U mnie działa wszystko prawidłowo jako zalogowany. I strona 66,67,68,69 i za każdym razem przenosi na koniec prawidłowo. Używam opery.
Wersja do druku
U mnie działa wszystko prawidłowo jako zalogowany. I strona 66,67,68,69 i za każdym razem przenosi na koniec prawidłowo. Używam opery.
U mnie też wszystko w porządku, "mimo tylko" trzech komunikatów o przeniesieniu.
Ok, wytłumaczę jak "Zosi"
Ktoś kto napisał kod vbulletina - czyli tego forum wpisał w jego kod również komunikaty systemowe. Po angielsku. Wersja polska wymaga przetłumaczenia w całości, łącznie z tymi komunikatami. Żaden skretyniały admin ani moderator tego nie wymyślił. I tu nie ma możliwości akceptacji lub nie, zdolności intelektualnych administracji.
Tego i innych rzeczy wymaga licencja. I nikt ani nic tego nie zmieni. Jak zauważyłeś, często koledzy narzekają, że nie mogą dać komuś plusa ..."bo system". Tak, tak jest system ustawiony. Można to zmienić, ale to jest złamanie warunków licencji.
Więc proszę Cię - nie wypisuj w zawoalowanej formie negacji moich zdolności intelektualnych. Jestem wykształconym informatykiem, mam pojęcie o problemie, ale mogę się posługiwać tylko takimi narzędziami do jakich mam dostęp.
A to że nie jestem nieomylny to wiem. Mam w sobie dość pokory aby wiedzieć kiedy się nie odzywać, a kiedy przeprosić - w przeciwieństwie do Ciebie i jeszcze trzech kolegów.
Nie będzie więcej dyskusji w tej sprawie z mojej strony, natomiast jeśli jeszcze raz - nawet w domyśle mnie obrazisz to dostaniesz bana.
... i przypadkiem nie pisz: "no powiedz gdzie ciebie obraziłem". To widać, słychać i czuć.
Ja mam 43 komunikaty ;-)
Dla jakiejś strony 67 która się komuś w pewnych warunkach nie wyświetlała
ktoś zdecydował skopiować wątek
i zasypać forumowiczów spamem powiadomień*?
-Serio?
*bo podobno wie jak działa system
....
Pomysły wykształconego informatyka w sezonie ogórkowym.
I tak ci utrudniło życie skasowanie 67 powiadomień, które spamem nie są i które były spowodowane przywróceniem możliwości pełnego korzystania z forum jednemu z nas?
Co się z ludźmi porobiło? Jestem przerażony takim egoizmem. Masakra.....
Aaaaa , faktycznie mogło ci to zająć czas do 2;52 jeśli kasowałeś je pojedynczo .... :mrgreen:
@Bodzip, po tym to zrobiłeś mam bezproblemowy dostęp do nowego tematu. Bardzo dziękuję.
W kwestii powiadomień - chyba oczywistym jest (no powinno w każdym razie) każdy dostał ich dokładnie tyle, ile miał wpisów w poprzednim temacie. Ja dostałem 70+. Powiadomienia są generowane automatycznie, i można skasować hurtowo zaznaczając wszystkie jednocześnie, dwa kliknięcia myszką…..
Jeszcze wypowiem się w kwestii OM-1 zanim znowu będzie jakiś problem, bo testowałem ten aparat przez tydzień jako ewentualny nowy aparat dla córki, więc mam jakie takie porównanie. Oczywiście proszę pamiętać że jestem amatorem i ogólnie się nie znam.
Moje subiektywne wrażenia są takie:
- jakość obrazka w RAW (inaczej nie robię) - nie widzę żadnej różnicy pomiędzy OM-1 a G9 i M1X
- AF - OM-1 jest na pewno lepszy niż G9, i na jednym poziomie z M1X.
Wniosek: córka zostaje przy G9 do czasu kiedy trochę porośnięte żeby nosić M1X.
Druga sprawa: odnośnie narzekań na tryb AFC+TR… tu muszę stanąć w obronie tego aparatu.
