Odp: Fotografia IR - InfraRed (W Podczerwieni)
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
850nm według chińskiego producenta, to może być również 780 :) stąd pytanie :)...
Dzięki za zaufanie, ale takiego detektora, to ja w oczach nie mam;-) Na pewno - to światło to jest dłuższe, niż 715nm, taki filtr mam w aparacie i obraz jest przy tym oświetleniu całkiem monochromatyczny. Z drugiej strony dioda IR 815nm jest jedną z najbardziej popularnych, więc tym razem można zaufać:-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Dzięki za zaufanie, ale takiego detektora, to ja w oczach nie mam;-) Na pewno - to światło to jest dłuższe, niż 715nm, taki filtr mam w aparacie i obraz jest przy tym oświetleniu całkiem monochromatyczny. Z drugiej strony dioda IR 815nm jest jedną z najbardziej popularnych, więc tym razem można zaufać:-)
To była odpowiedź na post piozet'a bo rzeczywiście skoro podałeś długość fali to pytanie moje wydaje się być głupie - ale jednak zasadne było ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
850nm według chińskiego producenta, to może być również 780 :) stąd pytanie :)
Jest kilka typowych pasm emisji dla LEDów i raczej wątpię, żeby chińczyki celowo domieszkowali na inny zakres... biorą z półki co najtańsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
jakiś punkt zaczepienia ? Tylko w miare rozproszone to światło powinno być chyba a nie punktowe
Punktem zaczepienia są sklepy/aukcje/bazary z noktowizorami + import ze wschodu (tego "bliskiego" :-) ).
Jeśli chcesz duży zasięg to na 99% będą oświetlacze kolimatorowe z zakresem pewnie koło 20deg w pionie/poziomie. Może trochę więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
piozet
No grzeje, grzeje... w końcu podczerwień, nie? ;-)
Jako, że naukowo zajmuję się teledetekcją, muszę zaprotestować! Tzw. NIR (zakres 700-1200 nm) to nie podczerwień cieplna. Podczerwień cieplna to zakres 8-12 mikrometrów i do jej rejestracji używa się kamer termowizyjnych, które oparte są na zupełnie innych zasadach działania. Tamto to już nie fotografia.
Co do oświetlaczy, też mnie temat swego czasu interesował. Co do używania tego typu wynalazków do zwierząt... to, że my nie widzimy w IR, nie znaczy, że zwierzęta nie widzą ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
no i skąd słonia na Mazowszu wziąć...
W ZOO w Warszawie są. Byłem widziałem;) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Jako, że naukowo zajmuję się teledetekcją, muszę zaprotestować! Tzw. NIR (zakres 700-1200 nm) to nie podczerwień cieplna.
Przecież to joke był!! Rany 8-|
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Co do oświetlaczy, też mnie temat swego czasu interesował. Co do używania tego typu wynalazków do zwierząt... to, że my nie widzimy w IR, nie znaczy, że zwierzęta nie widzą ;)
Za to np kury nie widzą niebieskiego a my widzimy... fajnie nie?
Przy takim kombajnie do kurczaków nieźle to wygląda :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
piozet
Za to np kury nie widzą niebieskiego a my widzimy... fajnie nie?
Przy takim kombajnie do kurczaków nieźle to wygląda :-D
To powinni kury niebieskim narzędziami uśmiercać - spokojniej na rzeź by szły ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
kamer termowizyjnych, które oparte są na zupełnie innych zasadach działania. Tamto to już nie fotografia.)
A zdjęcie z kamery termowizyjnej to nie fotografia? :-)
---------- Post dodany o 01:46 ---------- Poprzedni post był o 01:45 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
To powinni kury niebieskim narzędziami uśmiercać - spokojniej na rzeź by szły ;)
W pewnym sensie tak jest... kurnik jest oświetlony na niebiesko przy "zbiorze"....
Może nie widać za dobrze ale coś zawsze:
http://www.youtube.com/watch?v=zqnp-cvKeqc
Tu na 1:26 minucie widać dobrze niebieska lampę
http://www.youtube.com/watch?v=lO5TikjZU3c
Ale cała hala jest na niebiesko oświetlona...
Rany ale się OFF TOP zrobił ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
piozet
A zdjęcie z kamery termowizyjnej to nie fotografia? :-)
Używanie terminu "zdjęcie" do kamery termowizyjnej jest niepoprawne. Tak mnie uczyli mądrzy ludzie, którzy się tym zajmują. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Używanie terminu "zdjęcie" do kamery termowizyjnej jest niepoprawne. Tak mnie uczyli mądrzy ludzie, którzy się tym zajmują. :)
Tak?? Uzasadnij proszę