Odp: Nikon D7100 czy warto?
Jeśli 55-300mm ma podobny chociaż AF do 50-200mm Pektaksowego, który uważam za bardzo dobry z np. k-5, to będzie OK.
Jeśli jest inaczej i 55-300 to żółw, to spoko, choć zdziwiłbym się gdyby tak czy siak nowsze body nie przyspieszyło go.
Czasami kompakt mimo ograniczeń ułatwia wiele, a przy tym budżecie jaki ma somsiad36 i tak wiele się nie ukręci.
Pisałem ogólnie, że nie zachwyca, a Tyś się uczepił jednej rzeczy - AF. No i fajnie jeśli jest to główny powód do zachwytów.
Niemniej nie martw się - sam niebawem sam opiszę EM1, gdzie nt. akurat AF wielu zachwytów nie będzie.
Cała reszta nie jest wielkim polem do polemiki - Nie w każdym aspekcie, ale jednak EM1 to spory krok naprzód. EOT.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Jeśli 55-300mm ma podobny chociaż AF do 50-200mm Pektaksowego, który uważam za bardzo dobry z np. k-5, to będzie OK.
Jeśli jest inaczej i 55-300 to żółw, to spoko, choć zdziwiłbym się gdyby tak czy siak nowsze body nie przyspieszyło go.
Czasami kompakt mimo ograniczeń ułatwia wiele, a przy tym budżecie jaki ma somsiad36 i tak wiele się nie ukręci.
Pisałem ogólnie, że nie zachwyca, a Tyś się uczepił jednej rzeczy - AF. No i fajnie jeśli jest to główny powód do zachwytów.
Niemniej nie martw się - sam niebawem sam opiszę EM1, gdzie nt. akurat AF wielu zachwytów nie będzie.
Cała reszta nie jest wielkim polem do polemiki - Nie w każdym aspekcie, ale jednak EM1 to spory krok naprzód. EOT.
Zapowiadasz jakbyś bo chciał opisać podobnie do ruchów umykajacego winniczka... Ćwiczę czas już jakiś tę gorszą formę AF z E-M5 i jestem z niego (AF) raczej zadowolony. Bo nie jest to najważniejsza wada ni zaleta w moich oczach tego aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Zapowiadasz jakbyś bo chciał opisać podobnie do ruchów umykajacego winniczka... Ćwiczę czas już jakiś tę gorszą formę AF z E-M5 i jestem z niego (AF) raczej zadowolony. Bo nie jest to najważniejsza wada ni zaleta w moich oczach tego aparatu.
Od em1 oczekuję dużo, zwłaszcza ze względu na cenę na poziomie właśnie nynego E-5 i tego jak był zapowiadany w prasie:
"Warszawa, 10.09.2013 – Olympus stworzył aparat, który rozwiąże problem właścicieli lustrzanek pełnoklatkowych i APS-C – OM-D E-M1."
Trudno mi zatem nie mieć wygórowanych oczekiwań jako były użytkownik E-3.
Niemniej nie zamierzam na nim wieszać psów w kwestii AF, a raczej okazać "brak zachwytów".
hej
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Rozwiązać te problemy może tylko przestarzałe lustereczko, ta nowa technologia jest dosyć młoda, widać jeszcze za młoda. Szkoda...
Szkoda zwłaszcza, że banki zablokowały opracowane już jak powiadają E-7 i ostało się do mojej szklarni starej, tylko bezlustrze. Ale jakoś nie mam wielkich złudzeń, jeszcze 2-3 aparaty i będzie wyraźnie lepiej, tym bardziej , że powiadają, że Olek za IBIS-a ma zapewnione najlepsze matryce od Sony. A ja wymagam odpowiedniego obrazowania i nie mam ochoty na skakanie po systemach.
Inzynierowie Olka pokazal już parę razy, że umieją dopracowywać szczegóły...
Głupia sprawa - Olympus chciał na siłę promować nowy system m43 zanim poradził sobie z bolączkami jego wieku dziecięcego (AF),
więc ani nie wydał w między czasie mniejszego "E-650" dla mas z nową matrycą od Sony, bo by konkurowało z PENami,
ani też solidnego E-7, bo by zahamowało spodziewaną sprzedaż e-m1 i wypadałoby dalej rozwijać 4/3.
Potrafią apz zrobić niejedno fajne, choć trochę szkoda, że czasy gdy kupowało się body w dual KIT z wizjerem i na dwie karty za 2000 minęły.
Super, że Sony pomogło Olympusowi w kwestii matryc, oby tylko nie spoczęli teraz na laurach w tej kwestii i dalej gonili za peletonem.
Witajcie, ja właśnie się przymierzam do 7100, może ktoś mi coś podpowie, znalazłem taką ofertę na allegro http://allegro.pl/aparat-cyfrowy-lus...346394177.html
Gość podesłał mi fotkę ciemną i niby hot'ów nie ma, gwarancja jest do 2015 roku, myślicie żeby zaryzykować? Rzecz w tym, że chcę kupić puszkę jeszcze w lipcu, a budżet mam do 3100zł :) Byłbym wdzięczny za jakąś wskazówkę ;)
Ok już nieaktualne, kupuję nówkę bo w nikonie jest teraz promocja nikon cashback :)