Oczywiście zgadzam się że ten tryb nie daje takich efektów jakie były oczekiwane, z tym że moim zdaniem to wina wygórowanych oczekiwań. Albo marketingowych obiecanek OM. Canon R5 czy Nikon Z9 też gubią się ze śledzeniem kiedy jest bałagan w kadrze, jakiś ptak na gałęzi ukryty pomiędzy liśćmi, czy ptak w locie na tle bliskiego różnorodnego tła. Tutaj posługuję się trybem punktowym w każdym aparacie jaki mam.
Tryb AFC+TR+wykrywanie obiektu (piszę ogólnie o wszystkich aparatach) jest znakomity kiedy się go używa z głową, kiedy fotografuje się coś świadomie, w uprzednio przygotowanym miejscu, i jest duża separacja obiektu od tła. Wtedy można spokojnie skupić się na kadrowaniu, a aparat sam ustawia ostrość na oko zwierzaka niezależnie od tego gdzie ten jest w kadrze.
Jeżeli jednak ktoś oczekiwał że skieruje nowy OM-1 na ścianę lasu a aparat sam znajdzie, wykryje i zaznaczy ukryte w liściach zwierzaki, to niestety się przeliczył :-)
Jestem, ale jak wspomniałem nie działam w zakresie jaki jest tu potrzebny. Nie mam dostępu do bazy danych ani do FTP, nie mogę zmodyfikować skryptu. Mogę tylko zmienić opcję skryptu, o ile w panelu admina jest taka zmiana przewidywana/wykonalna.
Skoro wyłapałeś jaki bug tu cos knoci to ponownie przywołajmy @grizz
System wysyła komunikat do użytkownika, czyli PW, w momencie gdy moderator/administrator "zadziałał" w jego postach. Edytował, przeniósł, usunął, dał kartke itp.
To w interesie użytkowników. Czasami dostajemy od użytkownika odpowiedź np z pretensją że coś zrobiono. Gdyby nie dostał PW to nawet by nie wiedział.
System generuje 1 PW na post. Jak postów było wiele to poszło wiele PW. W skrzynce odbiorczej przy liście wiadomości, po prawej są kwadraciki do zaznaczenia, można masowo usunąć wybrane PW.
Hm. @grizz
Wielkie dzięki za działanie.
Ja mam ustawione 20 postów na stronę, wątek ma aktualnie 39 stron i krążę po nich bezproblemowo.
PS dzisiaj, zaraz, przenoszę swój hosting i 2 domeny (i pocztę) z nazwa.pl do lh.pl więc przez kilka godzin lub więcej nie będę miał poczty.
Bez przesady, nie rob z nas wszystkich matolow.
Jakby wszystko bylo ok to nie wprowadzano by tak szybko poprawek.
Nie wszystkie zdjecia cyka sie ptakom na izolowanej galezi z 5 metrow z lasem o 50m dalej.
I byc moze nie wszystkie problemy wylapala kontrola jakosci.
Wyszlam zrobic zdjecia ptakow na jeziorku z kontry o wschodzie.
Kadr wyglada tak ze kilka metrow od mnie sa trzciny (widoczne w dole kadru ), pewnie z 10 metrow pasa wolnej wody i pas grazeli rownolegly do trzcin. Mam C AF, wykrywanie ptakow. Ptaszek maszeruje po grazelach rownolegle do brzegu, wyostrzam, fajnie jest, i czekam az wejdzie w rozowa plame swiatla ze wschodzacego slonca o dostanie pare promieni na piorka. Wchodzi, odlegosc sie nie zmienila, jest biala rameczka z kwadracikiem na glowe i nagle moj AF myk na te trzcinki o 3 metry ode mnie, w samym dole kadru.
Wiec ...
Jak czepiasz się konkretów
to przestałaś wierzyć w m4/3.
To religia.
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Canon_RF_15-30mm_f_4.5-6.3_IS_STM_Lens_vs_Canon_EF-M_11-22mm_f_4-5.6_IS_STM_Lens_vs_Canon_EF-S_10-18mm_f_4.5-5.6_IS_STM_Lens_vs_Olympus_M.Zuiko_Digital_ED_9-18mm_f_4-5.6_Lens/BHitems/1716510-REG_1180779-REG_1051476-USA_674724-REG
-ci co widzą bezsens ostatniej ceny też powinni iść do spowiedzi.
