Na ostatniej bogatce całkiem udanej tło mi nie przeszkadza, ponieważ odebrałem to jako jesienny kolor zgodny z porą.
Wersja do druku
Na ostatniej bogatce całkiem udanej tło mi nie przeszkadza, ponieważ odebrałem to jako jesienny kolor zgodny z porą.
Niestety stawiam na aparat, na Mazurach zrobiłem test moim 330 i kolegi nikonem 40 czy coś (podstawowy). Fotografowałem białe jachty w pełnym słońcu na identycznych ustawieniach. W e330 biły kolor - przejarany a nikon naprawdę dzielnie przeszedł próbę.
Co do nowej puchy rozważ 620 - testowałem go z swd 50-200 i naprawdę co do szybkości af i zdjęć seryjnych byłem zadowolony, dodatkowo połowę lżejszy i coraz tańszy :). Zastrzeżenia miałem do jakości obrazu a nie przekraczałem iso 400, jednak pracowałem za krótko i możliwe, że nie potrafiłem optymalnie ustawić aparatu . Porozmawiaj w RE na forum istnieje możliwość testowania tego modelu.
bufetowa - super avatarek :grin:
Wiejo - ładnie się rymło, albo planowo zrymowałeś ;)
kowal73 - ale ten nikon d40 - wcale nie taki tani (patrząc na e510) koło 1900zł - zastanowiła mnie ta opcja : Auto ISO 200-1600 - dlaczego auto ? i 6,1mpix tylko ;)
A te macanie 620-tki, to tylko gdzieś w pobliżu RE czy na jakiś zlotach klubowych ??, szkoda, że nie mogę "pomacać" jakiegoś lepszego obiektywu z serii profesjonalnej ;)
pzdr
oj szykuję się ostro, dzisiaj od mamy dostałem jakieś ciepłe wygodne, .. żółte :roll: kalesony :grin: żona nabijała się z czarnych, mówiła, że jak tofik wyglądam, a w tych żółtych jeszcze większy odjazd :)
Czatownia, bezruch i mróz to poważny temat w zimie, już od miesiąca przeglądam różne gadżety - śpiwór, skarpetki na baterie ;), chemiczne ocieplacze, buty z membraną itd :)
pzdr
Witam,
Pierwsza sosnówka do kolekcji, podobnie jak z czubatką - nie mogę zrobić im ładnej fotki - sa strasznie ruchliwe i nie mogą z tyłkiem w jednym miejscu wysiedzieć ;)
Sikora Sosnówka
pzdr
No a tu ładnie - piórka nie przepalone. Inne warunki czy coś z ustawieniami kombinowałeś?
Oj pięknie ustrzeliłeś tego szaraka.
Gratulacje i pozdrówka.
Jak ja Ci zazdroszczę tych szaraków ( tu westchnięcie), gratki :)
na szczęście w plenerze jestem sam i ani pilota ani statywu nie mam przy sobie
:-P
pzdr
Któryś wrzucić do galerii ?
1
2
3
Dzisiaj usiadłem się przed czatownią na krzesełku - niektóre skrzydlaki nie miały oporów żeby blisko siadać - dzięcioły akurat nie przyleciały.
pzdr
2 Najfajniejsza ładnie wyszło :)
Szaraka z takiej odległości i na ostro, to niezła gratka. Jak zwykle miło popatrzeć na skrzydlate.
Pozdrawiam
Jak zwykle podziwiam Twoje umiejetnosci i cierpliwosc do uwieczniania ptakow. Dla mnie rowniez 2 naj, naj :grin:
Jak zwykle, odwiedzając twój wątek - podziwiam cierpliwość i warsztat...
Piękne te twoje ptaszyska... W dodatku jesień nadchodzi i pewnie będzie coraz ich więcej...
Co do dzięcioła na ostatnich to za poprzednikami nr 2.
Pozdrawiam
Dwójeczka z ostatnich to najbardziej naj z tym, ze niewiele wyżej od pozostałych. Jak widzę w tej dwójce były świeże ślady po uczcie dzięcioła i przeniósł sie do nowego stołu.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny
Piotrze doceniam Twoją propozycję, umówimy się kiedyś na obiektyw 50-200, najpewniej z mojej strony byłaby to sobota albo niedziela - wtedy byłby czas na wypróbowanie w czatowni. (intensywnie myślę nad kupnem 50-200, ale cicho sza, nikt w domu się nie może dowiedzieć )
Wiejo - obskubały to drzewko mocno, zaobserwowałem, że mam przynajmniej 2 parki, które się u mnie stołują.
