Odp: Nowy Panasonic LX100
Myślę podobnie, ja w swoim PENie ustawiłem AUTO ISO na max 3200 nie zdarzyło mi się (poza testem jak wygląda obraz wyżej ) aby to przekroczyć, a obiektywy póki co ciemne (stopka ) Myślę, że nawet jak nie będzie najlepiej na szerokim kącie na "pełnej dziurze" to już nawet od tego f/2.5 będzie bardzo dobrze. ISO-12 800 ju tak sobie, chyba, że do w&b bez jakiegokolwiek odszumiania...i zdjęcia ma fajny klimat (coś jak ziarnista klisza )
Oglądam sobie właśnie RAWy z photographyblog.com i na szerokim kącie jest całkiem nieźle. Beczka jest ogromna, większa niż w 14-45 czy 20/1.7, ale nawet po wyprostowaniu jest przyzwoicie, a beczka czasem może się przydać, szczególnie, że jest sporo szerzej wtedy, bliżej 20mm niż 24 ;)
Co prawda sample są f/8 więc trudno powiedzieć od kiedy obiektyw robi się dobry, ale to co widzę całkiem mi się podoba.
Na długim końcu wydaje się być mniej ostro, ale trzeba poczekać na trochę więcej sampli i normalną obsługę w RT.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Osobiście, nie sugerowałbym się za bardzo tymi samplami. Fakt, firmware w wersji 1.0, ale coś te zdjęcia "dziwne". Swego czasu sporo fociłem XZ-1. Ze względu na jasną optykę (i małą matrycę) nie wychodziłem powyżej ISO400. Nawet w ciemnych miejscach znakomicie dawał sobie radę. Tu forsują ISO (chyba tylko "dla zasady"), odszumianie zbyt agresywne...
Te miejsca musialy byc chyba jednak srednio ciemne skoro ja nieraz musze dobijac do 3200 przy szkle 1.4 na EM5 czy GM1
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Te miejsca musialy byc chyba jednak srednio ciemne skoro ja nieraz musze dobijac do 3200 przy szkle 1.4 na EM5 czy GM1
No co Ty, komu są potrzebne czułości powyżej iso 1600? ;)
Ja nie raz muszę śmigać na iso 6400 i f/1,4, a często jeszcze podnoszę ekspozycję w posprocesie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Jeżeli uznać dzwonnicę w XVI wiecznym małym kościele za średniociemną... Wasze prawo.
Średniociemno, wg mnie, było w cerkiewkach, podczas zlotu w Wysowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Jeżeli uznać dzwonnicę w XVI wiecznym małym kościele za średniociemną... Wasze prawo.
Średniociemno, wg mnie, było w cerkiewkach, podczas zlotu w Wysowej.
Pytanie co tam cykales - bo jesli martwa nature to pewnie z czasem mozna zejsc i do 1/2 s jak ktos ma dobra reke. Niestety przy ludziach juz tak slodko nie jest ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Pytanie co tam cykales - bo jesli martwa nature to pewnie z czasem mozna zejsc i do 1/2 s jak ktos ma dobra reke. Niestety przy ludziach juz tak slodko nie jest ...
Jeżeli miałeś na myśli ludzi, to pełna zgoda.
Co cykałem? Zdjęcia dokumentacyjne.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Jeżeli miałeś na myśli ludzi, to pełna zgoda.
Co cykałem? Zdjęcia dokumentacyjne.
No wiesz - tak to ja mogę wziąć statyw i nie ruszać się z ISO 200 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
No wiesz - tak to ja mogę wziąć statyw i nie ruszać się z ISO 200 :)
Są miejsca, gdzie nie ma szans rozłożyć statywu.