Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
3.000-3.100 ? Za tyle poszedł parę dni temu naszego forumowego kolegi.
A wracajac do tematu to nie miałem na mysli aspektu finansowego. Jak szukałem dobrego szkła do OM-D to na rynku był tylko 12-35 na temat którego nie było tyle zachwytów (moze cena odstraszała ?) co w stosunku do 12-40.
Nie bylo zachwytow bo nie bylo napisu "Olympus" a dodatkowo wszyscy twierdzili ze jest za drogi. Uzywam tego obiektywu od ponad roku i jest to, dla mnie, najlepszy obiektyw z tych ktore posiadam (a mam ich calkiem sporo). Najlepszy calosciowo - ostry, uniwersalny, swietnie wykonany i pasujacy wielkosciowo do systemu. Mam wrazenie ze ludzie nastawiaja sie na obiektyw Olka pamietajac szkla SHG i zakladajac ze bedzie mial wylacznie ich zalety a nie wady
Nie było zachwytów ze względu na cenę. Sam bym go kupił gdyby cena była zbliżona do 3 tys. [...] Jedyną wadą jest konieczność dokupienia nowego polara na 62mm.
Ludzie się nastawiają, bo zakup Panasa już się nie opłaca. Cena 12-40 jest pieruńsko dobra.
Co do trzymania, to mi się lepiej trzyma EPM2 z 14-54mm niż z kitowym mZD1442. Po prostu zestaw trzyma się za ogóra i jest wygodnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ludzie się nastawiają, bo zakup Panasa już się nie opłaca. Cena 12-40 jest pieruńsko dobra.
grizz:[...]Ja mimo wszysto nie zakladam ze bede uzywal tylko body Olka wiec szklo Panasia jest dla mnie bardziej uniwersalne. Waga i wielkosc rowniez dzialaja na jego korzysc. Jesli Olek nie bedzie znacznie ostrzejszy (a o to bedzie raczej ciezko biorac pod uwage ze moj Panas byl ostrzejszy przy 12 mm niz 12/20) to nie widze powodu do zmiany
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
(...ze moj Panas byl ostrzejszy przy 12 mm niz 12/20)
bo jest ostrzejszy od wszystkich stałek w zakresie 12-35, z 45'ką włącznie :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
...nie widze powodu do zmiany
Mam to samo :mrgreen:
12-40 zamówiłem ze względu na cenę, parametry (po samplach sądząc) i to, że zastąpi mi 2-3 stałki (przeżyję, że ciemniejszy o pi*drzwi 1EV). Mając już Panasa - pewnie bym nie wymienił, nie widzę sensu.
Więc nie zmieniam i zostaję przy 12-35. Dokupię sobie tylko gripa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Więc nie zmieniam i zostaję przy 12-35. Dokupię sobie tylko gripa.
zastanów sie jeszcze moim skromnym zdaniem olympus ładniejszy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
zastanów sie jeszcze moim skromnym zdaniem olympus ładniejszy :)
Robicie sobie jaja (może się mylę), ale:
- Terada powiedział, że system uszczelnień nie wymaga serwisowania przez 10 lat...
- na dp review czytałem już o dwóch niezadowolonych z uszczelnień 12-35X użytkownikach (także) 12-50...
- Panas nie ma ZERO (patrz test optyczne.pl)
- Oly ma ztcw super fajne rozmycie
- 5-osiówka IBIS vs POIS; niech ktoś, kto ma dostęp do obu wstawi fotki co 1EV w dół zaczynając od 1/25
- Panas ma gumowe pierścienie; jak wyglądają po kilku latach użytkowania w 14-140 I wiem doskonale :)
Biorąc powyższe pod uwagę a także fakt, że mam obok siebie 2.8X zumy i stałki m43, wybieram filozofię Panasa. Więcej korekcji programowej by zmieścić się w fi 58.