Do tego body? Daj spokój, nie każdy "okowiec" czyta nsze forum i wie, że obiektywy można zmieniać i mogą kosztować więcej niż korpus...Cytat:
Zamieszczone przez Magus
Wersja do druku
Do tego body? Daj spokój, nie każdy "okowiec" czyta nsze forum i wie, że obiektywy można zmieniać i mogą kosztować więcej niż korpus...Cytat:
Zamieszczone przez Magus
a co jest zlego w tym body? nie przyjmuje innych szkiel niz kitowe?Cytat:
Zamieszczone przez motoko
Przeczytałem sobie wszystko...
Oczywiście pewnie jak wielu czuję pewien niedosyt... ale z drugiej strony cieszę się, że mam E-500 :-). Inna kwestia, że E-400 to zminiaturyzowana E-500 (zdaje się, że nie wycięli żadnych funkcji :?: ) z nową matrycą, która w zasadzie jest najważniejsza (kiepski obiektyw można zmienić...). Jeśli będzie się dobrze zachowywać, mieć przyzwoite wysokie ISO, rozpiętość tonalną, to może ładnie wykosić kompakciki, bo jakość zdjęć lepsza, no i jest jeszcze większa możliwość pracy z GO. To, że jest taki mały może być zaletą... jeśli powstaną jakieś niewielkie szkiełka... takie 25/2.0 w sensownej cenie to będziemy mieli coś na wzór cyfrowego zenita ;-).
Co do mocowania paska z przodu obudowy... to ma to pewien sens... przy tak niewielkiej wysokości umieszczenie mocowania do paska z boku po prawej stronie utrudniałoby operowanie pokrętłami i sprawiałoby, że chwyt byłby mniej wygodny. Sądzę więc, że to przemyślane posunięcie (choć to kwestia kosmetyczna).
Zobaczcie też o ile mniejszy jest 14-42 od 14-45 a przecież ma takie samo światło :!: (te 3mm na długim końcu to nie aż tak dużo). Zaś nowy 14-150 choć ciemniejszy od brata z E-500 jest już w ogóle malutki... To może być sympatyczny aparacik dla naszych Pań ;-)
P.S. Zibi niestety Twoja koncepcja stabilizacji "wirtualnej" chyba się nie sprawdzi, bo matryca zbiera światło przez cały czas trwania ekspozycji... by zrealizować Twój pomysł należałoby odczytywać matrycę po każdym przesunięciu tego zaznaczonego przez Ciebie okienka by jakoś rozdzielić, które fotony w jaki piksel tak na prawdę mają trafić... A to by oznaczało, że mielibyśmy niejako serię ujęć, które następnie zostałyby na siebie nałożone... ale to zniszczyłoby cienie bo nie byłoby nigdy dość czasu, by zebrać dane z ciemnych obszarów (o szumie nie wspominam). No i jeszcze kwestia obróbki tego... wielkość bufora na dane i mocy obliczeniowej...
Fajny ten nowy obiektywik... taki malutki i zgrabny ;)
Kupiłem E500 również ze względu na małe rozmiary, gdyby to szkiełko było niezłe optycznie i niedrogie to może bym sobie kupił, zawsze to kilka cm mniej!
Myślę, że sie mylisz, a to dlatgego że w takim razie po co olkowi taki układ mierzący drgania, wystarczyłoby podbić ISO skrócić czas naświetlania i po ptokach. Myslę że tak działa Bright Capture, a DIS to już coś takiego jak opisałem. Poza tym zastanawiałem się o tych klatkach i to jest możliwe. Moc obliczeniowa GPU dziś bije procki, spoko wystarczy napewnoCytat:
Zamieszczone przez Dempsey
Do kamery to dobry pomysł, do aparatu średni.Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
E-400 to kroku ku wymarzonej cyfrówce Mike'a (z felietonów "fotografa niedzielnego" z fotopolis). Gdyby podpiąć do niego 25mm Leica do 4/3, albo nie istniejący jeszcze stałogoniskowy Zuiko Digital (Leica, Sigma, Tamron - wszystko jedno) 18mm f/2.
Może nie ma wszystkich wymarzonych cech, ale Mike nie przewidywał, że może być to lustrzanka (myślał o wbudowanym obiektywnie i ewentualnie dwóch konwenterach). Prawdziwa lustrzanka do fotografi ulicznej, noszona przy sobie żeby złapać "ten moment".
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3879
Niestety, ale nie mogę się z Tobą zgodzić - wymagania Mike'a są nieco wyższe ... :-)Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
sadze, ze olek stostuje algorytmy rozplotu do poprawienia ostrosci - mierzy w ktora strone i ile poszlo rozmycie, szuka funkcji, ktora sprawila rozmycie i odejmuje ja od obrazu (slepy rozplot - blind deconvolution)Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Tutaj masz prosty przyklad dzialania na podstawie modelu u810 (malpka), trzeba przewinac do "Electronic hand being off-center revision" - tlumaczenie jest koszmarne, ale jest :)
Też czytałem ten felieton Mika. On jeszcze chciałby, żeby taki cyfrak miał matrycę robiącą tylko czarno-białe fotki. Ciekawe, czemu jeszcze nikt nie wpadł, żeby zrobić cz-b cyfraka. Ale miałby rozdzielczość. :roll: :roll: :roll: