chyba się w ogóle wycofam z tej opcji konwerterów wide, jak tutaj poczytałam, że to popsuje jakość...
a dodatkowo - lumixy mają jak dla mnie szkaradną żółć... nie mogę się do nich przekonać, a tydzień się bawiłam pożyczonym lx5 od kogoś.
Wersja do druku
no już niby wiem :-D tylko na najlepszy zestaw brak funduszy ( PEN + ZUIKO 9-18 ), a malutkie, tanie sony z naleśnikiem i konwerterem skrytykowane i teraz tylko sobie siedzę i myślę, że zdjęcia będę strzelała iphonem 4 :oops:
muszę ten problem przetrawić.
tak czy siak wszystkim dziękuję za komentarze i opinie!
mówisz o extremalnie szerokim kącie we wnętrzach dochodzi do tego już spora beczka widoczna np na ścianach czy meblach chyba że taki efekt Ci nie przeszkadza to szukaj obiektywu "fiszajki" i wtedy jest baaardzo szeroko a ostrzenie na manualu przy takiej głębi ostrości nie stanowi problemu ... i to by było na tyle
Pozwolę sobie po raz kolejny wkleić zdjęcie z ZD 9-18 na 9 mm w ciasnym pomieszczeniu
@ micky - nie ma beczki. Zdjęcie nie jest prostowane, dla chętnych RAW do dyspozycji.
moja opinia co do beczki w szkle dotyczyła alternatywy dla ZD 9-18 na które zainteresowanej póki co nie stać; tak jak pisałem wcześniej miałem zuiko i znam jego zalety:)
oglądałam sporo zdjęć wnętrz z tego NEXA 16 mm z konwerterem - żadnych beczek.
dziś za waszą poradą przeglądałam też ujęcia z tego ZUIKO 9-18mm - także super.
beczki się nie boję. rybiego oka nie cierpię.