Poza "ptaszkiem" chyba tak :)
Wersja do druku
Robtor też wyszło Ci elegancko :-) chyba wezmę się za poznawanie lightrooma.
Dzięki Bodzip za wskazówki.
po zainstalowaniu triala lightrooma i chwilowej obróbce wyszło mi tak :) wydaje mi się że łatwiej mi poszło niż w OV.
Prawda!
Zgadzam się całkowicie, też tak robię. Krajobrazy przede wszystkim w LR, a tam gdzie trzeba coś selektywnie poprawić (głównie makro etc.) to używałem PSa (jak miałem dostęp do niego, świetny ale cena :cry:), GIMPa a teraz Topaz Labs. Ten ostatni jak zauważyłem szperając kiedyś po różnych forach używany jest często przez ptasiarzy. Na stronie mają triala więc można popróbować czy spasuje. Można kupić cały pakiet lub pojedyncze jego moduły. Ściągałem od nich triale poszczególnych modułów, aż przysłali ofertę kupna za niewiele ponad połowę ceny.
Moim zdaniem Adjustment Brush to bardzo precyzyjne narzędzie (jeśli jest taka potrzeba). Nie zawsze jest koniecznośc precyzyjnego zaznaczenia. Jeśli jest, najlepiej wtedy powiększyć zdjęcie do skali 1:1. Można też zaznaczyć opcję Auto Mask wtedy pędzel "trzyma się" naturalnych krawędzi w obrazku i poza nie, zaznaczenie nie wyjeżdża.
Wszystko zależy jakie te krawędzie są, przy makro gdy te krawędzie miałem nieraz mało jednoznaczne (kontrastowe) słabo mi się to sprawdzało, że nie wspomnę, że liczba narzędzi jaką można przy tej opcji wykorzystać jest bardzo ograniczona i w wielu przypadkach niewystarczająca. Lepsze to oczywiście niż nie mieć nic i nieraz się przydaje.
? od tego co ma LR do wszystkiego to jest jeszcze bardzo, bardzo daleka droga.
Pierwsze lepsze to np. operacje na poszczególnych kolorach - nasycenie, jasność, balans - funkcje często przeze mnie używana. Jest też wiele innych, wystarczy zresztą spojrzeć na inne oprogramowanie dające możliwość pracy na maskach i korekcję wszystkich możliwych parametrów obrazka.
Takiej opcji rzeczywiście Adjustment Brush nie ma aby na wybranym (zaznaczonym) fragmencie zdjęcia np. zmniejszyć/zwiększyć saturację jednego tylko wybranego koloru. Można to zrobić jedynie na całym obrazku. Przyznam mi takiej funkcjonalności pędzla korygującego nie brakuje. Nawet gdyby była, sądzę, że używałbym bardzo sporadycznie.
Wszystko kwestią zdjęcia i potrzeb. Usuwając niebieski zafarb np. odbicie nieba, co często się zdarza (najprostszy przykład - fragmenty niebieskiego śniegu, ale nie tylko bo może się to zdarzyć na tak robaku jak i ptaku) ściągając globalnie wypierzemy przy okazji niebo.
Nie ma ma się ty w wątku griszy34 na ten temat co rozwodzić. Są darmowe triale i programy, najlepiej sobie samemu popróbować co będzie najbardziej pasować.
Na poczatek lightroom a później zobaczymy. Mam PaintShopPro w którym sporo zdjęć już obrobilem i czaje nawet ten program. W miarę upływu czasu będę testował triale i jak mi coś podejdzie to się zdecyduje.
Możesz rozpatrzyć jeszcze te aplikacje:
http://www.ononesoftware.com/products/suite9/
albo to
http://www.ononesoftware.com/products/suite9/
i jeszcze to
http://www.phaseone.com/Imaging-Soft...pture-One.aspx
musisz tylko pilnować - w naszym wątku o bezpłatnym oprogramowaniu od czasu do czasu się pokazują możliwości darmowego pobrania pełnej wersji + klucz aktywacyjny.