A tam do spowiedzi. Powinni sprzedac swoke 9-18. Moze sprobuje :)
A moze to jakas pomylka. Przeciez to stare szklo. poprawne optycznie i tyle.
Ale ja nie robię z was matołów, to nie moja rola, tu każdy pracuje na siebie :-)
A na poważnie - wcale nie twierdzę że wszystko jest OK. Napisałem tylko że miałem ten aparat przez tydzień, z czego używałem go w terenie może kilka razy, na uprzednio przygotowanym stanowisku, i było w miarę OK. Szkoda że nie sprawdziłem jaki firmware był aparacie, ale mniejsza z tym.
A to co opisałaś z tymi trzcinami - miałem analogiczne sytuacje w Nikonem Z9 chociażby. Bardzo nieliczne i przy intensywnym używaniu, ale zdarzały się. I tam nikt o tragicznym AF nie pisze, a wręcz są same zachwyty.
Więc….
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Przecież wysokie ceny w MFT to zaleta, lokata kapitału, i co tam jeszcze :wink:
Ceny szkieł m4/3 są akceptowalne po obniżce o 1/3
Dlatego trzeba kupować w "promocjach", czyli po normalnych cenach. Wtedy ceny szkieł z serii premium są całkiem przyjemne.
Ceny sprzętu z niższej półki są raczej akceptowalne, albo przynajmniej nie bardziej szokujące, niż u konkurencji. Zakup droższego sprzętu ma sens jedynie po rabatach.
I to mnie trochę dziwi, bo z punktu widzenia budowania więzi z klientami widzę to tak:
1. pomijam klientów, którym cena nie robi różnicy (to nie jest grupa, która utrzyma OM na rynku),
2. klienci patrzący na cenę, kupujący po cenie bez rabatu, czują się w pewnym momencie jeleniami,
3. "rabaciarze" mogą się poczuć klientami drugiej kategorii (ok, to bez sensu, ale mentalnie, gdzieś tak z tyłu głowy... ;) ).
Na dodatek w starym Olku ten model się nie sprawdził.
W tej chwili trwa walka o to, kto za 3-4 lata zostanie na rynku.
Korporacje muszą sprzedawać a coraz trudniej znaleźć argumenty za wymianą puszki już nie z generacji na generację ale nawet o dwie wyżej. Szkła to w ogóle są długowieczne
mam kilka pytań odnośnie om-1 do jego posiadaczy :)
- jak wygląda sprawa alternatywnych aku ? te od em1 są ok ?
- możecie polecić jakąś sprawdzoną ładowarkę bo chyba w pudełku z aparatem jej nie ma ? :(
w 85 % skłaniam się do zakupu body :)
chyba fakt posiadania dosyć pokaźnej szklarni która w 100 % mnie zadawala, po drugie znacznie lepszy af niż ten który mam w g9, rozważałem zakup canona r7 + sigma/tamron 150-600 ale po testach r6+s150-600 jeżeli chodzi o af to moim zdaniem szału nie ma więc sensownym rozwiązaniem dla mnie jest zakup om, oczywiście nie rzucę się w tej chwili do sklepu czekam jeszcze na premierę om-5
Te aku do OM 1 maja inny ksztalt (sa zaokraglone z jednej strony). Wiec i komora tez.
Jeszcze nie szukalam alternatywnych, podejrzewam ze sie pojawia na rynku, ale niekoniecznie z dnia na dzien.
Ladowarki w pudelku nie ma, trzeba zamowic osobno. Jest teoretycznie zestaw podwojna ladowarka i 2 baterie do kupienia w olku, natomiast caly czas jest niedostepny.
Przyznam, ze nie sprawdzalam, czy moje alternatywne ladowarki pasuja.
Obiło mi się o uszy, że to ta sama bateria, jakiej używa Nikon. Jeśli to prawda, to pewnie jest na rynku dużo zamienników ładowarek.
[edit]
Jednak nie, to są inne baterie.
