No to jeszcze kobczyk ... w czasie wojen o E-5.
Ja cieszyłbym się z jakiegoś E-3:grin:.
Wersja do druku
No to jeszcze kobczyk ... w czasie wojen o E-5.
Ja cieszyłbym się z jakiegoś E-3:grin:.
Ostatnio w okolicach mojej firmy pojawia się stado...papug :) Tak na oko ok 15szt. Wersje są różne między innymi, że to uciekinierki jednego z hodowców. Kilka dni prób i w końcu udało się uchwycić jedną z nich. Nie dość, że zielone to jeszcze siadają wśród liści ;) Poniżej jedna z nich na platanie. Może ktoś będzie umiał ją zidentyfikować ;)
Cześć,
Wygląda jak Aleksandretta obrożna. Od około 50 lat gniazdują w Europie.
Klimat ociepla się :grin:
Pozdrawiam.
wspomnienie wiosny
kowal73, Biebrza?? Ależ lubię takie kadry, po prostu bajka.
bardzo miłe wspomnienie wiosny, ładne kolorki aż miło popatrzeć.
Gdzie i jakiś termin konkretny??Cytat:
PS. Wybiera się ktoś na zlotowisko żurawi?
Zlotowiska już się zaczynają i trwają do listopada
np Park Narodowy Ujście Warty
http://www.pnujsciewarty.gov.pl/
z aktualności
CO SŁYCHAĆ W PARKU?
13.09.2010 r.
W Parku Narodowym „Ujście Warty” widać coraz więcej oznak zbliżającej się jesieni. Zwiększa się ilość gęsi gęgawy i żurawi posilających się w Parku i nocujących tutaj podczas wędrówek. Ze względu na bardzo wysoki jak na wrzesień poziom wody liczba żurawi jest mniejsza niż w poprzednich latach – w tej chwili w Parku i jego bezpośrednim sąsiedztwie przebywa około 1500 osobników. Duża ilość wody z kolei sprzyja gęsiom, które śpiąc na wodzie są mniej narażone na ataki drapieżników. Niedługo zaczną licznie pojawiać się gęsi zbożowe i białoczelne – gatunki gnieżdżące się na dalekiej północy.
Na początku września przeprowadzone zostało pierwsze liczenie żurawi i gęsi, wylatujących z noclegowisk na terenie Parku na żerowiska poza jego obszarem. Liczenia te będą odbywać się systematycznie raz na dekadę, w godzinach porannych (rozpoczynając o świcie), przez cały okres migracji jesiennej, zimowania, aż do zakończenia okresu migracji wiosennej (marzec).
Na terenie Parku grupują się kilkutysięczne stada kaczek i łysek, również ptaki siewkowe, takie jak czajki (tworzące stada ze szpakami), bekasy kszyki licznie wykorzystują ten obszar do żerowania i odpoczynku. W Parku można zobaczyć też koczujące czaple białe i siwe, coraz liczniejsze bieliki, błotniaki stawowe i myszołowy.