Podaję kolejne fotki, pierwszą z cyklu - w oczekiwaniu na mannę a drugie "fotki drogi";-)
97. Manna
98. Spotkanie
Wersja do druku
Podaję kolejne fotki, pierwszą z cyklu - w oczekiwaniu na mannę a drugie "fotki drogi";-)
97. Manna
98. Spotkanie
97. obróbka zupełnie nie pasuje
98. ładnie! Żywo!
Kontrast paskudnie wysrubowany. Czarne i białe plamy.
Nie ma czegoś takiego: "może tak byc w street foto"
Konkretna obróbka odnosi sie do konkretnego zdjecia.
Grizz- te czarne i białe plamy to raczej element ozboby ubrania kobiety. Z obróbką to może i przesadziłem, ubiór zlał mi się w jedno, przeto podaję inną obróbkę BW tej fotki oraz kolor, co by było do wyboru.
Helmuth- w "ulica-zdjęcie" nawet mając najlepszy sprzęt nie zaplanujesz wszystkiego, bo coś ciekawego, zdarzenie ukazujące emocje może zaczynać się właśnie tuż za Tobą, obok osób, które właśnie mijasz. Wtedy wybór jest albo idziesz dalej i plujesz sobie w twarz, że taka fajna scena , cholera, uszła tobie przed nosem! albo obracasz się i ....strzelasz;-) nie mając prawidłowych ustawień. Takie ujęcia to rodzynki a im lepsza ich jakość to już mistrzostwo! Czasami jest tak, że chodzisz sobie na foto-łowy w pełni przygotowany i zwarty i dłuuuuugie nic. Zwijasz klamoty, kończysz a tu nagle coś się dzieje. Nie przewidzisz. Ile takich fajnych momentów poszło w kosmos! Na szczęście jest ich bez liku i trochę, leżą na ulicy;-)
97a. Manna2
97b. Manna3- kolor
Bo tak ?
nie zamykaj fotografii w sztywnych ramach. Nie ma czegoś takiego, że fota obrobiona w ten czy inny sposób jest dobra a inaczej to już nie ;) Ładnie wytłumaczył to BIT . Dla mnie odbiór zdjęcia bazuje na tkzw odczuciu - tak jakbyś był w galerii i oglądał obraz. Techniczna słabość potrafi często podkreślić klimat danej foty - i tak jest MZ w przypadku ostatniej. OOOO ale się uzewnętrzniłem .
Co do obróbki przedostatniego- pierwotna obróbka pasuje mi pod względem kontrastu, lecz to co najważniejsze , czyli twarz pozbawiona jest szczegółów - dopracuj to ;)