Najpewniej.
Np. z E-3 to bardzo jest szybki obiektyw.
Korpus też ma wielkie znaczenie, E510 jest dośc szybkie ale E-3 dopiero daje kopa.
Wersja do druku
Z e-500 działał także bdb.
Jak wyzej, z E-500 jest super, znajoma ma :) Tylko narzeka, ze ciemno [i 50-200 za drogie ;p].
Witam wszystkich, jestem początkującym fotoamatorem z E-510 + ZD 70-300.
Od początku cykam tylko z tym kitowym zoomem. Po zapoznaniu się teoretycznym co to znaczy "ciemny obiektyw" stwierdziłem że kilka manipulacji w ustawieniach i można wszystko naprawić przy max ogniskowej. Jest to mój pierwszy aparat, pierwszy teleobiektyw, pierwsze spotkanie z fotografią; moim zdaniem szkiełko to jest jak na sprzęt w tej klasie cenowej - rewelacją.
Co masz na myśli mówiąc "kilka manipulacji w ustawieniach "?
Przylaczam sie do pytania Wektora....
haha :)
No w moim E520 mam kilka funkcji pod ustawieniem M
z których korzystam + do tego LiveView + Korekcja ekspozycji + Lightroom 2 i wszystko jest jasne :)
Dłuższy czas używałem ZD 70-300 z E400, problem, który czasem denerwował to gdy AF wyjeżdża w nieskończoność. Z szybkością nie było tak źle, jeżeli AF nie pojechał wcześniej w nieskończoność to złapanie ostrości pomiędzy obiektami odległymi 3m potem przeostrzenie na obiekt 5km zajmowało (na moje oko) 1,5* czasu na takie same ostrzenie w ZD 40-150 ED.
Z E510 jest lepiej jeżeli chodzi o uciekanie w niesk. Celownie do ptaka na niebie przy 300mm nie kończy się w 50% pudłem. Co do szybkości to raczej nie zmieniła się. Ogólne odczucie szybkości tak, bo jest mniej przeostrzeń.
To zle ostrzenie przy polowaniu na ptaki to zapewne wina fotografa a nie obiektywu ;p Wiem, bo mam tak z 50-200 jak na mewy poluje ;) Jak nie trafie w mewe, to ostrze na niebo no i wtedy wiadomo, ze szklo szuka, gdzie tu jest cos na czym mozna wyostrzyc.
Faktem jednak jest, ze jazda w nieskończoność to upierdliwa cech tego szkła. (użytkuję teraz)
Sądzicie,że gdyby zmienili w nim soft to coś by to dało?
Uważam, że można na tę dolegliwość przymknąć oko, zważywszy na mm/jakość/cena... To jest serio bardzo fajne szkiełko, może wady swoje ma, bo wiadomo, ale można dużo ciekawych zdjęć nim wykonać i dodatkowo naprawdę dobrych jakościowo. Myślę, że wiele krytykujących opinii bierze się ciut z marudzenia (nie mówię o nikim konkretnym, ale ogólnie) i przydałoby się powstawiać więcej przykładów pokazujących szkło od dobrej strony. :wink:
Trochę przykładowych zdjęć jest w moim wątku https://forum.olympusclub.pl/showthr...?t=7832&page=5 (fotografie z zoo). Nie wiem czy pokazują szkło z dobrej strony, bo niektóre są trochę nie ostre z powodu poruszenia. Na pewno z stabilizacją w body byłoby lepiej. Co do szybkości ostrzenia, to mi ona wystarcza, ale ja fotografuję raczej statyczne obiekty.
Powiedzcie, czy ma jakieś praktyczne znaczenie podziałka na wysuwanym tubusie?
Ta mówiąca o 1:16 70mm; 1:12; 1:8; 1:8 150mm i 1:6?
O co w tym chodzi?
Witam !
ZD 50-200 to calkiem inne szklo z lepsza optyka i tutaj
bedzie AF szybciej trafial.
