Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Ja robię niebieskim - serio...
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Tyz piekny..... :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
A ja mam bez wizjera ........ drzwi i jakoś sobie radzę........:grin:
A poważnie to chyba nie "nadanżam" za Wami w tej dyspucie choć z ciekawością czytam....
Ja ciągle mam w pamięci wyznanie jednego baaardzo znanego fotografika, na pytanie jakim aparatem robi zdjęcia, po chwili namysłu odpowiedział - czarnym....
Bo to trochę jak z melomanem i audiofilem – jeden ma setki płyt, których słucha, a drugi kompletuje idealny sprzęt, który ciągle udoskonala aby usłyszeć idealny dźwięk na swoich kilku płytach:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Może i wizjer zabiera stopkę lampy błyskowej, ale nadal mamy wbudowaną lampę. Którą możemy wyzwolić zdalnie inną zewnętrzną, trzymaną w lewej dłoni.
Oczywiście wiele problemów można obejść, ale chyba o to chodzi aby fotografować w miarę wygodnie. Ktoś może nie mieć lewej ręki, inny może ją mieć zajętą (np. obsługą zooma, trzymaniem drugiego aparatu, czy czymkolwiek innym) i co wtedy? Oczywiście można wtedy znaleźć inne rozwiązanie, np. zamieniać lampę i wizjer w zależności co jest bardziej potrzebne, można też przyczepić sobie lampę do czapki :wink:, albo przykręcić ją do aparatu za pomocą uchwytu mocowanego do gwintu statywowego. Pewnie jest jeszcze wiele innych rozwiązań, ale po co kombinować jeśli można to rozwiązać w prosty, wygodny i elegancki sposób.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Nie masz różowego ?? - no wiesz... Doda i takie tam :-P
FYI: Oly puszcza (Photokina 2012) najtańszego naleśnika - cena poniżej E16 tj. $260
mZD 17/1.8?
A... FT5 więc pewniak.
Stawiam na 25 f/2.8.
Olek pokazał, że nie boi się wypuszczać naleśników f/2.8.
No, chyba że zrobią go nieco jaśniejszy, ale na więcej niż f/2 bym nie liczył.
Niedrogi naleśnik 25/2 pewnie nieźle by się sprzedawał, jakby był użyteczny od pełnej dziury.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Stawiam na 25 f/2.8.
Olek pokazał, że nie boi się wypuszczać naleśników f/2.8.
No, chyba że zrobią go nieco jaśniejszy, ale na więcej niż f/2 bym nie liczył.
Niedrogi naleśnik 25/2 pewnie nieźle by się sprzedawał, jakby był użyteczny od pełnej dziury.
Jak bedzie tak uzyteczny jak 17/2.8 to zbyt duzej popularnosci mu nie wroze ... Chociaz w sumie konkurencja (25/1.4) jest dwa razy drozsza wiec jesli ktos sie przyzwyczail do takiej FL tobedzie jakas alternatywa i w sumie jsniejsza troche od kita
Witam !
Przydalby sie 12mm /2.8 w sensownej cenie ;)
Pozdrawiam
Miałem na myśli taką użyteczność na pełnej dziurze jaką ma 20/1.7.