Odp: M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO
Cena 1300 USD w USA oznacza że w Europie też będzie 1300, ale EUR. A więc cena będzie w okolicach 6.000 zł na start. Raczej nie spodziewałbym się że że będzie zbliżony cenowo do Panasa 35-100 2.8 bo ma dłuższy zakres. Tak to widzę, a jak będzie, czas pokaże.
Zastanawiam się nad tym Panasonikiem, ale wiem że jak Olympus 40-150 2.8 będzie w cenie zbliżonej do Panasa, to będę pluł sobie w brodę. Ale też nie chcę czekać jeszcze pół roku na Olympusa. No i mam zagwozdkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
JohnyWalker
Cena 1300 USD w USA oznacza że w Europie też będzie 1300, ale EUR. A więc cena będzie w okolicach 6.000 zł na start. Raczej nie spodziewałbym się że że będzie zbliżony cenowo do Panasa 35-100 2.8 bo ma dłuższy zakres. Tak to widzę, a jak będzie, czas pokaże.
Zastanawiam się nad tym Panasonikiem, ale wiem że jak Olympus 40-150 2.8 będzie w cenie zbliżonej do Panasa, to będę pluł sobie w brodę. Ale też nie chcę czekać jeszcze pół roku na Olympusa. No i mam zagwozdkę.
Przecież to dwa bardzo różne szkła. Wielkość, waga, zakres. Wszystko inne.
A cena. Pewnie właśnie jakieś 6000zł.
Bardzo bym chciał, żeby cena tego 300mm też taka była.
No i oczywiście telekonwerter.
Cytat:
Zamieszczone przez
JohnyWalker
Ale też nie chcę czekać jeszcze pół roku na Olympusa. No i mam zagwozdkę.
Poczekaj jeszcze miesiąc, będzie więcej konkretów. To nie taki odległy termin.
Ja też na to czekam oraz zapowiedz telekonwertera.
Pozdrawiam
Przecież w większości systemów szkło o podobnych ogniskowych i jasności 2,8 kosztuje 6k-8k Wiec czego można się spodziewać? - ceny w tym zakresie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kaktus
Przecież w większości systemów szkło o podobnych ogniskowych i jasności 2,8 kosztuje 6k-8k Wiec czego można się spodziewać? - ceny w tym zakresie.
Można się spodziewać przeceny 35-100/2.8X Panasa. Poza tym Oly zacznie sprzedaż dopiero w I kwartale 2015, mam nadzieję na jasne 9mm do tego czasu.
Rozglądałem się ostatnio za tym Panasem i niestety z dostępnością tego obiektywu jest kiepsko. W dużych sklepach sieciowych w ogóle go nie ma. Ale nawet w sklepach internetowych nie mają. Cyfrowe tylko mają, ale w Gdańsku, a ja w Warszawie jestem. Chciałbym jednak przed zakupem szkła za ponad 4.000 zł podpiąć je do body i zrobić kilka strzałów. Nie wiem czy to wynika z tego że Panasonic nie ma tego obiektywu na magazynie bo tak się sprzedaje, czy odwrotnie - tak kiepsko się sprzedaje że sklepy nie chcą mieć tego na stanie.
W każdym razie nie chcę kupować kota w worku, pomijam już że do moich potrzeb jest ono za drogie. Ale może gdybym miał okazję wziąć to szkło do ręki i strzelić nim kilka fotek, to bym się zakochał i się szarpnął na nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
JohnyWalker
Cyfrowe tylko mają, ale w Gdańsku, a ja w Warszawie jestem.
To zamów sobie odbiór w sklepie w Wawie i po problemie.
Cytat:
Zamieszczone przez
JohnyWalker
Rozglądałem się ostatnio za tym Panasem i niestety z dostępnością tego obiektywu jest kiepsko. Chciałbym jednak przed zakupem szkła za ponad 4.000 zł podpiąć je do body i zrobić kilka strzałów.
Zdecydowanie bym poczekał na sprzedaż nie anons Olkowego 40-150/2.8 przed takim zakupem. Jest duża szansa, że Oly będzie lepsze optycznie, co powinno zaowocować obniżeniem ceny około $100-150.
Pomijam fakt, że w stopce masz E-M10 i chyba lepszym wyborem byłoby szkło Oly.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Zdecydowanie bym poczekał na sprzedaż nie anons Olkowego 40-150/2.8 przed takim zakupem. Jest duża szansa, że Oly będzie lepsze optycznie, co powinno zaowocować obniżeniem ceny około $100-150.
Olek to chyba będzie trochę inna liga gabarytowo-wagowa, może się okazać, że te szkła nie będą ze sobą zbytnio konkurować. Coś jak sigma 70-200 i 120-300/2,8.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Porownywales wielkosciowo te szkla? :) Jak dla mnie one nie sa dla siebie konkurencja wlasnie ze wzgledu na wielkosc - olka z pewnoscia nie kupie niezaleznie od tego jak bedzie dobry optycznie