Więcej słoneczników proszę, może lato wróci. :)
Wersja do druku
Więcej słoneczników proszę, może lato wróci. :)
Slonecznik ekstra :-)
Pyry - smakowite :)
Rano już prawie miałam wstawić znów kwiatki, ale doszłam do wniosku, że jednak nie...
Architektura niezla, jedynke i dwojke wybieram.
Faaaajne i do tego Warszawskie.
Pozdrawiam AP.
Słoneczniki fantastyczne. :) Aż się proszą na ścianę na te dni, kiedy słoneczka nie będzie.
Jako mieszkaniec "Slonecznikowego" stanu uwazam, ze sloneczniki swietne i stwierdzam, ze zrobilabys furore w okolicy swoimi kadrami :)
Ludziska maja swira na punkcie tych kwiatow tutaj (i fontann) i obok flagi na podworku, skrzynki na listy oraz tablicy do kosza, kazdy musi miec sloneczniki w ogrodku :)
O kurcze, no to stan dla mnie jak nic, bo uwielbiam słoneczniki. A patrząc na ich ilości w wazonie i ile zdjęć już im zrobiłam, to chyba mogę powiedzieć, że mam "słonecznikowego świra".
E tam, zaraz zabije. Najwyżej op...oli! :grin:
Poza tym masz rację :grin:
Nic nie będę prostował :-P
Kadry mi się podobają w takiej kolejności w jakiej zostały wklejone do wątku. Napiszę tylko, że przy "krzywieniu" zdjęć staram się przestrzegać dwóch zasad:
1. z narożnika powinna wychodzić wyraźna linia (krawędź muru, pionowy element elewacji, linia krawędzi okien itp)
2. przynajmniej jeden skraj elewacji (lub wyżej wspomniana linia) powinien być równoległy do krawędzi zdjęcia
Co do Twoich zdjęć
W pierwszym zastanowiłbym się, nad zamianą pokazywanych fragmentów. Wydaje się, że lewa część jest ciekawsza i raczej ona powinna zastać pokazana. Czyli lewa krawędź równoległa do brzegu zdjęcia i wykorzystać drugą przekątną.
W trzecim, przede wszystkim wystemplowałbym latarnię.
Załącznik 51319
Jeżeli zdecydowałaś, że EMILIA jest ważnym elementem zdjęcia, należałoby wypoziomować krawędź dachu na którym napis jest zamontowany.
Chcesz się przekonać?
Wklej jakąś architekturę :mrgreen:
Helmuth, wielkie dzięki za rady. Na pewno następnym razem będę się starać patrzeć w ten sposób. Naprawdę bardzo dziękuję. Myślę, że to bardzo pomocne wskazówki.
Ale załącznik mi się nie otwiera :???:
słoneczniki super a ziemniaczki bardzo klimatyczne fajne światełko pozdrawiam
Helmuth, do pierwszego budynku próbowałam podejścia w sposób o jakim pisałeś - żeby pokazać lewą stronę budynku ale wdzierało mi się odbicie słońca niestety. Więc tylko dla przykładu mogę go wstawić. Ale w końcu budynek będzie tam stał, więc trzeba poczekać na bardziej przyjazne warunki fotograficzne...i próbować :wink:
Nooo, to nowe wyzwanie przede mną :lol: Nauczyć się wymazywać elementy na tle budynków i na dodatek zachować szczegóły tychże...już się cieszę :-P
A odnośnie zapasu...to mam takie pytanko, choć nie wiem, czy powinnam pytać, bo odpowiedź może mnie dobić. Czy Twoje zdjęcia to naogół jedno zdjęcie? czy czasem robisz kilka i je łączysz?
Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem :roll:
Na ogół jest to jedno zdjęcie. Czasami, jeśli nie mogę zmieścić się w jednym kadrze, robię kilka kadrów, następnie sklejam w programie ICE w typową panoramę lub kadr 3:4 (4:3)- wychodzi wtedy coś zbliżonego do kadru z rybiego oka.
Czasem ale rzadko, robię "kanapkę" z różnie naświetlonych kadrów tego samego obiektu (zamiast HDR-u).
Lubię różne zabawy kadrem (krzywię, rozciągam, skręcam itp) ale nie składam obrazka ze zdjęć różnych obiektów tworząc wirtualne obiekty. :)
PS
Jeśli chodzi o "zapas", to wystarczyłoby zmniejszyć ogniskową. Obiekt w kadrze będzie mniejszy a do brzegów zdjęcia będzie więcej "zapasu"- tła do wypełnienia kadru po przekręcaniu czy naciąganiu zdjęcia :)
Tak, chodziło mi o ilość zdjęć do zbudowania jednego kadru. :wink: Ogniskowa to 14 mm i już nie miałam z czego zmniejszać. A nic szerszego nie mam.
Nic tak nie wyszczupla, jak kupno "szerokiego" obiektywu :mrgreen:
Idąc tropem mej logiki dalej, to taki 7-14 to dopiero potrafi wyszczuplić :lol:
Ach, i znów zmiana tematu. Ostatnio miałam okazję fotografować pewnego małego człowieka. Zacznę od jednego zdjęcia. Tak się zdarzyło, że przyszedł do mnie już dość późnym popołudniem i światła miałam niewiele. Ale akurat słońce zbliżało się ku zachodowi i okno kuchenne dawało całkiem miłe światło.
Witaj
jestem pierwszy raz w Twoim watku
robisz naprawde bardzo ladne zdjecia
podobalo mi sie to burzowe
i te cmentarne tez niezle
o kwiatkach nie wspomne
bym zapomnial o tych podziemnych filtrach i rafinerii poprostu rewelacja
sejm tez ;-)
wlasciwie wszystko super ;-)
ja tez wpadlem wczoraj na pomysl wiezowcow tyle ze w nocy ;-)
nie wyszlo mi to najlepiej ale bede cwiczyl dalej
fajne jest to ze oboje probowalismy podobnych kadrow
bardzo cenna jest uwaga Helmutha odnosnie wyraznej lini po przekatnej i jednej krawedzi budynku rownoleglej do boku zdjecia
pozdrawiam z Poznania
Nieprawda, 9-18 pogrubia. Jednakowoż może powiększyć cycki i usta :D
O ile jest taka potrzeba. :-P
Dzisiaj biegałam za motylami. Nie zdarza mi się często, by latać za biedronkami, motylami czy mrówkami, ale ostatnio trochę takich zdjęć popełniłam. Mała zbiorcza wrzutka w takim razie.
Motyla dwójka, choć ze skazą i mrówka w obu postaciach się mi podobają Szkoda GO na biedronce.
Pozdrawiam AP.
Jedyneczka z motylkiem oraz biedronka cool.
noooo Jolly ładniutko czerwony potwór na chaberku nie poznaje koleżanki :)
....fajnie - czym robione?
Biedronka najlepsza, zdjęcia maja super kolory
Dzięki, Panowie. Wszystkie zdjęcia robione ZD 50 mm, biedronka i mrówki z Raynoxem DCR-250.
1; 3 i 4 mbsz - świetne.
Pozdrawiam.