ziarno lekko "wyplaszczylo" zdjecie, ale pomysl fajny :) musze poprobowac ze swoim akwarium.
Wersja do druku
ziarno lekko "wyplaszczylo" zdjecie, ale pomysl fajny :) musze poprobowac ze swoim akwarium.
318 - simply roxx :) I jestem za ziarnem - za ziarnem jestem.
Fajna fota z dorożką, z Draganizowaniem miałem sporo do czynienia i kilka niezłych prób nawet. Twoja trochę przekombinowana, jeśli w ogóle można mówić o przekombinowaniu w tego typu fotkach.
Jak próbujesz Dragana to mogę Ci podesłać parę linków albo nawet gotowców na warstwach, może skorzystasz...ja od tego zacząłem zanim wypracowałem swojego "Draganizera". Niestety prawie wszystko jest nie po chrześcijańsku bo Dragan milczy a yankesi sami kombinują jak go nasladować.
Na ostatniej dodałem ziarno na kompie. Lessie, jestem zainteresowany Draganizowaniem, więc jeśli masz coś ciekawego to podrzuć proszę.
tu masz spory temat z opisami technik-podróbek Dragana
http://photoshoptechniques.com/forum...&page=12&pp=10
tutaj też :
http://forums.dpreview.com/forums/re...essage=9653780
a na priva przęślę Ci plik na warstwach od jakiegoś yankesa, tylko się muszę dokopać
no i 2 akcje - gotowce, do wykorzystania ale mi się średnio podobały choć skorzystałem trochę
akcje do pobrania tutaj: odpowiednio Dragan Action, Dragan Monochrome i Draganizer - w ogóle jest pod tym linkiem trochę fajnego stuffu
http://www.atncentral.com/download.htm
Ile godzin?Cytat:
Zamieszczone przez rezon
:-)
Mądrego człowieka to miło posłuchać :D .Cytat:
Zamieszczone przez rezon
Dziękuję za komenty. Kolejne dwie foty:
319
320
na pierwszym fajna perspektywa - budynki jakby "przytłaczały" całą scenę
na drugim ciekawe, długie cienie....nie lepiej to wyglądało w kolorze?
Coś mi to BW nie za bardzo wyszło. Zauważyłem, że inaczej wyglądają moje foty obrabiane w dzień, a inaczej w nocy. Te w nocy zwykle gorzej. Wynika to pewnie z tego, że w dzień mam światło zza okna, a w nocy świeci monitor po gałach.Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Wymyśliłem ostatnio, że muszę wybrać kilka swoich "wzorcowych" BW i przy obróbce odnosić się do nich. Wtedy moje foty będą bardziej powtarzalne, teraz za bardzo rządzi przypadek :roll: . Cały czas się uczę trudnej sztuki obróbki na kompie. Idzie mi to jak krew z nosa.
heh, mam to samo - foty z nocy mają za mało kontrastu i sa za ciemne zwykle. Ostatnio zacząłem wykorzystywać zapis ustawień Rawów, czego prawie nigdy nie robiłem. Stworzyłem w ten sposób kilka "wzorcowych" ustawień i je potem wykorzystuję. Oczywiście nie do wszystkiego pasują ale dla większości sytuacji mam - np portret z lampą w sufit w dużym pokoju :D , samoloty na czystym niebie, śniegowe szaleństwa itd...Wystarczy wczytać do obrabianego pliku i skorygować leciutko to co trzeba. Nawet pożyteczne...
zacne, zacne :) a do tego jeszcze co ogladam cos nowego w twojej kolekcji, to tesknota coraz wieksza mnie bierze :) ehhhh.
Nostalgia? Źle Ci u Wuja Sama? ;)Cytat:
Zamieszczone przez k@czy
zaraz tam zle :) po prostu sie teskni :) duzo lat uplynie, zanim sie czlowiek przyzwyczai na dobre, a tak- inny kraj, inna kultura, wszystko inne, a polska-fatherland przecie :)
Trzeba poprostu zrobić lub kupić do tych co można osłonkę na monitor lub mieć roletę w oknie polecam, szczególnmie jak słońce świeci prosto w monitor ;)
Moje zmagania z programem :roll: :
321
Hej
Pomysły masz przednie :)
Coś nie pasuje mi brak oczu - przykuwa to uwagę i jakoś "miesza" w całej fotce.
