Jeśli da, to zabije jedynkę. Jeśli nie da, to nowa piątka będzie bez sensu. Taki wybór ;)
Wersja do druku
Pisałem po premierze Xa - POZA AF tam nie ma nic ciekawego. A przed IO nie wsadzą go do aparatu z niższej półki.
Postęp w foto odbywa się obecnie nie tyle w matrycach czy szkłach, ale w procesorach - co dobitnie pokazują smartfony.
Ja marzyłem o fazowym w m43 od lat... Potem sprzedałem 14-54mm, 70-300, 105...
To jest dla mnie jedna z najbardziej nuezrozumiałych rzeczy, dlaczego Oly mając zacne szkła 4/3 wystawił za drzwi tych użytkowników, którzy nie mają ochoty kupować topowego najdroższego OM-d e-m1. Sony i Canony śmigają z szklarnią lustrzankową bez łaski i mnóstwo osób może sobie kupić bezlusteerkowca bez przymuszania do resetu szklarni, a nawet kupić takowy i korzystać z rynku wtórnego EF czy A na początek.
Jak dla mnie Oly powinien dać fazowy AF w każdym nowym OM-D... od początku, albo chociaż od zaraz.
I wreszcie się dogadać z Panasem w kwestii korekty jego szkieł oraz podwójnej stabilizacji.
Piszecie o smartfonach... Panas ma fajną kieszonkową serię GF-x, wcześniej GM, a Oly odpuścił PEN E-PM... taki kurdupel z odwracanym 180° ekranikiem też by się przydał.
Na jedynkę jest inna klientela niż na piątkę -w systemie który ma micro w nazwie.
Brak nowej piątki pewnie trochę osób nakłonił do zakupu E-M1 II. Teraz lepiej będą do niej pasowały wielkie obiektywy "Pro" których wcześniej nie planowali kupować -może się skuszą. [Mowa o ludziach których na to stać.]
E-M1 II jest już prawie 3 lata na rynku i nowa piątka mogłaby co najwyżej zagrozić wyprzedaży przecenionych resztek przed wycofaniem modelu. https://www.optyczne.pl/porownaj.php...1531&add4=1962
Jako że na rynku pozostanie E-M1X i na E-M1 mark 3 nie widzę szans to nowa piątka powinna powinna być jednocześnie następcą "jedynki bez gripa do pionowych".
Tylko się tak zastanawiam co w E-M5 mark 3 mogliby takiego dać czego nie ma w E-M1 II :?: [poza mniejszym korpusem]
Może nowej piątki wcale nie będzie i to czas modeli o dłuższym rynkowym istnieniu [o czym kiedyś komunikował Olympus] podobnie jak w aps-c Sony https://www.optyczne.pl/porownaj.php...2228&add3=2112
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
W tym sklepie https://www.bhphotovideo.com/c/searc...0&N=4288586281 najlepiej z Olympusów sprzedaje się korpus E-M1 II [jest jeszcze w 10 zestawach].
Na drugim miejscu E-M1X -ale to jedyna oferta na ten model.
Gorzej Olki wyglądają w zestawieniu Best Sellers w zestawieniu z mikro Panasa https://www.bhphotovideo.com/c/searc...&N=4288586281&
Nie chce mi się porównywać z em1v2, ale możnaby dac w em5v3
- Dual IS z obiektywami Panasonic
- Nowa matryca (albo ta 20MP z innych modeli gx9),
- Nowszy CPU z omd em10v3 TruePic VIII lub Dual TruePic VIII
- AF fazowy,
- Lepsze wideo - bitrate, kodek i 4k
- DNG, lub uwolnienie i udostępnienie ORF, by nie trzeba było aktualizować/ kupować nowych programów graficznych.
- Tworzenie panoram z ręki jak w snartfonach lub, Panasonic
- Ładowanie aku w aparacie z USB jak w Panasonicach np. GX80,
- Wyjście słuchawkowe 3,5mm
- Gwint na statyw bardziej z tyłu by większe obiektywy nie zawadzały o szybkozłącze.
