Podobny tekst chcialem napisać... Masz więcej lokomotyw?
Wersja do druku
bardzo przyjemne lokomotywy. I tak jak poprzednicy, w kolorze lepiej się prezentuje
Fajnie, że zaglądacie!
To moje drugie podejście. Jakiś czas temu uskuteczniałem tzw. pseudo-hdr (z jednego ORFa). Jestem najlepszym przykładem, że z tego się nie wyrasta. ;)
Czy czasami HDR i ToneMapping to nie to samo?
Wieżę ciśnień szpecą nadajniki GSM...
Ta jest! :D
Niestety... Chrzanów, dokładnie Fablok, w lokomotywy zaopatrywał praktycznie całą Polskę i zostało tylko tyle...
Robię rekonesans po okolicy dawnego Fabloku, więc jeżeli coś jeszcze znajdę to nie omieszkam sfocić i wstawić.
Faktycznie, można się w takich "potworach" zakochać. ;)
Mi bardziej 170. pseudo BW się podoba. Więcej szczegółów widocznych w ciemniejszych partiach lokomotywy.
Z czepialstwa to na obu (bardziej na kolorowym) jakby pikseloze widać, głównie oczywiście na na gładkich powierzchniach (niebo). Tego być nie powinno mz., sądzę, że to wina kompresji.
170 bardzo mi przypadł do gustu taki styl postapokaliptyczny, stalkerowski klimat,prawdziwa zona.
Bardziej mi wersja kolorowa podchodzi. I jak reszta czekam na więcej takich :)
Mapowanie tonowe praca magisterska z Informatyki na Uniwersytecie Wrocławskim
Muszę się doszkolić z terminologii stosowanej. :grin:
Czapiactwo mile widziane! Ta pikseloza to obecnie problem programu w którym składam...
Jam jest dzieckiem Fallout'a, części pierwszej... miło mi, że trafiłem w gust.
Masz to jak w banku. ;)
Wymiękłem po pierwszej stronie...
Dziś tylko zajawka... :)
172. Parada...
Załącznik 157860
Fajnie macie, nie trzeba długo czekać na następny tramwaj. :shock::mrgreen:
To dostawa 36 nowych tramwajów z PESY do Krakowa:D
173. Chrzanów kamiennymi mostami rozdzielony...
Załącznik 158249
Skadrowałeś ładnie, ale nie do końca mnie przekonuje wyciąganie cieni. Hadeerowo to wygląda, ale jak miałeś taki zamysł, to spoko :-)
W cieniach szumu być nie powinno, ale Photomatix Essentials 4 wyciąga ze starej matrycy Olka różne dziwne rzeczy...
Kontrastu specjalnie nie dodawałem... w przypadku HDRów podoba taki właśnie "klimat" obrabianych kadrów. Domyślam się, że jest to sprawa dyskusyjna i indywidualna. :)
Tym razem, testowo składałem kadr z 5-ciu JPG.
Ostatnio testuję i staram się rozpracować: wspomniany Photomatix Essentials 4, easyHDR Basic 2 oraz HDR projects 2. Wszystkie to programy udostępnione darmowo. Obecnie ten pierwszy mimo swoich wielu ułomności najbardziej mi odpowiada.
Bardzo chętnie posłucham rad. Pisz śmiało i bez ogródek, jakie masz uwagi.
Innego nawet pod uwagę nie brałem. :)
Ja zamysł Autora kupuję. Jak na HDR delikatna obróbka względem innych. Fajnie strukturę kamieni podkreśla.
PS. Ja jeszcze okresu HDRowego nie miałem :mrgreen:
Również kupuję taki HDR.
Baw się i testuj a jak opanujesz to całkiem fajne rzeczy można zrobić hdr-em. Trzeba tylko umiaru i wprawy.
Nie czuję się na siłach żeby radzić. Jedynie mogę wyrazić jakiś swój pogląd i ewentualnie coś podpowiedzieć. Ale to jest bardzo indywidualna sprawa. Szczególnie dla świadomych pstrykaczy. Kiedyś kupiłem knige. Technika HDRI w fotografii. Dość poważna sprawa:wink: Jestem przekonany, że parę lat temu nic z niej nie zrozumiałem. Teraz rozumiem trochę więcej, ale nadal nie do końca:-P Ostatnio nawet zupełnie świadomie popełniłem totalnego kicza którego umieściłem w galerii:grin:
Ps. Z jotpegami sobie temat odpuść.
Kilka dni temu zdałem sobie sprawę, że w Chrzanowie takich mostów jest naście... mam plan... :mrgreen:
Wszystko przed Tobą. :)
Thx
Dokładnie umiaru i wprawy!
Wiesz, każda uwaga jest dla mnie cenna.
Zdaję sobie też sprawę, że są też odbiorcy, którzy HDRa pod żadną postacią nie trawią...
Żaden ze wspomnianych programów nie ma wspomagania odnośnie korekcji wad obiektywów oraz sensownego odszumiania... niestety...
Głównie Photomatix Essentials 4
widzę, że można pobrać za free na http://www.topsoftbargains.com/w/pho...-100-discount/
Ciekawe efekty można uzyskać też easyHDR Basic 2
http://www.easyhdr.com/download/basic/
Pobrałem (był ostatnio za free) również i co jakiś czas testuję HDR Projects 2...
Szczególnie jak będę musiał uciekać przed jakimiś menelami...
Weź sobie jeszcze potestuj to:
http://qtpfsgui.sourceforge.net/?page_id=10
PS-Elements 14 się pokazał, można się tym 30 dni pobawić :)
Dzięki, sprawdzę.
Chrzanów, małopolskie.
https://www.google.pl/maps/@50.15290...!3m1!1e3?hl=pl
Już raz podszedłem do tego softu, ale nie polubiliśmy się. ;)
Na razie jadę na wersjach bezpłatnych, ale dzięki za cynk.
Spoko, tak mi się po prostu przypomniało.