Mimo wszystko ciekawe.
pzdr
321 - BAJER !!!!!!!!
Super ujęcie. Nietypowe. Emocjonalnie nacechowane.
Łooo... niezła jazda :lol: Baw się dalej, baw!
super fota, tylko to ucho trzeba poprawić bo wygląda jak wstawione
najpierw zapytam, co poPSules w tej fotce, bo nie chce wyjsc na ignoranta :)
ale troche moze mi sie uda :)
mam wrazenie, ze lustro wody zaczyna sie zaraz od twarzy delikwenta-tzn, ze nie jest on we wodzie, tylko zaraz za nia-nie widze lustra wody za nim, czyli powyzej linii ust za glowa-aparat nie byl na wysokosci lustra wody, wiec albo dodales wode w programie, albo gosc stoi przed jakas fontanna albo cos. ufff mam nadzieje, ze jakos to wytlumaczylem. nie wykluczam jeszcze innej opcji-ze nie mam racji :)
a jesli twoje zmagania dotyczyly "draganizowania", to troche jakby plamki wyszly na twarzy, ale nie jest zle.
to bylo pseudo-technicznie, a artystycznie-dla mnie bomba :) nie wnikajac, czy to fota, czy efekt PSowania-ciekawe i nietypowe.
Kaczy, lustro wody dodane w programie. Jestem w połowie grubaśnej książki o obróbce zdjęć, wiec przez jakiś czas będę Was zamęczał moimi próbkami. Potem mi przejdzie. :D
Też tak myslałem, bo wyglądało to zbyt nienaturalnie. Ale mimo tego ta nienaturalność mi się podoba. No i ucha fakt jak ktos wcześniej wspomniał do poprawki.
na razie niech ci nie przechodzi-cos zawsze wpadnie w oko i czlowiek sam probuje pozniej .
z ksiazka mam to samo, tylko czasu troche brakuje. dawaj wiecej, dawaj :)
Kurde, akurat z uchem to nic nie było kombinowane - szparowane. Faktycznie wygląda nienaturalnie, ale to nie wynik PSucia. :roll:Cytat:
Zamieszczone przez kali999
Zacny Pan Leonard
322
Zacny portret Ci wyszedł. Ładne cienie, choć szkoda że prawego oka nie widać prawie
Zacnie, rzeczywiscie zacnie :) Mysle, ze prawego oka prawie nie widac specjalnie i mysle, ze to byl dobry pomysl, portret wyglada dzieki temu ciekawie :) Pan w Wodzie tez dobry, ale to ucho to rzeczywiscie wyglada jakby ktos je nadgryzl... Oprocze tego bardzo mi sie podoba. Mecz nas, mecz ;) Wczesniej byly majzograficzne fiksografie (oby jeszcze wrocily), a teraz PSucie. Ja chetnie, oby dobre :)
Pzdr
w B&W dużo lepsze.
95 proc. moich fot przerabiam na B&W. Czas trochę pokombinować z kolorem :D . W B&W zrobiłem gościa poniżej - to przyjaciel Wieja z naszego forum. Wiejo przyprowadził go wczoraj na spotkanie dwumiesięcznika. Z braku modelki robił za modela. :D . Niestety, nie dał namówić się na męskie akty :roll: . Aga jest z pewnością zawiedziona.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Można temu zdjęciu pewnie zarzucić wiele, ale jedno jest pewne. Nikt nie powie, że plastik :D . Powiększcie proszę tę fotę, bo dopiero wtedy widać ostrość - a na tym właśnie mi zależało.
323
Ten nos normalnie mi wychodzi z monitora :lol: Rafał, tak serio, to moim zdaniem za blisko go ująłeś, bo fajny portret... no zbyt agresywnie wciśnięty w kadr.