Coś z tego może pojawi się, trzeba marzyć ;)
Samsung właśnie zaprezentował 108-megapikselowy sensor do smartfonów. Taka matryca będzie potrafiła zrobić cuda z 12-megapikselowymi plikami.
To nie plotka.
https://www.43rumors.com/wp-content/...2019/11/id.jpg
Dodatkowo przychody w bezlusterkowcach spadły o 18% w półroczu.
Patent Zuiko 70-250mm F3.5?
https://www.mirrorlessreports.com/ol...cros-and-zooms
Tak jak pisałem, zostanie Canon-Nikon-Sony i dwóch mniejszych. Olympus może się nie załapać do tej dwójki.
Dla dużej części z nas najlepszym kolejnym wydatkiem w fotohobby będzie smartfon. Nawet dzisiaj rozmawialiśmy o tym na FB z jednym z forumowych kolegów. Targanie puchy i słoików ma sens tylko gdy celowo szykujemy sie na określony rodzaj zdjęć.
resztę sytuacji smartfon załatwia doskonale.
Kuźwa to chyba jakieś fatum. Wszedłem w 4/3 upadło, wszedłem w m.4/3 upada.
@jkr napisz w co będziesz wchodził po m43 żebyśmy omijali :)
Za czasów analogowych zdobyłem częściowo za obcą walutę Olympusa OM 4 Ti byłem przeszczęśliwy, aż Olek skończył niemal bez zapowiedzi ten temat. Po latach wkraczając w cyfrowy świat zaufałem Olkowi nabywając E 300 i następnie E 1 do tego szkła, lampy, wężyki, tuleje dystansowe a nawet torby. Bez ograniczeń myślałem, że technicznie wspaniałe wyroby Olka będą dążyły do doskonałości w postaci pełnej klatki a tu niespodzianka i te kroki poszły w miniaturyzację. Tu dały o sobie znać doświadczenia sprzed lat i pomimo technicznych perełek w segmencie mini jako, że sprzęt nie leżał tylko focił i się wyeksploatował nabyłem po prostu innej marki aparat. Nie ukrywam, że z głębokim żalem gdyż do fotografii cyfrowej wprowadził mnie Olek aczkolwiek jak przed laty zostawił mnie na lodzie.
Olek robi najładniejsze aparaty, a Sony najbrzydsze. Może na tym polu warto połączyć siły? Brak mi wiary w zainteresowanie Sony systemem 4/3. Poza tym widać, że masowa fotografia idzie drogą smartfonową. Pomiędzy smartfonami, a FF jest jeszcze miejsce na kompakty z megazoomami. APS-c może się utrzyma w pewnych niszach, ale system oparty tylko na APS-c też w końcu padnie. Tak sobie to widzę.
Przejście na fotografię analogową jest bezpieczne, już dawno upadła, drugi raz nie musi.
Dokładnie tak samo uważam. Nie mogę pojąć czemu tego nie dostrzegają.
Dopiero co się pozbyli części akcji. Podejrzewam że jest właśnie odwrotnie.
Moim zdaniem Sony nie ma żadnego interesu we współpracy z Olkiem. Oni mają teraz ból głowy w postaci malejącej sprzedaży /zysków/ działu foto przy jednak istotnej konkurencji ze strony C i N. Po co by się mieli jeszcze pchać w jakieś niszowe rozwiązania.
@epicure
Walczenie cenami to wpakowanie się w produkty o niskiej marży bez widoków na nadrobienie wolumenem sprzedaży.
Sprzedaż sprzętu amatorskiego będzie spadać bo po prostu zdjęcia ze smartfonu wystarczają coraz większej liczbie użytkowników.
Miniaturyzacja oznacza niestety ciemniejszy układ szkło-matryca.. co zaciera różnicę pomiędzy takim sprzętem a smartfonem.
Jest kilka dziedzin gdzie jak na razie nie wyobrażam sobie by smartfony wypchnęły sprzęt z wymienną optyką ( fotografia przyrodnicza czy sportowa) ale dla większości z nas nie będzie to uzasadniało zakupu sprzętu - zwłaszcza przy jego aktualnych cenach.
