Odp: Olympus PEN E-P5 - premiera
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Zaraz wyjdzie z tego wątek, jak (nie)testować obiektywów. Ja próbowałem jak najbardziej bez osłony. Za pierwszym razem uznałem, że to słońce jest pewnie trochę zamglone. Za drugim razem udało mi się zrobić flary (nie tak spektakularne) na dosłownie kilku % zdjęć. I to celując w światło.
Utrata kontrastu to inna rzecz, i żadne szĸlo sobie z tym dobrze nie radzi.
A jeśli chodzi o brak osłon przeciwsłonecznych. Kiedyś było normalnie. Tzn. z obiektywami kitowymi dostawałem osłony, z taniznami typu 70-300 dostawałem osłony.
Z dużego 4/3 tylko z 50 makro nie dostałem (potem dodawali). Za to w droższych szkłach był dodatkowo pokrowiec.
Teraz olek z tego wszystkiego zrezygnował. Nawet w topowej szklarni. Delikatnie mówiąc szkoda. Bo to się odbija na PR marki. Ile to wszystko kosztuje. Dodatkowe 20-30zł?.
Zwłaszcza że Panasonic dodaje pokrowce do wszystkich szkieł a osłony do większości - trochę to smutne ze Olympus próbuje zarabiać na takich drobiazgach. Ceny osłon oryginalnych są poniżej wszelkiej krytyki
Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 2
Nawet Samyang do najtańszych swoich szkieł daje osłony i pokrowce w cenie. Tutaj Olek ma powody do wstydu.
nie narzekajcie, bo jeszcze trochę a nawet dekielków nie będzie w komplecie tylko przyklejone taśmą klejącą zaślepki z kartonu :(
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
nie narzekajcie, bo jeszcze trochę a nawet dekielków nie będzie w komplecie tylko przyklejone taśmą klejącą zaślepki z kartonu :(
Wcześniej nikt nie narzekał to zabrali. Może jak ponarzekamy to oddadzą ...
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Wcześniej nikt nie narzekał to zabrali. Może jak ponarzekamy to oddadzą ...
Zmiana koncepcji. Za czasu dużego systemu, olek dodadwał wszystko w komplecie np. przy tele mocowania do statywu, co u konkurencji zwykło być dodatkiem. Ot teraz poszedł inną drogą. Szkoda.
W dniu dzisiejszym udostępniono zaktualizowane oprogramowanie wewnętrzne aparatu, wersja 1.2.
Poprawiono współpracę z kartami typu Eye-Fi: "The transfer mode settings for Eye-Fi cards have been modified"
http://www.olympus.co.jp/en/support/...meraupdate.cfm
cena tego aparatu to jakaś aberracja, chyba nawet 70D Capłona jest tańszy