Kiedyś testowałem sobie ten aplikacje i powiem że zajebiste są.
Radial filterka w LR4 nie ma akurat, dopiero w LR5, a z Graduacyjnego (filtru połówkowego tak po naszemu:) ) oczywiście korzystam i to dość często.
Dla autora wątku, też polecam program Lightroom do wołania RAW-ów. Mimo iz po ang. uważam bardzo intuicyjny program w użyciu. Poradników, tutoriali również nie brakuje, także w PL i warto (nawet trzeba) się nimi wspierać na początku.
lightroom mi podpasował na razie. bedę się uczył. tymczasem Myszak :)
Ale napuszony :)
no to pięknie. w takim razie musi bardzo blisko zanęcać od czaty. chyba zaryzykuje i też bliżej ustawie pniaki. powoli się przyzwyczajają ptaszory. za każdym razem przylatują Myszaki na wyżerkę ale jednak trochę za daleko mam. pytanie czy nie spłoszę, ale taka pora roku że o pożywienie trudniej. dzieki i pozdrawiam
Masz ciekawe miejsce. Floty też niczego sobie.
długa droga przede mną ale jak już się podobają to super :D
---------- Post dodany o 16:57 ---------- Poprzedni post był o 16:54 ----------
miszyn komplit :) saperka za pazuchę i ładnie wmontowane pniaczki dla ptaszorów, jakieś dwa trzy metry bliżej. jutro zanęcić i zobaczymy. w poniedziałek najwcześniej tam pojadę bo praca cały weekend. ale jak coś zrobię to w wątku nie zabraknie :)
Powodzenia z zanęcaniem i wytrwałości z Lightroomem, w każdym razie jestem pewien, że niedługo wstawisz super foty :grin:
Ja zacząłem zanęcać sikorkami :shock: na narasie pod domem. Pierwszy drapol już się pojawił ale był tak szybki, że foty strzelić nie zdążyłem :|
Grisza34, masz zapał, masz miejsce, ptaszory przylatują, znasz warsztat fotograficzny - to już wiele, reszta to szczegóły, niekiedy trochę szczęścia, jakieś drobne dopracowanie szczegółów.
dzięki :D jak drapole się pojawiają to już jest super. Myszak,Krogulec, Jastrząb ? na pewno się uda więc czekam na Twoje kadry :D
---------- Post dodany o 20:41 ---------- Poprzedni post był o 20:39 ----------
brakuje tylko czasu czasu czasu. jakbym mógł to 15h na dobę bym tam siedział :D natura jak pomoże będzie lux.
kilka dni na czatowni i jak na razie zbyt dużo się nie dzieje. kilka razy Myszołów się pojawił, kruki są ale nieufne strasznie. jeden kadr ptaszora dorzucę i coś z podwójnej ekspozycji. pozdr
Oj, ale coś jakość kiepska bardzo :/
Pierwsze nie przemawia do mnie. Pomysł bardzo fajny ale nie obróbka.
Drugie to ładny kadr. Gratuluje, może jedynie trochę ostrości by się przydało.
Obawiam się, że będziesz musiał jednak zainwestować w dobry obiektyw. Kiedyś już Ci pisałem, że ZD 70-300 to średnia liga. Nie jest zły, ale... to "ale" robi robotę.
Kaczka jest mała, no powiedzmy wielkości myszaka, była w odległości jakieś 20 m może więcej. Środek rzeki, skarpa nabrzeża.
Zdjęcie robione Sigmą 150 + telekonwerter EC-20.
kaczka
Może jeszcze jedno, ostatnie i przepraszam za to że Ci śmiecę w wątku. Ta sama seria (ten sam spacer) :)
kaczka2 - zwróć uwagę na perełki wody na brzuszku.
Szkoda, bo bardzo dużo pracy włożyłeś w czatownię, w dokarmianie, a z tego powinny być super foty.
Z tego co się orientuję to Sigma 150 dla 4/3 jest chyba nieosiągalna. No ale może się mylę.
Dużo, dużo pomyślnych łowów Ci życzę :)