Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Pozwolę się niezgodzić z tym co piszesz. Dobrze to jest mieć skalibrowany sprzętowo monitor aby prawidłowo wyświetlał kolory. Wtedy też nie powinno być kłopotu z tym co się otrzyma z Labu. Jeśli kolory znacznie by odbiegały to zmieniłbym Lab.
Odnośnie tego konwertowania na CMYK znasz jakiś darmowy program, który to dobrze zrobi? Nie kazdego stać na PS.
Zgadzam się z Tobą ale do pełni szczęścia potrzebne są dwie rzeczy. Podstawa to dobrze skalibrowany monitor i dobry wykonawca wydruku bo bez jednego ani drugiego niestety zawsze coś będzie nie tak. Powiem tak na wydruk składa się wiele rzeczy - park maszynowy, komponenty do wydruku, obsługa maszyn i nawet takie pierdoły jak ustawienie odległości dysz od materiału :) Jak korzystam z PS od wielu lat więc nie będę się mądrzył na temat innych programów bo czasami coś odpaliłem na zasadzie zobaczyć i taka moja cała wiedza. Swego czasu miałem problem z monitorem bo PS cały czas wywalał przy uruchamianiu problem z kalibracją monitora ale pomimo wszystko w PS kolory były dobrze wyświetlane, natomiast otwierając ten sam obrazek z przeglądarki WinGrozy kolory były już inne (błędne a wiem to po wydrukach). Znudził mi się ten komunikat po pewnym czasie i pobawiłem się z ustawieniami monitora i teraz mam tą samą kolorystykę i w PS i w WinGrozie :)
Hmm, ciekawy Samsung. Samsung S27B970D
Chwalą go bardziej niż Zaporożce (w tym pieją o fabrycznej kalibracji)
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/...g_s27b970d.htm
Jedyny minus to cena - ~4kPLN.
W tej cenie masz 22" EIZO ColorEdge lub 24" Flexscan.
Samsung daje 27", ale to cena jest o 1/2 wyższa od konkurencyjnych rozwiązań HP/DELL/ASUS...
Może komuś się przyda . Od miesięcy mam Eizo Fs 2331 . Stary crt się wysłużył i szukałem czegoś w rozsądnej cenie do 1400 zł . Wybór padł na Eizo choć to gł monitor do zastosowań domowych tzn filmy ,gry amatorska fotografia ( tak pisało na tym forum http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=2910 ) Jestem amatorem i pomyślałem ,że się nada .
Ocena - nadaje się ,gł zalety to szerokie pole widzenia (matryca PVA)
Menu jest w porównaniu do tanich monitorów dość rozbudowane .
Kolory prawie takie same jak w starym crt (ale kalibrowałem monitor )
Obudowa część osób pisze ,że szału nie ma ale mi to nie przeszkadza .
Sterowanie pilotem też chyba na plus bo jest dość czytelny .
Minus to sterowanie pochyleniem tego monitora no jest dość ograniczone ( jak ktoś lubi ekstremalne odchyły :) )
Matryca ma 23 cale tak na moje oko w sam raz .
Podsumowując - ja jestem zadowolony .
Ja moge polecić NEC'a P221W - 22" aRGB i mozliwosc bardzo dokładnej kalibracji.
Cytat:
Zamieszczone przez
eFiX
Ja moge polecić NEC'a P221W - 22" aRGB i mozliwosc bardzo dokładnej kalibracji.
Każdy monitor można skalibrować :grin:
Ale nie wszystkie mają np. programowalna tablice LUT. co oznacza że kalibrujemy MONITOR a nie LUT karty graficznej.
Pozatym monitor ten ma pokrycie 96% aRGB co uważam za istotny plus, a wręcz overkill w tej cenie (1400pln!)
dostałem od znajomych DELL-a D1626HT co o nim powiecie ?
Znasz powiedzenie o darowanym koniu?
Trinitron, bedziesz miał 2 paseczki wzdłóz ekranu mniej wiecej w 1/3 i 2/3 wysokości. Trinitrony było spoko ;) Bardzo lubiłem Kolory z Trinitronów. Pozatym CRT jak to CRT... nie wiem dokładnie jakie ten model ma odswiezanie na maks rozdzielczosci, ale pamietaj zeby ustawic minimum 75hz, a im wiecej tym mniej będziesz zmeczony.