Odp: M.Zuiko Digital 15mm f/8.0 - Specyfikacja
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Ten filmik pokazuje, że wciąż:
a) AE przy filmowaniu nie nadaje się do niczego - skoki jasności zajeżdżają amatorszczyzną. Ale dotyczy to wszystkich chyba aparatów, a przy poważnym filmowaniu AE nie używa się w ogóle,
b) jeśli nie można wyłączyć kompresora audio, tor dźwiękowy nadaje się do poważnej pracy jak AE. W praktyce i tak trzeba dźwięk zgrywać osobno.
Poza tym piętnastka mnie rozczarowała. Ani ostra, ani ''artystyczna''. Dekielek - zabawka po prostu, z ambicjami do bycia kiepskim obiektywem. Nie kupię.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Ten filmik pokazuje, że wciąż:
a) AE przy filmowaniu nie nadaje się do niczego - skoki jasności zajeżdżają amatorszczyzną. Ale dotyczy to wszystkich chyba aparatów, a przy poważnym filmowaniu AE nie używa się w ogóle,
b) jeśli nie można wyłączyć kompresora audio, tor dźwiękowy nadaje się do poważnej pracy jak AE. W praktyce i tak trzeba dźwięk zgrywać osobno.
Poza tym piętnastka mnie rozczarowała. Ani ostra, ani ''artystyczna''. Dekielek - zabawka po prostu, z ambicjami do bycia kiepskim obiektywem. Nie kupię.
E tam ale ma bardzo duży plus przy filmowania, którego nie przebiją nawet specjalnie zaprojektowane obiektywy do filmowania - jest bezgłośna :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
A mnie nie rozczarowała, gdyż od początku nastawiałem się na nową zabawkę właśnie :-)
Jak dla mnie, to mógłby być nawet na stałe zafiksowany na hiperfokalną, byłby praktyczniejszy.
No nieeee, rany co za ludzie...
Zaraz od szkla wartosci dobrego whiskacza bedziecie chcieli wymagac zeby gotowalo i chodzilo po browar do sklepu :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
No nieeee, rany co za ludzie...
Zaraz od szkla wartosci dobrego whiskacza bedziecie chcieli wymagac zeby gotowalo i chodzilo po browar do sklepu :)
pozdro
Chciałem dodać ale nie mogę:)
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Mam i ja :-) Planowałem zrobić jakiś test, ale jest już trochę tego w sieci i pratycznie wszystko zostało napisane :-)
Wybrałem się z tym dekielkiem na spacer, nawet filmik krótki nakręciłem, tylko proszę walorów artystycznych się nie doszukiwać, to tylko test.
http://www.youtube.com/watch?v=kp-Nay1O8Z4
Pierwsze spostrzeżenia:
Zgodnie z testem niedawno wyżej linkowanym, środek w miarę ostry, brzegi nie bardzo. Po zmniejszeniu na www i na filmach jest ok.
jakże miło zobaczyć mój Radom :)
Cytat:
Zamieszczone przez
opiotr
E tam ale ma bardzo duży plus przy filmowania, którego nie przebiją nawet specjalnie zaprojektowane obiektywy do filmowania - jest bezgłośna :-)
Kit przysłonięty do f=8 przy mf jest równie bezgłośny, równie hiperfokalny, a przy tym jeszcze oferuje znacznie lepszą jakość. Ten ''dekielek'' jest jaki jest, ale co do kreatywności - właśnie nic nie oferuje. Ani z niego jakość, ani brak. Winiety nie ma, udawacza pinhole'a również się z tego nie zrobi, symulatora Druha czy Ami raczej też nie popełnimy. Najbliżej mu do emulacji lepszej komórki.
Jedynym jego plusem, jak ktoś wspomniał, jest budzenie sensacji. Bo za dekielek też nie zrobi - przyznać się, kto do transportu aparatu używa w ogóle dekielka zamiast jakiegoś obiektywu?