Tym bardziej nie mogę zrozumieć dlaczego w takim razie nie kupisz M1X - taniej i moim zdaniem tak samo dobrze (jak nie lepiej).
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Jestem tego samego zdania, za mało OM-1 jest na rynku aby producenci alternatywni byli szybko zainteresowani podjęciem produkcji - no i druga sprawa kto wydaje kupe $$$ na OM-1 i oszczęda na bateriach, takich ludzi jednak jest mało.
może dlatego, że M1X to kobyła i nie potrzebuję tak dużego aparatu ?
co do aku to nie wiem czy jest mało czy dużo ale przegięciem jest aby za ładowarkę zapłacić 600 zł , za aku 400 :(
do g9 mam 4 aku z czego 1 oryginalny, jakoś nie widzę dużej różnicy pomiędzy oryginałem, a zamiennikami które kosztowały dużo mniej niż ten Panasonica
Jeszcze niedawno pytałeś się a i tu piszesz że rozważałeś R7 z 150-600, a teraz piszesz że M1X z przykładowo Twoim PL100-400 przy takim zestawie to kobyła?! ;-)
A tak poza tym czytam Twoje wpisy i zastanawiam się czy jest na rynku aparat (w dowolnej cenie i wymiarach) który Cię zadowala - piszesz R6 / R7 piszesz że Twoim zdaniem szału nie ma, a oba te aparaty mają jedne z najlepszych AF obecnie nie rynku. Znam ludzi którzy tym sprzętem robią takie zdjęcia że głowa boli i wygrywają konkursy fotograficzne a ich zdjęcia są na billboardach w całej Europie. Zobacz sobie tu: https://500px.com/p/mkkaczy A Ty piszesz szału nie ma. No dobra. Można i tak. Twoje prawo.
nie napisałem, że zestaw M1X + PL100-400 to kobyła tylko M1X to kobyła ( https://bit.ly/3PffCNA , https://bit.ly/3ySV0E2 ), co do R6/R7 to może fakt mam zbyt wygórowane oczekiwania ? tylko nie mam zamiaru zmieniać takie sobie na chyba lepsze, nie wiem jakich szkieł używają ludzie o których piszesz ja testowałem S150-600 przez adapter, czyli szkło które nie jest natywnym obiektywem do tego korpusu i nie wywołał u mnie ten zestaw efektu wow
ps.
popatrzyłem na galerię którą podesłałeś większość zdjęć to canon 5dIII/Canon EOS-1D + EF400/2,8, nieliczne zrobione R (nie wszystkie zdjęcia mają opis czym są zrobione), więc chyba nie do końca jest tak jak napisałeś ? chyba, że nie widzisz różnicy pomiędzy EF400/2,8 ,a s150-600 w działaniu AF ?
@mkkaczy od dawna fotografuje Canonem 5DIII i 400/2.8 L IS+ TC C1.4xIII - więc rzeczywiście raczej nie ma co porównywać jego zdjęć z tymi zrobionymi porównywać z Tamronem czy SigmąC 150-600
co do R6 + sigma 150-600 trafiłem na taki filmik, w większości pokrywa się z moimi odczuciami co do tego zestawu, niestety R7 ma podobny problem z tym szkłem :( mam nadzieję, że Sigma wypuści soft który to naprawi ?
https://www.youtube.com/watch?v=0lmjC07v8yI
18 minut filmiku... Strescisz proszę?
:)
sigma 150-600 nie wspiera ostrzenia na oko z korpusami eos r5/6/7,( podobno wydali oficjalne oświadczenie ) występuje efekt pompowania, co z grubsza zgadza się z moimi doświadczeniami związanymi z zestawem r6 + s150-600, jak robisz serię zdjęć to część jest ostra, a część nie :(
są też testy r7 z canonowym 100-400, tutaj ludzIe są mocno zadowoleni, niestety wersja druga tego obiektywu to koszt 2 s150-600 :(
Po kilku miesiącach pisania wymęczyłem w końcu tę recenzję OM-1:
http://www.epicure.pl/om-system-om-1/
Zapraszam, jeśli lubicie moje wypociny.