Chodzi o to, że TO SAMO szkło - Sigma 50/1.4 - chociaż ostre i chwalone na innych bagnetach, w 4/3 może się okazać nieco mniej ostre, bo matryca bierze mniejszy wycinek ze środka (po prostu piksele są gęściej).
Wersja do druku
Chodzi o to, że TO SAMO szkło - Sigma 50/1.4 - chociaż ostre i chwalone na innych bagnetach, w 4/3 może się okazać nieco mniej ostre, bo matryca bierze mniejszy wycinek ze środka (po prostu piksele są gęściej).
A ja z tych znaczków pocztowych nie jestem w stanie wyciągnąć takiego wniosku :roll:
Zaletą tej Sigmy (zawsze można ja przymknąć do 2.0) jest silniczek HSM. Zuiko jest niestety wolne, choć ostre od pełnej dziury (wkońcu to szkiełko makro). Używam Sigmy 30 f/1.4 i ona też mydli trochę nawet na f/1.8.
Oglądałem oglądałem.... I właśnie dopiero tam widać co szkło zrobiło na "krawędziach" rąk (może to obróbka).
Takie rzeczy można dopiero ocenić w pełnym formacie. Potem to wszystko wychodzi w dużych wydrukach (niestety) - choć można poprawiać programowo (ale nie o to chodzi). Jak wcześniej pisałem 30 f/1.4 na pełnej dziurze tez nie jest idealna!
Pamiętaj, że przy 1.4 GO jest BARDZO mała, nie są te krawędzie rąk czasem poza GO (nie wiem o które konkretnie zdjęcie ci chodzi)?
Widać to dość dokładnie naprzykład tutaj Powiększ zdjęcie i popatrz na górną krawędź ramienia i na ramiączko sukienki po przeciwnej stronie szyi.
no niestety AF zawodzi czasem :(, całą sesje i jeszcze kilka innych w tej galerii ale sporo zdjęć poszło do kosza właśnie ze względu na brak ostrości w tym jednym jedynym punkcie gdzie miała być
a jak się robi zdjęcie w pomieszczeniu gdzie jest mniej światła to już całkiem dramat
nie wiem czy nie będe musiała wysłać tego szkła do serwisu ale obawiam się ze to trochę potrwa
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
sprawdziłam własnie na oryginale zdjęcia to nie obróbka zrobiła te krawędzie, obróbka je ciut uwydatniła ale one już były
nie obrażę się :-)))))