ZD 70-300 jest optycznie dobre ale blisko 300mm AF strasznie bladzi co
praktycznie wyklucza go do zastosowania swiadomego
fotografowania szybkich celow.
AF w ZD 14-54 chodzi u mnie bardzo ladnie
czyli soft aparatu nadaza... ;)
Sprawa pracy ZD 70-300 chyba lezy w samym szkle.
Do takich zdjec jest bardzo ok...
Pozdrawiam.
A to moze skala odwzorowania przy danej odległości od przedmiotu :>
Znalazłem jeszcze kilka fotek testowych (opisy ang.)
http://forum.fourthirdsphoto.com/sho...E-500+settings
Witam mam pytanie, stałem się niedawno posiadaczem 70-300 jednak jestem zielony jeśli chodzi o jego obsługę :)
Stąd też mam kilka pytań:
1. Gdy ustawiam pokrętło od ogniskowej na 300 - wysuwa się tylko do 150. Jednak gdy daję na tryb manualny można dojechac do 300 jednak nic nie widać.. czy to normalne?
2. Jak poradzić sobie z tym obiektywem aby pstrykac foto na 300 a nie na 150? Czy tylko w manualu da się to zrobic - może robię coś źle.
Mam Olympus E-500...
Prosze o pomoc
300 uzyskujesz ustawiając na 300 i tyle w temacie, a ile się wysunie to zależy już od ostrzenia, odległości punktu na który ostrzysz itd. Ja nawet nigdy nie czytałem co tam pisze.
Jakieś skale, 1 do iluś tam ale nie wiem po co to i nie wnikam.
300 to 300 tak jak sobie wybierzesz.
Nie ma co tutaj łapać, wystarczy mieć i widzieć obiektyw.
Po kolei obrazki na szybko. numerki tyczą się kolejności wstawienia nie nazw plików
1. ustawiamy 300 mm na obiektywie
2. tyle się wysunie jak damy ostrzenie na obiekt blisko i tam jest wtedy podziałka 1:8 150
3 tyle się wysuwa jak obiekt jest dalej i wtedy podziałka pokazuje 1:4 300 a maksymalna wartość to 1:2
nie znam się na terminologii, ten obiektyw nie ma wewnętrznego ogniskowania tylko właśnie taki tubusik się suwa. W obiektywach z wyższej półki cała ta akcja dzieje się w środku i jej nie widzisz. a te oznaczenia to coś ze skalą jak gdybam.
Proszę mądrzejszych o poprawienie jeśli coś spaprałem.
No tak.
Problem z mojego postu (#775 i #778 ) ale od innej strony:-)
ustaw na manual focus MF a opcjach i na obiektywie, wysuń ręcznie do końca ostrzenie na maksa w prawo i łap obiekt poruszając się przód-tył. Wtedy bedzie na maks
Nie kumam problemu. Jeśli ustawisz tele na 300 - pokrętłem od tele to masz 300 i już (600 po cropie) to co na tubusie wysuwającym sie przy ustawianiu ostrości to coś zupełnie innego - to skala odwzorowania (choc i tu była dyskusja) Ustawiając na 300 jak na jednej z powyższych fotek - masz 300 i takie fotki robisz. ;)
A ta skala odwzorowania będzie przy wartości 300 różna dla obiektów znajdujących się w różnej odległości na które odbywa sie ostrzenie. Jesli coś będzie 5 m od Ciebie to tubus wysunie sie o iles i będzie tam jakas skala odwzorowania, jesli obiekt bedzie 500m to wysunicie tubusa i skala beda inne. Chyba?:)
Na wystawie zobaczyłem coś takiego, sorki za jakość ale to tylko telefon.
To są poniekąd obiektywy sigmy dedykowane do olympusa, ale są dwie ceny czym się one różnią?
Ta drozsza pewnie ma APO, tansza nie - pod inne systemy tez tak jest i ceny podobne.
A one sa pod O? O LOL, 600mm za niecale 600zl... :D
A co najciekawsze, to jest ta sama konstrukcja co Zuiko 70-300 ;)
Może w obiektywach Olympusa jest więcej lepszego szkla ale konstrukcyjnie są identyczne.
A te dwa też są takie same, różnią się tylko zastosowaniem soczewki o bardzo niskim współczynniku załamania światła minimalizującej aberrację chromatyczną.
Miałem to szkło (Sigmę 70-300 APO) jeszcze z analogiem Minolty i pamiętam, że w testach nie było jakiejś znaczącej przewagi wersji APO nad "zwykłą".
sorki, co to APO ? :)
kasprzyk, to znaczy APO. :)
No na jednej jest osemka na przodzie,a na drugiej piatka.Zgadlem?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
APO: Asian Productivity Organization
tzn tak, jeden to:
Sigma 70-300mm f/4-5.6 macro DG
a drugi to
Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO macro DG
Na oko z tego co się dopatrzyłem różnią się przełącznikiem przy mocowaniu do body i dodatkowo jeden z nich ma tam jakąś podziałkę w skali od 4 do 22
Zastanawia mnie fakt czy to faktycznie jest mocowanie pod olympusa E a nie np pod nikona.
Nigdzie w ofertach nie widziałem sigmy do olympusa 70-300 nawet na stronie sigmy.
Coś mi się wydaje ze ktoś walnął babola stawiając je na tej półce z innymi obiektywami.
Bo nie ma Sigmy 70-300 pod Olka. Jest tylko Zuiko, które układem szkieł praktycznie nie różni się niczym od tej Sigmy
Dokładnie -Jeśli to kooperacja - to kto kupiłby Ola jeśli byłaby Sigma za 800 APO czy 500 bez apo? Tego obiektywu Sigma raczej nie wypuści z Olkowym bagnetem :(
Witam,
Dziś mój 70-300mm poszedł do serwisu. 2 miesiące po zakupie dostał jakichś dziwnych schiz... Przede wszystkim ma problemy z ustawieniem ostrości na AF. Strasznie długo sie nastawia i jakoś dziwnie - raz do przodu, raz do tyłu i w pewnym momencie trwało to około 30 sekund, potem dałem sobie spokój. I to jeszcze przy dobrym świetle... No i czasem eweidentnie słychać jakieś "stuki", jakby obiektyw nie zatrzymywał sie na końcu zakresu, tylko próbował lecieć dalej do przodu... Ogólnie padaczka... Przynajmniej miałem odwiedzić serwis Olympusa.. Pierwsze wrażenia pozytywne... miło i obiecująco.
Alibaba -> mój miał dokładnie to samo od chwili zakupu.
Reklamacja - serwis (wysłane przez sklep) i po ok. 3 tyg. dostałem z powrotem.
Teraz działa bez zarzutu.
Zastanawia mnie tylko wpis w przyjęciu zlecenia, którego kopię dostałem przy zwrocie obiektywu ze sklepu:
Objawy awarii: B0002
Nasi technicy zbadali państwa sprzęt i zalecają zwrócenie uwagi na pracę UKŁADU AUTO-FOCUSA.
Wszystkie funkcje zostaną sprawdzone, aby móc udzielić sześciomiesięcznej gwarancji na wszystkie części.
Ktoś to może przetłumaczyć na ludzki? Kto ma zwrócić uwagę? Ja? Zwracam (uwagę) - działa poprawnie ;-)
Zapytam lamersko: co oznacza ED w nazwie tego obiektywu (i niektórych innych)?
... ... ... :)Cytat:
soczewki ze szkła niskodyspersyjnego ed (extra low dispersion) kierują światło po linii prostej, zapewniając tym samym niezwykle wysoką ostrość na całej powierzchni kadru i do minimum ograniczają występowanie aberracji chromatycznej.