dopóki nie wymyślono foto-reporterki-makro... ;)Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
Wersja do druku
dopóki nie wymyślono foto-reporterki-makro... ;)Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
Posiadających to szkiełko proszę o analizę techniczną n/z zdjęcia, pod kątem następującego zapytania:
Czy parametry takie jak: bokeh (w szczególności kwestia malunku światła przedostającego się przez drzewa w tle), głębia ostrości (zakładam że użyto F2.0) są tutaj autentyczne i nie rasowane programem graficznym ?
Planuję w najbliższej przyszłości zakupić to szkiełko, i chciałbym wiedzieć jakich mogę się spodziewać efektów (chodzi o umiarkowane makro i portet).
Dziękuję serdecznie za poświęcony czas !
PS. sorki za przynudzanie tymi lalkami, dla mnie zdjęcie ma walory wyłącznie techniczne :)
TÊlÊchargement de photo Flickr : Mina Majikina@@AMEPARAM@@http://farm2.static.flickr.com/1254/1350512384_68761b378d_b_d.jpg@@AMEPARAM@@135051238 4@@AMEPARAM@@68761b378d_b
o tym szkle już tyle napisano w sieci że więcej się nie da. To szkiełko ma jedną tylko małą wadę, jest dość powolne (obiektyw makro), ale podpięte do E-3 nabiera szybkości.Cytat:
Zamieszczone przez tank_driver
Nie wyobrażam sobie by ktoś mógł być niezadowolony z tego obiektywu. Więc nie zastanawiaj się tylko kupuj.
pozdrawiam
Willow, po obejrzeniu Twojej galerii stwierdzam, że masz rację co do bieżącego tematu i przyszłych wątków też :mrgreen:
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam !
Tank_driver, tak, taki bokeh mozna uzyskac ZD50 :) Tylko, ze to zalezy od wieelu czynnikow, tla, oswietlenia etc...
Przy czym to nie jest raczej na pełnej dziurze robione.
Z exifa wynika ze na f4.0Cytat:
Zamieszczone przez -M
O, trafiłem.
Zapomniałem, że można exifa czytać ;) wnioskowałem po konturach kółeczek bokehotwórczych.
pytanie mam zamiar kupić zd 50 a pytanie brzmi czy szybkość af w zd 50 jest dużo słabsza od zd 14-54? i czy to jest poziom np. 14-42 z kita?
Chodzi Ci zapewne o używanie z E-410?
Pięćdziesiatka ostrzy zauważalnie wolniej od 14-42. Wynika to z tego, ze jest obiektywem do makrofotografii i pełny wysuw obiektywu jest o wiele dłuższy. Przydałby sie ogranicznik zakresu ostrzenia, jaki jest w większości tego typu obiektywów.
Jednak jego właściwości optyczne z pewnością wynagrodzą powolność autofokusa :)