Odp: Olympus PEN E-P5 - premiera
Tylka nie urywaja, na ich podstawie nie kupilbym tego zestawu do robali.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Stanowczo ich nie doceniasz. Ja ostatnio łaziłem za słońcem ze 2 godziny, a i tak nie udało mi się złapać tak fatalnych blinków, jak ichni specjaliści w teście.
Jakby nie ich zdjęcia to może żyłbym w nieświadomości, że coś takiego może wystąpić. I przypadkowo zszedłbym na zawał po np. dwóch latach używania sprzętu.
Ponieważ testy polegają na tym, żeby znaleźć jakiegoś "haka" a w codziennym użytkowaniu nawet tego nie zauważymy.
Cytat:
Zamieszczone przez
transporter
Ponieważ testy polegają na tym, żeby znaleźć jakiegoś "haka" a w codziennym użytkowaniu nawet tego nie zauważymy.
Ja bym wolał, żeby testy polegały na tym co złapiemy zazwyczaj, a ekstrema były wspominane na marginesie. Po przeczytaniu takich testów człowiek może się spodziewać, że wystarczy odrobina światła słonecznego i już mu flary zjedzą zdjęcie. A tu nic z tego.
Druga rzecz. Testowanie pracy obiektywu pod światło, albo ze światłem w rogach bez osłony przeciwsłonecznej. Po coś te kawałki plastiku ktoś do tych obiektywów dodaje.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Ja bym wolał, żeby testy polegały na tym co złapiemy zazwyczaj, a ekstrema były wspominane na marginesie. Po przeczytaniu takich testów człowiek może się spodziewać, że wystarczy odrobina światła słonecznego i już mu flary zjedzą zdjęcie. A tu nic z tego.
Druga rzecz. Testowanie pracy obiektywu pod światło, albo ze światłem w rogach bez osłony przeciwsłonecznej. Po coś te kawałki plastiku ktoś do tych obiektywów dodaje.
1. Tylko trzeba mieć świadomość tego, ze dane szkiełko może psuć nam obraz. Inaczej robisz, flary się pojawiają, a ty błogo, nieświadomo, nie masz pojęcia, ze to wina taniej UVki, która miała pomagać w widoczkach...
2. Ostatnio, to często tych kawałków plastiku nie dostajemy w zestawach :/
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
1. Tylko trzeba mieć świadomość tego, ze dane szkiełko może psuć nam obraz. Inaczej robisz, flary się pojawiają, a ty błogo, nieświadomo, nie masz pojęcia, ze to wina taniej UVki, która miała pomagać w widoczkach...
2. Ostatnio, to często tych kawałków plastiku nie dostajemy w zestawach :/
1) Dlatego chcę tą informacje na marginesie. Bo zazwyczaj nie ma szans na takie spektakularne efekty.
2) Na 4 moje zakupy w m4/3 3x dostałem osłonę. Jak nie ma w komplecie to uważam, że jak najbardziej testować bez.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
2) Na 4 moje zakupy w m4/3 3x dostałem osłonę. Jak nie ma w komplecie to uważam, że jak najbardziej testować bez.
Do 20/1.7 nie dostałem osłony
Do 45/1.8 nie dostałem osłony
Do 7,5/3.5 można powiedzieć, że dostałem wbudowaną osłonę
Do 45-150 nie dostałem osłony
Do kita 14-45 też nie dostałem osłony
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Kupujesz nie te szkła co trzeba :wink:. Ja jedynie na 60 makro nie dostałem. Bo na rybce uważam, że jest.
Te flary to ja chciałem zobaczyć na 35-100. Na prawdę ciężko złapać. Na 12-35 jeszcze nie miałem czasu na takie głupoty.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Obecnie prawie do żadnego szkła nie dają osłony :-( w ten sposób można nas skasować na dodatkowe pieniądze, bo nie jest to tania sprawa.
Niezależnie od tego, robiąc zdjęcia pod ostre światło (niekoniecznie słońce) trzeba mieś świadomość utraty kontrastu czy ewentualnych blików i osłona też nie rozwiąże tego problemu jeśli źródło światła jest w kadrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
transporter
Obecnie prawie do żadnego szkła nie dają osłony :-( w ten sposób można nas skasować na dodatkowe pieniądze, bo nie jest to tania sprawa.
Niezależnie od tego, robiąc zdjęcia pod ostre światło (niekoniecznie słońce) trzeba mieś świadomość utraty kontrastu czy ewentualnych blików i osłona też nie rozwiąże tego problemu jeśli źródło światła jest w kadrze.
Zaraz wyjdzie z tego wątek, jak (nie)testować obiektywów. Ja próbowałem jak najbardziej bez osłony. Za pierwszym razem uznałem, że to słońce jest pewnie trochę zamglone. Za drugim razem udało mi się zrobić flary (nie tak spektakularne) na dosłownie kilku % zdjęć. I to celując w światło.
Utrata kontrastu to inna rzecz, i żadne szĸlo sobie z tym dobrze nie radzi.
A jeśli chodzi o brak osłon przeciwsłonecznych. Kiedyś było normalnie. Tzn. z obiektywami kitowymi dostawałem osłony, z taniznami typu 70-300 dostawałem osłony.
Z dużego 4/3 tylko z 50 makro nie dostałem (potem dodawali). Za to w droższych szkłach był dodatkowo pokrowiec.
Teraz olek z tego wszystkiego zrezygnował. Nawet w topowej szklarni. Delikatnie mówiąc szkoda. Bo to się odbija na PR marki. Ile to wszystko kosztuje. Dodatkowe 20-30zł?.