Odp: Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D
No wiesz, masz nad nimi przewagę, jaką daje crop x2 ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
No wiesz, masz nad nimi przewagę, jaką daje crop x2 ;-)
To zadna przewaga, zwlaszcza przy zapietym do fufu 600mm.
pozdro
Oboje macie rację :wink: mam przewagę w lekkości, a tyły w jakości.
Jak należy robić zdjęcia czarnego na białym? Niby coś tam czytałem, ale nie przekłada sie to specjalnie na efekty:
1 załącznik(ów)
Jak prawidłowo robić zdjęcia czarnego na białym? niby coś tam przeczytałem, ale nie przeklada sie to specjalnie na efekty [tu ostatecznie dodałem lekki filtr niebieski]:
Załącznik 109944
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Jak prawidłowo robić zdjęcia czarnego na białym? niby coś tam przeczytałem, ale nie przeklada sie to specjalnie na efekty [tu ostatecznie dodałem lekki filtr niebieski]:
Załącznik 109944
Wpisz w wyszukiwarkę Bracketing ekspozycji
Tradycyiny Bracketing ekspozycji wymaga statywu i później złożenie zdjęć w specjalnym programie do tego, ale zdaje się w EM1 jest jakis tryb wykonania HDR z ręki.
Jeśli jedno zdjęcie to koniecznie w RAW i póżniej rozjaśnienie cieni i przygaszeniu świateł.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Wpisz w wyszukiwarkę Bracketing ekspozycji
Tradycyiny Bracketing ekspozycji wymaga statywu i później złożenie zdjęć w specjalnym programie do tego, ale zdaje się w EM1 jest jakis tryb wykonania HDR z ręki.
Jeśli jedno zdjęcie to koniecznie w RAW i póżniej rozjaśnienie cieni i przygaszeniu świateł.
Dzięki. Ja robiłem z + 1EV bo tak ktoś mi podpowiedział, że inaczej nie da się wyciągnąć szczegółów z czerni.
Rawa pewnie też nie masz ? :-P
zapodaj - się zobaczy
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Dzięki. Ja robiłem z + 1EV bo tak ktoś mi podpowiedział, że inaczej nie da się wyciągnąć szczegółów z czerni.
Jest poniekąd taka zasada aby podnieść ekspozycję przy tego typu zdjęciach ale czy koniecznie o 1EV? Masz w/g różnych testów i powszechnych opinii aparat z matryca o dużej rozpiętości tonalnej. Może wystarczy podnieść tylko o 0,5EV... Nie przepalisz tak świateł. Musisz tu już sam "wyczuć" możliwości aparatu. Także program do wywołania RAW ma znaczenie, chooć nie aż tak duże mz.
Popróbuj z tym HDR z ręki jak się sprawuje w takiej mocno kontrastowej scenie. Gotowego przepisu raczej nikt Ci nie da.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Rawa pewnie też nie masz ? :-P
zapodaj - się zobaczy
no nie mam :wink:
ale ja wiem, że Ty potrafisz to zrobić - ja chciałbym wędkę :wink: