Dziś lampa wróciła z serwisu z Foto-Techniki (wysłana 21 lipca) z nową szybką palnika. Mam nadzieję, że już więcej się nie będzie topiła...
Wersja do druku
Dziś lampa wróciła z serwisu z Foto-Techniki (wysłana 21 lipca) z nową szybką palnika. Mam nadzieję, że już więcej się nie będzie topiła...
czy metz 48 bedzie dzialal bezprzewodowo z olkiem e 520 bo juz nic nie kumam z tego bo widze ze chyba raczej fl36 raczej odradzacie????
sory jesli to glupie pytanie ale nie moge tu znalesc krotkiej i zwiezlej odpowiedzi na ten temat.,i czy ktos ma jakies zdjecie tego metza " od tylu " ze tak powiem???
pozdrawiam.
Na stronie Metza jest rzeczywiście podane , że mój E-510 bedzie pracował z 58 AF-1 digital. Pytanie:
1. Do czego służy dedykowany adapter SCA 3202 ?
2. Czyżby kupujac 58 AF-1 digital w wersji dla Olka, "wersja" ta polegała na dodaniu SCA 3202 od razu ( po to aby współpracowała) ?
Przy okazji - ostrzeżenie - bazując na wyzwalaniu z fotoceli ( mam starą reporterską lampę Metza 2045 z fotocelą i kabelkiem) przeżyłem rozczarowanie robiac zdjęcia w jaskini ( dystans "na odbicie swiatła" ok 50-60m). Metz się nie wyzwalał z odbitego błysku lampy zabudowanej. Musiałem zdjąć fotocelę i hłe hłe - przykleić ją "przy lampie" zabudowanej, oczywiście w Olku tylko tryb M.
Proszę o komentarze. POZDRAWIAM .
SCA 3202 jest do podlaczania lamp 76 MZ-5 digital, 70 MZ-5, 54 MZ-3/-4(i), 50 MZ-5, 40 MZ 3(i), 2, 1(i), 44MZ-2, 32 MZ-3 oraz 32 MZ-2 do olka. Nowe lampy - 48 i 58 podpina sie bez adaptera.
A co do oswietlania jaskini lampa - nie lepiej aparat na statywie postawic na B i samemu lampa w trybie test sobie blyskac?
Jestem użytkownikiem Metz'a 48 AF-1 od ponad miesiąca.
Niestety jakiś dziwny pech prześladuje mnie, bo po około 2 tygodniach wylała mi się w nim bateryjka Duracell'a 1700 mAh. Mój tato w miarę szybko zareagował (nie wiem po co on tam zaglądał) i wyczyścił to co bateria wydusiła z siebie. Po kilku minutach włożyłam 2 inne baterie (chyba GP) o słabszej mocy. I lapka działała.
I tu się zaczynają schody, bo po 1 tygodniu nie użytkowania i po zakupie nowiuśkich bateryjek - Duracell 2650 mAh ... lapka nie działa.
Tzn prawy przycisk jest podświetlony. Aparat olek e-520 widzi lampę, ale ona nie wyzwala błysku ...
POMOCY.... bo coś się dzieje...
Sprawdź czy lampa działa na normalnych "paluszkach", chociaż prawdopodobnie elektrolit z wylanego aku coś przeżarł.
Uzywasz BATERII do lampy? Polecam akumulatorki, szczegolnie Eneloop'y, nie dlatego, ze to jakas reklama, ale najwiecej zadowolonych ludzi slyszalem, a wiem, ze wczesniej narzekali.
nie używam, baterie mają wyższe napięcie niż aku i tyle