Odp: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
wyczuwalnym shutter lagiem. Z E-M5 używałem lampy Nikona -SB900.
Fatman, jeśli jeszcze masz czas spróbuj podpiąć lampę Oly (może i z SB-900 się da?) i zmieniaj tryby pracy lampy z ettl auto na auto etc. Jerry mi tak poradził bo też (GF1) skarżyłem się na ten lag. Automagicznie pomogło. Lampa to FL-36R.
Poza tym raczej nie ma cyfrowej lustrzanki z lagiem mniejszym od D3/mistrza ;)
Na wstepie - Fatmanu dzieki wielkie za kawal dobrej roboty,
Zawsze znajda sie ludzie, ktorzy jak nie pomacaja, to nie uwierza, skoro Fatmanu mowi, ze jest zaskakujaco dobry i smialo konkuruje z D3, to przyjmuje to za pewnik.
nyny,
foto przyrodnicza, to nie jest jedynie sluszna, glowna fotografia, jest jeszcze wiele innych dziedzin, skoro mikrus nie nadaje sie wg Ciebie do tego celu to nie truj... i nie kupuj.
Troche dziwne Fatmanie, iz miales jakies problemu z lagiem i nie sadze, zeby to byla lampa, u mnie, w prawdzie nie na OMD dziala bdb...
Co do 35 1.8 to niezbyt szybkie szklo ale 45 1.8 tez lubi sobie pojezdzic, mysle, ze pomimo roznych ogniskowych mozna uznac to za remis.
pozdrowionka
PS
Wreszcie zaczyna docierac do ludzi, ze mikro od 2008 roku wraz z przybyciem G1 nadaje sie do wszystkiego...
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
nyny,
foto przyrodnicza, to nie jest jedynie sluszna, glowna fotografia, jest jeszcze wiele innych dziedzin, skoro mikrus nie nadaje sie wg Ciebie do tego celu to nie truj... i nie kupuj.
A gdzie ja to napisalem, raczej to ja zworcilem uwage, ze istnieja inne dziedziny foto i pisanie ze AF jest szybki w kontekscie jednej jest IMHO niesprawiedliwe.
Napisalem w jakich warunkach i gdzie lezy i kwiczy, wiec juz nie mozna powiedziec, ze jest OK.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Wreszcie zaczyna docierac do ludzi, ze mikro od 2008 roku wraz z przybyciem G1 nadaje sie do wszystkiego...
No sam sobie przeczysz tym wpisem.
Nie nadaja sie do wszystkiego, ale to tak trudno zrozumiec/napisac?
Znajdz mi jasne dluzsze tele (obojetnie juz czy stalka czy zoom) w tym systemie i jak juz pogmerasz to zrozumiesz, ze jednak nie do wszystkiego...
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Znajdz mi jasne dluzsze tele (obojetnie juz czy stalka czy zoom) w tym systemie i jak juz pogmerasz to zrozumiesz, ze jednak nie do wszystkiego...
pozdro
Znajdź mi dłuższe tele w "adekwatnej" cenie... Wystarczyłby mi Olkowy 75-300 ciemnozoom, gdyby nie jego cena :p
Czyli co ? Za miesiąc (jak OM-D pojawi się w sklepach) nastąpi wysyp D3 na ebay i alle w cenie skupu złomu magnezowego ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Znajdź mi dłuższe tele w "adekwatnej" cenie... Wystarczyłby mi Olkowy 75-300 ciemnozoom, gdyby nie jego cena :p
Jest tanszy Panas, ktory tez tylka nie urywa....
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Czyli co ? Za miesiąc (jak OM-D pojawi się w sklepach) nastąpi wysyp D3 na ebay i alle w cenie skupu złomu magnezowego ?
Ja sobie wezme dla zony wtedy, a co, jak szalec to szalec.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Mi wystarczyłby 75-300 przy stałym f/2.8, nawet gdyby byłby 3 razy droższy od tego, który jest obecnie dostępny. Dla mnie, osobiście, wszystko ciemniejsze od 2.8 to brak możliwości użycia niskich ISO, konieczność dołożenia dodatkowych bajerów jak stabilizacja oraz brak dostatecznej kontroli DOF.
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Mi wystarczyłby 75-300 przy stałym f/2.8, nawet gdyby byłby 3 razy droższy od tego, który jest obecnie dostępny. Dla mnie, osobiście, wszystko ciemniejsze od 2.8 to brak możliwości użycia niskich ISO, konieczność dołożenia dodatkowych bajerów jak stabilizacja oraz brak dostatecznej kontroli DOF.
3x droższy to byłby "za darmo", 10xdroższy to byłaby "normalna" cena, przynajmniej porównując z analogicznymi obiektywami 4/3
Fatman, wielkie dzięki za test, bardzo podoba mi się ten aparacik.
pozdrawiam
Tylko, ze ja takiego zuuma jeszcze nie widzialem, z takim swiatlem i o takim zakresie WOW.
To bylby hit pomijajac cene.
Jednak moze olek bedzie pionierem i zrobi takowego...
pozdro
Oj widzę, że niektórzy to jakieś dziwne skrajnie szalone wnioski z tego wszystkiego wyciągają........
Nie nie nie, za miesiąc jak się pojawi E-M5 nastąpi koniec świata.............. ;-)
PS: a tymczasem odwiedził mnie Radek i przedstawił bardzo ciekawy pomysł dotyczący filmowania nowym Olympusem -być może jakość jest jednak lepsza niż pisałem :-) Zaraz to sprawdzę.