-
12 załącznik(ów)
Zabić nudę
Turysta w Gruzji nudzić się nie będzie. Tyle miejsc wartych odwiedzenia, tyle zabytków wartych zobaczenia... prawdziwy turysta nudy tam nie zazna. Ale co ma zrobić z taki zwykły wczasowicz któremu nie chce się łazić po ogrodzie botanicznym czy podziwiać fresków w starych świątyniach? W dzień to on sobie poleży na plaży, może piwo wypije, zagryzie chaczapuri albo gotowaną kukurydzą którą plażowe babki w te i nazad noszą. A wieczorem? może iść do baru, knajpki czy restauracji. Może. Ale może też iść na deptak. Bo na deptaku czekają na wczasowicza atrakcje dzięki którym nudzić się nie będzie. Ani on, ani jego żona, ani jego dzieci...
Spacer po deptaku najlepiej zacząć przy porcie. Tuż, tuż niedaleko stoi fontanna z czaczą. Czacza to taki bimber pędzony z winogronowych wytłoków. Mocny ale zarazem dosyć "surowy". Jak wieść gminna głosi, raz w tygodniu o godzinie 19stej z fontanny zamiast wody tryska czacza. Tylko że nie wiadomo w którym dniu tygodnia ów darmowy napitek jest serwowany. Ja się nie załapałem ale woda czaczą wyraźnie śmierdziała.
221.
Załącznik 107428
Niedaleko stoi koło młyńskie a tuż obok wieża z gruzińskim alfabetem - litery ułożone na spirali jak kod DNA mają przypominać że wspólny alfabet jest takim kodem dla narodu. Przypomnienie ważne, bo nie tak dawno, Adżaria której stolicą jest właśnie Batumi przejawiała poglądy silnie separatystyczne i tylko sprawna interwencja policyjno - wojskowa zapobiegła oderwaniu tego regionu od Gruzji
222.
Załącznik 107429
Niedaleko coś bardziej dynamicznego - pomnik-instalacja Ali i Nino. Rzeźba Tamara Kvesitadze o miłości gruzińkiej księżniczki i azerskiego młodzieńca. Figury kobiety i mężczyzny poruszają się jakby tańczyły to zbliżając się, to oddalając. W internecie można wyczytać że te postaci nie spotykają się nigdy, ale to nieprawda, co kilkanaście minut przenikają się a całość podświetlona jest wtedy gorącą czerwienią.
223.
Załącznik 107430
224.
Załącznik 107431
i kolejne rzeźby przy których wczasowicze chętnie sobie zdjęcia robią...
225.
Załącznik 107432
powodzeniem cieszą się te buty - rozmiar jak dla Yeti ale można w nie wleźć i śmieszną focie pstryknąć.
226.
Załącznik 107433
Jakiś kilometr od portu i nieco w bok od promenady jest delfinarium. Grane są trzy seanse dziennie, bilety, zwłaszcza w sezonie trzeba kupować z niewielkim wyprzedzeniem - przed południem są już tylko na ostatni wieczorny seans.
227.
Załącznik 107436
228.
Załącznik 107435
229.
Załącznik 107434
I dochodzimy w naszym spacerze do końca - a tam tańczące fontanny... Nagłośnienie wprawdzie nie bogate ale oko kolorowo tryskającą wodą można ucieszyć. Cóż więcej wczasowiczowi potrzeba?
230.
Załącznik 107439
231.
Załącznik 107438
232.
Załącznik 107437
-
Odp: Widokówka z Gruzji
Piękna relacja. Najbardziej przypadły mi do gustu fontanny jak fajerwerki :)
-
Ciekawe figury, fontanny tez niezle.
-
Fajnie się czytało, i oko było na czym zawiesić i ara-bara było :mrgreen:
-
nocne zdjęcia super, delfinek też mi się podoba
-
-
8 załącznik(ów)
Po sezonie cz. I
Batumi dane było mi też odwiedzić po sezonie... Jakże inaczej wyglądała ta gwarna i kolorowa latem promenada. Pracownicy zabezpieczali roślinność przed zimą...
233.
Załącznik 107555
Budki z lodami stały smętnie od dawna opuszczone
234.
Załącznik 107556
Podobnie jak i budka ratownika.
235.
Załącznik 107557
Zresztą, kogo on miałby niby ratować? Tego poszukiwacza skarbów?
236.
Załącznik 107558
który być może szukał śladów wakacyjnej miłości
237.
Załącznik 107559
Głównego, słodkiego a czasem pikantnego deseru do niejednego urlopowego wyjazdu
238.
Załącznik 107560
teraz wszak spakowanej w walizki i wywiezionej hen daleko
239.
Załącznik 107561
I tylko Ali i Nino, złączeni w bezruchu zdają się mówić że prawdziwe uczucie jest wieczne
240.
Załącznik 107562
-
Nadrobiłem zaległości. Bardzo dobra relacja:grin: Szczególnie zdjęcia od 202 do 215.
-
fajne te rzeźby chyba, albo instalacje z prętów. nie znam się na sztuce:)
-
Ciekawe posezonowe zdjęcia z Batumi, brak turystów to dodatkowy walor :)