Wymiary ma rzeczwiście imponujące
Camun 350D :
Wymiary : 126.5 x 94.2 x 64 Waga : 485 g
E-400:
Dimensions 129.5 mm (W) x 91 mm (H) x 53 mm Weight 375 g (body only)
SP-510:
Dimensions 105.5 mm 74.5 mm 70 mm Weight 325 g
--------------------
Ale mogliby przy tej matrycy dać choć cyfrową stabilizację i pobicie ISO jak w Stylus 1000.
Kluczem jednak będzie jakośc matrycy.
Swoją drogą ciekawe dlaczego piszą że model ten będzie dostpny tylko w Europie ?
Digital Image Stabilizaction
Tak się zastanawiam nad tą technologia i myślę, ze odpowiednio dopracowana może wcale nie odbiegać od klasycznej....
Minolta miała, a teraz SONY ma stabilizowaną matrycę i jełsi się nie mylę to działa to tak, że jest element pomiarowy wyłapujący drgania (ruch ) korpusu w dwóch osiach, a nastepnie jakiś układ kompensuje te ruchy i to działa. bawiłem się H5 i przy dziennym świetle nawet przy czasie 1/25 sek zdjęcia wychodzą jak zyleta DO kilku metrów, bo z większą odległoscią będzie gorzej, ale to i tak nieźle. przy wiekszych odległościach nic nie da bo "amortyzacja" drgań korpusu są ograniczone możliwościami ruchu matrycy.
Natomiast w przy DIS, mamy doczynienia, ze zmniejszeniem jakby matrycy. Układ zmniejsza ilosć wykorzystywanych pixeli.Oznacza to, że zdjęcie jest jakby robione wewnątrz ramki mniejszej niż matryca. Jeżeli będziemy mieli coś co tę "ramkę" będzie mogło przesuwać w lewo i prawo to otrzymamy coś na kształt antishake, tyle że matryca jest nieruchoma, a porusza się tylko obszarem na którym robi sie fotkę. Gdzieś czytałem, że olek ma taki układ mierzący przesuniecia (drgania) korpusu. Jestem bardzo ciekaw jak to będzie działać w tych nowych modelach. Jednocześnie zawiodłem się że nie zrobili tego w E-400, Tam jest 10mpx więc dość abyz robić dobre zdjęcie nawet przy zmniejszonej iliści mpx.
Dziłanie może wyglądać jak na rys.
Na matrycy narysowałem ramkę i ewentualną korektę, linią przerywaną.
Jeżeli się mylę to mnie poprawicie :), ale jest to obiecujące....