A z aktami męskimi... nie przesadzajmy :lol: Jeśli chodzi o obiekt - wolę Niemco-Szwajcara ;)
Aga, to zdjęcie jest zrobione rybim okiem - 8mm. Dlatego nochal wyłazi z kadru. Obiektyw wybitnie nie do portretu.
EDIT: poprawiłem orta :roll: .
Rafal, jak dla mnie portret Pana Leonarda I Zacnego jest bardzo, ale to bardzo naturalny. Ujales go na tyle ladnie, tajemniczo z jednej strony - przez padajace na jedno oko swiatlo, a drugie pozostawiajac w glebokim cieniu - a z drugiej strony Pana Leorda mozna "czytac"z jego ostrych rysow, gestej brody i jakze mily, rownie tajemniczy okruszek usmiechu, gleboko schowany w kaciku ust, swiadczacy jednak o pogodnym usposobieniu i przyjaznej duszy.
Masz talent i szczescie - nie wiem jaki talent czy instynkt ciagnie Cie zawsze do innosci, a nadomiar wszystkiego trafiasz na mile stworzenia.
Portret 2 - wydostales - moim zdaniem - wszystko, co na twarzy czlowieka (bez udzialu glownego skladnika Tupperware) mozna wydostac.
Pozdrawiam,
excel
Wielkie dziękuję za komentarze.
Fajna ta kichawa tego gostka
Co prawda pokazywałem te zdjęcia w innym wątku (tym o spotkaniu w Katowicach), ale tamten temat zdechnie niechybnie. A mój nie, mam nadzieję. Więc wolę je mieć u siebie.
324
325
326
327
328
323 jest w dechę. Podoba mi się efekt rybiego oka. Patrząc na to zdjęcie mam wrażenie jakbym właśnie mówił coś facetowi na ucho.
Z nowej serii podoba mi się ujęcie tej samej postaci 324. Świetnie złapany grymas na twarzy i jak zwykle b.dobre kadrowanie. A co do 325, to czy spojrzenie pana starszego zaskutkowało jakąś rozmową? Czy poprzestał na spojrzeniu?
To było zrobione teleobiektywem 300 mm (czyli 600 mm w przeliczeniu na FF). Byłem więc daleko od starszego pana. Nie zarejestrował, że robię mu zdjęcie. Miałem ten obiektyw tylko minutkę (LubMich go cały czas obłapiał :roll: ). Łapki mi trzęsły nie tylko od ciężaru tej zabawki (3,5 kg.). To szkiełko kosztuje ok. 27 tys. zł. :roll:Cytat:
Zamieszczone przez dooomin
I jeszcze jedno zdjęcie Pana L. Pojechałem na wczorajszy spicz w Katowicach z myślą o liźnięciu wiedzy o świeceniu w studio. Mam plan urządzić w tym roku w piwnicy mojej chałupy studio.
Ale trochę zmarnowałem ten czas, bo w sumie niewiele się dowiedziałem. Jak zobaczyłem takie znakomite facjaty jak Pan Leonard (namówiłem go na pozowanie) i kolega Wieja (nie wiem jak ma na imię, nie zakonotowałem. Sorki) to nie mogłem się powstrzymać od focenia.
Zamiast pstrykać i analizować ustawienie świateł, porównywać zdjęcia z różnym ustawieniem fleszy, ja rzuciłem się do focenia jak nastoletni onanista na "świerszczyka" :roll: . To było silniejsze ode mnie. Użyłem tylko jednego źródła światła z plastrem miodu (ostre światło).
329
A wyszlo swietnie :) Ten portret podoba mi sie chyba najbardziej ze wszystkich nizej zaprezentowanych. Mysle, ze B&W bylby rowniez ciekawy. Naprawde mi sie podoba. Swiatlo jest piekne, lepiej juz chyba nie mozna bylo ukazac tej twarzy. Cos mnie w tym zdjeciu urzeklo i mam wrazenie, ze tym czyms jest swiatlo :)
Pzdr i poprosze o wiecej takich :)
Ymhhh... Aż mnie zęby rozbolały...Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
A ostatni portrecik: mucha nie siada. Światło i w ogóle całość bardzo mi pasi.