Zamieszczone przez
dzarro
Dla mnie taka wielkość to jeszcze ujdzie. Ja raczej się obawiam o jakość. Duży 12-60 kosztuje teraz ok. 4000 zł ale pewnie dla tego, że duże 4/3 jest na wymarciu. W dodatku jest to potężne gabarytowo szkło - większe nawet od podobnych propozycji Canona i Nikona i duże większe od Sony/Zeissa - co prawdopodobnie wynika z większej jasności Zuiko. Odpowiednik w m4/3 musi być jednak mniejszy ale jeśli będzie kosztował 3000 zł, to ja jednak obawiam się - o ile w ogóle planowane parametry będą wykonalne - bardzo dużych kompromisów jakościowych. Żeby nie wyszło na to, że krótki i długi koniec mają jedynie symboliczną użyteczność.Może się okazać, że zestaw 12-35 i np. 45/1.8 - mimo wyższej ceny i mniejszej uniwersalności - będzie miał jednak znaczną przewagę optyczną.
Z drugiej strony, jeśli prawdą jest, że powstanie super-OMD będący hybrydą małego i dużego 4/3, to w ogóle nie ma sensu wypuszczać drugiego 12-60, skoro stary/duży jest jednym z najlepszych zoomów na rynku - bardziej sensowne byłoby opracowanie wersji II,analogicznie do 14-54, ze zmodyfikowanym systemem ostrzenia.