Odp: Nikon D800 też nadchodzi
Hm, można mieć odmienne zdanie ? :) Gdyby mi guzikologia canona tak bardzo nie wadziła, to może bym rozważał przejście swego czasu na 5Dmk1 (nikon nie miał wtedy pełnej klatki) czy mk2 (tyle detalu miałem tylko w wiele droższym nikonie D3x). Przy mk3 nie mam się nad czym zastanawiać, bo to body jak dla mnie nie ma żadnego atutu w porównaniu do tego co równolegle proponuje nikon - D800.
Dla mnie, co podkreślam: ilość detalu, niskie ISO (DR), szklarnia jaką mam no i właśnie obsługa body. Ja jestem "studyjny"" a nie reporter.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Zi
Hm, można mieć odmienne zdanie ? :)
Ależ można. Guzikologia to sprawa subiektywna. Mi bardziej pasuje ta w Canonach, wszystko jest bardziej uporządkowane - pod palcem wskazującym i kciukiem mam sterowanie wszystkim, co potrzebuję, bez konieczności używania lewej ręki, która powinna tylko podtrzymywać obiektyw. Bardziej też mi pasuje szklarnia Canona. Ale matrycę wolałbym mieć taką, jak w D800.
D800E w terenie (razem z Pentakiem 645D) - CameraStoreTV
http://www.youtube.com/watch?v=S0plNkdLkeE
Heh.. Nikon troche przekombinowal z ta wersja "E" :)
Wszedzie wychodzi, ze owszem roznica delikatna jest w stosunku do wersji bez "E", ale na tyle niezauwazalna, ze de facto nie ma sensu kupowac "E". Heheh..
Jest to wynik pewnie tego, ze faktycznie to ten filtr AA tam jest (na pewno widzieliscie rysunki), tylko dzialajacy na pol gwizdka, oslabiony, prosto rzecz ujmujac.
Dlatego tez efektu moiry nie ma co szukac w wersji "E".
Ta E-kskluzywna miala by racje bytu jakby w ogole pozbawili ja jakiegokolwiek filtra AA i dali tylko filtr hot mirror.
Tak czy siak, za kazdym kolejnym obejrzanym testem D800/E wychodzi na to, ze Nikon wypuscil niezlego kilera na rynek.
T.
Jakby mial chociaz te 8-10 klatek na sekunde to bym mogl go przytulic nawet...
ehhh...
Pozostaje d3s lub d4 - jak stanieje lub second hand
pozdro
Ta matryca jest genialna w cieniach. Byłbym przeszczęśliwy, gdyby była taka w Canonie.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Jakby mial chociaz te 8-10 klatek na sekunde to bym mogl go przytulic nawet...
ehhh...
Pozostaje d3s lub d4 - jak stanieje lub second hand
pozdro
Wtedy nie byloby miejsca dla ewentualnego D4s/x :)
Nie ma co narzekac. Ja sie ciesze, ze jest tani (w miare), niesamowity studyjniak :)
Dla mnie to on moglby miec 1-2FPS :)
T.
"tani" to jednak pojęcie względne :)
@nyny - zawsze możesz poczekać na D400 - ja na niego czekam :)