Prawdę mówiąc to mi lotto. Sprzętu, który mam mi wystarczy na kilka lat. I tak nie zamierzałem już nic dokupić. A ewentualne zmatwienia pozostawię na nieokreśloną przyszłość. Pewnie już za kilka lat i tak będę miał kłopoty z ogarnięciem nowinek techniczno-technologicznych. Cieszę się z "dzisiaj". :grin:. Niech się młodziaki martwią. :mrgreen: (Szczególnie tym żeby zarobić mogli na nowinki - czego z całego serca życzę).
Na jak długo wystarczy Ci obecny sprzęt to nie wiesz. Jako, że jest napakowany elektroniką, w większości przypadków naprawa może być "problematyczna".
Moim zdaniem widać, że droga obrana przez producentów aparatów się kończy - coraz trudniejszy do dostrzeżenia postęp w jakości obrazka jest niewspółmiernie mały do wzrostu cen sprzętu.
Z kolei w smartfonach - jakość obrazka 5 lat temu a dziś dzieli przepaść.. różnicę osiągnięto na etapie pomiędzy wykonaniem zdjęcia a jego zapisaniem w pamięci aparatu. w tej kwestii w aparatach dzieje się niewiele.
Ceny smartfonów też poszły w górę. 5 lat temu nikt by nie pomyślał, że 5000 zł to może być normalna cena za nowy gadżet. W tym tempie za kilka lat za najnowszego ajfona zapłacimy tyle, co za pełnoklatkowego bezlusterkowca z kitem.
zrób zdjęcie ptaka smartfonem :)
co do xiaomi - prawie, słowo klucz :)
poszła plotka i rozpętała się goownoburza :( nie macie większych zmartwień ? - It is total instability now in camera division, in various countries people are running and looking for new positions.
Lot of rumors and talks that we can hear sudden closure press release within January-March time.
Some talks are that development team and some equipment can be picked either by Sony or Samsung.
Just to be 100% clear on my side:
This is 100% NOT TRUE: Every single Olympus source I have (from EU to US to Japan) laughed at this “news”.
Przeczytaj mój wcześniejszy wpis :)
A to, że na gwałtownie kurczącym się rynku, nie wystarczy miejsca - to truizm.
To że wszyscy się śmieją.. ostatnio Neckermann Polska potwierdzał że wszystko ok i wyjazdy nie są zagrożone. 24 godziny później ogłosili upadłość.
Olympus nie upadnie, przynajmniej nie przez dział foto.
Po prostu nie będzie kolejnej puszki.
Chodzą ploty że w najbliższych miesiącach producenci sprzętu foto mają zrobić duże przeceny żeby ratować wyniki. Niestety jest to dokładnie to o czym piszesz czyli ratowanie się przed zatonięciem na zasadzie coraz bardziej wymyślnych pomysłów jak wylewać wodę za burtę zamiast próbować zatkać dziurę....
Kwestia czasu, pojawiają się na horyzoncie rozwiązania które i tę barierę mają przeskoczyć...
Niestety dziś fotografia żyje w internecie, a nie na wydrukach.
No własnie - "Troglodyta" jestem.:mrgreen:
Z tego artykułu wynika, że wszystkie (no prawie) firmy mają znacznie mniejsze zyski w dziale foto w stosunku do ub. roku. (chociaz Olympys mniejsze straty niż w ub. roku).
https://www.optyczne.pl/14342-news-R...y_i_Ricoh.html
czym innym jest wielka wyprz- pewnie w pierwszym kwartale , bo wiekszośc kończy rok finansowy 31 marca, a czym innym projektowanie i produkcja sprzętu z założenia tańszego o 20% niz obecnie.
Jest jeszcze jedno.
łańcuch dystrybucji też chce zarobić.
gdzieś te produkty trzeba fizycznie obejrzeć..nie wszystko kupisz przez internet