Bardzo ciekawe ostatnie, oni tym handlują? bleee
Wersja do druku
Bardzo ciekawe ostatnie, oni tym handlują? bleee
Ma i łatwo znaleźć:
Fajoskie to ostatnie (chyba już było? coś znajome się wydaje).
Lubię te kubańskie klimaty. Bardzo.
dziękuję Wam bardzo idę poszukać!:roll:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
kur zapiał!!!!
nie mam tego, mam wersję 8.0 to możliwe???:???::-x:-x:-x
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
w obrazek- dopasuj- krzywe, nie mam takich opcji :???::-x
Krzywe to absolutna podstawa programu typu PS. Zobacz w pomocy jak znaleźć nie możesz :)
Mam krzywe i umiem na nich działać ale tylko takie, pomocy!
Tak wykres crossprocess dla RGB wygląda:
Czyli, w mojej wersji nie mam takich opcji wyboru krzywych jak wy??? I muszę robić na piechotę? Jak narysował Suchar?
Przy większości zdjęć się to robi na piechotę, ale tu jest łatwiej: zrób raz i zapisz te krzywe, potem można będzie je od razu wczytać.
Dodatkowo korekcję możesz robić na zduplikowanej warstwie zdjęcia i regulować jej stopień krycia - czyli nie musisz się martwić zanadto o agresywność tych krzywych.
Albo po prostu wczytaj ten profil http://www.daniello.56k.one.pl/Untitled.acv
Ale jak to zrobić?
Wchodzę e krzywe takie jak mam, klikam wczytaj i on nie widzi tych plików (format ACV) nie mam pojęcia czemu???) już wczoraj sciagnęłam z netu takie krzywe i nie mogę ich wczytać. Nie wiem gdzie popełniam błąd?
Moglibyście tak krok po kroku jak blondynce?
wow! bardzo extra fotka :)
PZdr
jeszcze jedno...
Gdyby nie gałązka (?) która przesłania dół kropli, byłoby świetnie :)
przedostatnie dla mnie super :grin: cieszy oko ;)
ostatnie natomiast jakoś nie ma tego czaru ;)
Kompozycje kropelkowe sympatyczne. W drugim faktycznie szkoda zasłoniecia owalu kropli. W krzywych nie umię pomóc.
Trudno... tak czy siak dziękuję za odzew Wiejo :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...ntid=10284.jpg
hmmm
to ja ci pomoge :)
zapisalas sobie ten plik, co ci Daniello podal?
to dobrze :)
teraz odpal peesa i zdjecie. wywolaj sobie to okienko dialogowe, ktore wczesniej (powyzej) pokazalas i wybierz "Wczytaj". teraz poszukaj pliku od Daniello, wskaz go i juz :)
widac efekty?
Kaczy, wszystko po kolei tak robiłam jak piszesz (zanim mi uprzejmie pomogłeś :)) , ale kiedy wchodziłam do pliku od Daniello to on nie widział tego pliku.
Weszłam do katalogu np. Daniello a tam nic, pustka on nie czytał go, pomimo iż format był własciwy (ACV) chyba- wyświetlał się pod spodem na pasku. To samo stało sie ze ściągniętymi z netu krzywymi, nie mogę ich wczytać. Może to wina starej wersji PS? Dziwne , bo jak klikam w folder bezpośrednio (mam go na pulpicie) to automatycznie otwiera mi się PS. Dalej moja wiedza nie sięga. :???:
Witam.
Bardzo miły wątek
Pozdrawiam właścicielkę.
Sprawdziłem te krzywe są w porządku i działają :)
Nie wątpiłam, ze działają:wink:
Informatyk podpowiedział mi jak komputer przekonać aby je łyknął:wink:
Zadziałało:grin:
no i raz coś w BW
moja sąsiadeczka:grin: (za -M moja Bjork:wink:)
Płaskie - jak dla mnie.
Ja lubię to zdjęcie,ale nie jestem obiektywna:wink:
jeszcze jedno
Pierwszy portret lepszy od drugiego, ale - no właśnie ale:
Na pierwszym nie pasuje mi dziwne spojrzenie - nie prosto na aparat, tylko na lampę i płaskie światło.
Na drugim brakuje światła tak ot co:)
No ogólnie miło się to ogląda, ale stać Cię na więcej!!:)
Pozdrawiam,
Adrian
a zkobiecej ciekawosci zapytam, co bylo, ze pees nie wczytywal?
Nie rozpoznawał pliku, jakiś inny format miał dla mojego PS a. Miałam podobny problem z Corelem, nowy nie chcial czytać starych zapisanych folderów (w starszym nieco Corelu) nie logiczne a jednak... Z miom Ps em sytuacja odwrotna, kolega kazał zapisać czarodziejskie hasło i połyka:grin:
Z ostatnich czarno białych portretów, pierwszy jest bardo płaski, oświetlony na wprost, malutki cień z prawej strony czubka nosa raczej przeszkadza niż pomaga. Spojrzenie modelki wprowadza haos i nie przyciąga, nie przekonuje.
Drugi natomiast, moim zdaniem, ma zadatki na piękny plastyczny portret.
W tym kierunku spróbuj drążyć. To cienie są tym elementem, który nadaje portretowi plastyczność i głębię. Mocniejsze oświetlenie jednej połowy twarzy, cień wzdłuż nosa i rubensowski trójkąt światła na drugim policzku, dodają potrtretowi uroku i przyciągają widza.
Dziękuję Wam chłopcy za opinię, Tobie Jasiu szczególnie, bo taka ocena jest jednocześnie podpowiedzią co poprawiać. Piękna ta Twoja ocena, czyta się jak wiersz:grin:
Z tym światłem nie jest prosta sprawa, zwłaszcza w warunkach domowych, nie ma odpowiednich źródeł światła , jest ciasno, wchodzą w kadr jakieś elementy. Poza tym po prostu próbuję jak to światło ustawić, żeby cienie układały się ciekawie.
W pierwszym tak długo ustawiałam światło, aby cienie nie były widoczne,i wydawało mi się , że to sukces, a tu klops, zdjęcie płaskie jak mawiacie.
Wykrecik, ja jaszcze jakiś czas temu nie robiłam portretów w sztucznym światle i kqrczę nie znam się na tym, co mam tu czarować. Wiem tyle ilę nauczę się sama lub dowiem się od Was:wink: No i wiem co mi się podoba w odbiorze. I jak piszesz jeśli mnie stać na więcej to w innych gatunkach fotografii może, bo w portretowej ciągle się uczę. (no i na pewno byłoby lepiej w świetle dziennym, bo to już inna bajka.)
Kadr nie był dla mnie nigdy raczej problemem, ale trochę techniki .......
Pozdrawiam :grin:
No to teraz spiekę raka :)
Aktualnie czytam a raczej pochłaniam wiedzę z bardzo ciekawej książki
http://helion.pl/ksiazki/dziwar.htm
Jest to naprawdę kopalnia wiedzy, przydatna nie tylko przy fotografowaniu dzieci.
Napisana z werwą, prostym językiem i bardzo przystępna.
Gorąco polecam.
Załączam zdjęcia, które podobają mi się ze względów kompozycyjnych lub kolorystycznych ale zdają sobie sprawę, ze mogą pojawić się głosy że go za mała. Takie próby, co potrafi nowy obiektyw.
Serdecznie pozdrawaim
Co to za flaczki na ostatnim ? :)
Fotki średnio mi się podobają ;) to więc pochwal się co to za szkiełko :?:
pozdrowionka
A coż to za szkło?
EF 100 f/2,8 Macro
kiedyś wycisnę z niego więcej
(zamówione już ekstendery) tak to się chyba nazywa?
flaczki są piękne przecież :wink: to wnętrze maracuji
a co to "ekstendery" ? - serio pytam
takie krążki które podkręcasz pod obiektyw i przybliżają jeszcze bardziej obraz
Piękne kolory a głębia faktycznie malutka :)
jeszcze raz