Wczoraj trafiłem gdzieś na przelicznik ogniskowej z konwerterami 1,4 i 2.0 - kurcze i nie mogę tego znaleźć - może ktoś pamięta ?
pzdr
Przelicznik jest odpowiedni x1,4 i x2,0 :P
Troszkę brakuje światła na ostatnich zdjeciach,
Znowu szalejesz, zając fajnie wyszedł.
No tak ;) prosty przelicznik
Brak światła - racja, na wielu zdjęciach tego mi właśnie brakuje.
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pod zdjęciem dzięcioła zrobiła się pogadynka na temat ich wielkości - wygląda to tak:
Największy jest dzięcioł Czarny (fajnie, jakbym go w zimie sfocił ) długość ciała od 45-50cm
Zielony (na którego liczę w drugiej czatowni) 32cm
Duży, Białoszyi 23cm
Średni 20-22cm
Dzięciołek 14-16cm
pzdr
kasprzyk dzięki jak zacznę polować na leśnych perkusistów z aparatem na pewno się ta informacja przyda.
Średniego kilka razy przyuważyłam u mnie w parku. Jeśli ktoś reflektuje - zapraszam :D
Z ostatnich sikorek pierwsze gdzie kadr jest jakby dopełniony. Na drugim ta po prawej trochę uciekła z ostrości dlatego mniej wciąga.
Dzięcioła masz super. Jak zwykle fajnie się ogląda Twoje foty.
Pozdrawiam.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i komenty.
Proszę was o uwagi techniczne odnośnie tego zdjęcia, próbuję trochę ogarnąć Lightroma, fotka w nim właśnie wywoływana. (na marginesie, marzy mi się, żeby nowy komputer robił to szybciej, bo obecnemu zajmuje to prawie minutę :???: )
Napiszcie czy kontrast, kolory, ostrość jest ok, czy jakościowo fotka nie leży, może Mirek albo helmuth będą mieli coś do powiedzenia ;)
Bogatka do znudzenia ;) (klikać w fotkę)
pzdr
jeżeli mogę coś powiedzieć to wg. mnie i wg. mojego monitora to:
kontrast ok, może dałbym ciutek więcej,
kolory delikatne, nic nie przepalone,
brakuje mi nieco ostrości
pzdr
Bogatka uchwycona w tym bardzo rzadkim momencie pozowania. Wyraz docenienia w galerii.
Wiejo, Tommy_G oraz wszystkim w galerii - dziękuję za zawitanie ;)
Tommy - ostrość powiadasz, minimalnie mi jej brakuje, muszę wywołać tradycyjnie w olympus masterze i porównać. Swoją drogą czas fotki to 1/50 - dosyć ekstremalnie, jednak oryginał sie wydaje wystarczająco ostry.
3 suwaki w lightromie powiązane z czernią i bielą, niesamowicie ułatwiają wyprowadzenie fotki z przepałów czy niedoświetleń, jeżeli musiałem coś zmieniać na swoich zdjęciach - to przeważnie właśnie wyciągałem czarne miejsca - za pomocą ich obrysowywania - teraz jest to mega prostsze :grin:
pzdr
Bogatka prezentuje się dumnie, oceniona :grin:
Nie pytaj się mnie o takie rzeczy ;) jestem totalnym laikiem, poznałem właśnie trochę lightrooma i te 3 suwaczki, no 2 ułatwią mi pracę w stosunku do tego co robiłem dotychczas - w sumie to nie robiłem dużo ;) wywołanie z Rawa, jpeg wrzucony do gimpa - wykadrowanie, zeskalowanie, wyostrzenie, nasycenie kolorów, czy to co pisałem o wyciąganiu czarnego. W lightroomie operuję na pliku raw, a jak wiadomo na jpega-ch wiele już nie można zrobić - bynajmniej ja nie potrafię :-P
wanilia - dziękuję :)
pzdr
Witajcie
Ciągły brak czasu to wynik okresu przejściowego w jakim teraz jestem - zmiana pracy, od jutra jestem w nowym miejscu. Dzisiaj muszę poprzenosić kontakty do nowej komórki - nie cierpię tej roboty :evil: do tego walczę od 3 dni z nowym komputerem, przenoszenie danych itd. masakra.
Mam zdjęcia z Kazimierza Dolnego, pierwsze pokazane już w galerii, jak znajdzie się chwila to jeszcze zapodam kilka.
Wąwóz korzeniowy, Kazimierz Dolny
pzdr
Fajny wąwóz - aż by się chciało pospacerować...
Super to zdjęcie :)