zakupiłem do tego obiektywu soczewkę makro +10 dioptrii. mam prośbę ( o ile tak się da ) o przeliczenie jaka to skala powiększenia - ogniskowa to 14mm.
Wersja do druku
zakupiłem do tego obiektywu soczewkę makro +10 dioptrii. mam prośbę ( o ile tak się da ) o przeliczenie jaka to skala powiększenia - ogniskowa to 14mm.
Stosowanie soczewki do 14mm to bezsens. Ustaw na 150mm, wyostrz obiektywem najbliżej jak można za pomocą pierścienia w trybie MF i zrób zdjęcie linijce, będziesz wiedział ile można uzyskać i przy okazji jaka jest odległość przedmiotowa. Następnie zrób to samo ale ustaw obiektyw na nieskończoność - dostaniesz najprawdopodobniej kompromis pomiędzy powiększeniem a jakością. BTW, soczewka +10 to już lekka masakra. Raynox DCR-250 ma 8,8 i jest dubletem (lub tripletem, nie pamiętam) achromatycznym z korekcją...
Chyba że chcesz dostać perspektywę z 14mm a odległość bardzo mała - to jak najbardziej, ale przy soczewce tylko centrum będzie ostre, coś jak w oku.
Mam pytanie - jak szybko maksymalny otwór f.4.0 traci światło? Na jakich ogniskowych wskakują wyższe wartości przysłony?
Jest tak jak w starszym Pasikoniku 14-140, gdzie przy 30mm mamy już f5.0?
Według Dpreview:
Focal length 14mm 25mm 45mm 70mm 100mm 150mm
Max aperture F4.0 F4.5 F5.4 F5.4 F5.6 F5.6
http://www.dpreview.com/lensreviews/...50_4-5p6_o20/2
Dzięki. Czyli średniofajnie z tym światłem.
Nie, no mam świadomość, że to spacerzoom, więc nie spodziewam się cudów. Liczyłem jednak, że może światło będzie się gubiło trochę wolniej, bardziej liniowo. W M.Zuiko 40-150 na 95 mm jest jeszcze f4.9, podobnie jest w Panasonicu 100-300, gdzie na 195 jest znowu tylko f4.9
Obiektyw będzie miał zastosowanie "zewnętrzne", wycieczkowe, więc światło raczej nie jest problemem. Stałki są fajne, ale średnio sprawdzają się w wycieczkach, gdzie się dużo łazi, gdzie jest pył, kurz, gdzie raz się robi portrecik pod drzewem, a za chwilę panoramę jakichś górek.
jest jeszcze Tamron 14-150 gdzies widziałem jego test, wypadl całkiem dobrze
jednak ja kupujac zdecydowalem sie na panasa mimo ciekawej cenowo propozycji na Tamrona :)
Właśnie myślę o Tamronie i to intensywnie. Trudno mi znaleźć w sieci jakieś testy porównawcze, z forum dpreview wynika, że to szkło jakościowo nie odbiega od M.Z 14-150, czy P 14-140. Taka jakość mi styknie. Napaliłem się na nową wersję M.Z 14-150, ale to równie 600 więcej od Tamrona. Tyle za uszczelki i systemowość szkła nie dam.
W Tamronie podoba mi się to, że jest chyba najlepiej (najsolidniej) wykonany. Przynajmniej na filmikach z youtube tak to wygląda. Trochę metalu w obudowie, dwuczłonowy tubus.