Niestety, nie przeczytałaś ani słowa z tego wątka i nie wiesz o co pytasz...Cytat:
Zamieszczone przez Lara_Perkins
Wersja do druku
Niestety, nie przeczytałaś ani słowa z tego wątka i nie wiesz o co pytasz...Cytat:
przeczytałam całośc jak i sporo innych tematów o filtrach, ale nadal mam trudność z wyborem, ogólnie polecacie drogie filtry na drogi sprzęt, a mój budżet jest nieźle okrojony i posiadam raczej sprzęt z niskiej półki, pozatym nie wiem czy wziąść dwa tańsze filtry na oba szkła, czy droższy tylko na 40-150mm? Zależy mi aby ochronność była w 100% i jakość robionych zdjęć była jak w efekcie bez filtra, a dodatkowe zalety jak eliminacja odbicia powierzchni szklanych były super dodatkiem - może marzę w tej chwili o filtrze, który jeszcze nawet nie istnieje, albo nieziemsko drogim :) ale kto pyta nie błądzi, a może ktoś zna podobne zamienniki innych marek o podobnym działaniu = bo w tej chwili naprawdę mam niezły mętlik w głowie co do wyboru po tylu waszych różnorodnych postach.Cytat:
Niestety, nie przeczytałaś ani słowa z tego wątka i nie wiesz o co pytasz...
Jak narazie myślę o jednym filtrze HOYA UV HMC Super PRO1 M:58 za 93zł na 40-150mm
Albo dwóch jakiś tańszych na oba w stylu:
HOYA SUPER HMC UV 58mm za 55zł, albo
UV MC MARUMI wielopowłokowy za 42zł
a znowu kolega proponuje mi polara, bo UV wg niego są TYLKO do ochrony, a jakość zdjęć do kitu, no, ale cena tych polarków firmy HOYA czy B+W może doprowadzić o zawał serca!
są niby tańsze np HAMA, EMOLUX, SELCO (ale ta trzecia firma pachnie mi niezłą kiszką ala made in china) no i nie znam dobrych modeli filtrów hama, jeśli takowe są? albo jeszcze inne, a dobre i warte zakupu?
najpierw się zdecyduj jaki filtr potrzebujesz do ochrony (UV) czy do zmiejszenia odbić na powierzchniach szklanych spowodowanych odpiciem promini słonecznych (polar)
Jeśli chcesz UV to HOYA SUPER HMC UV jest dobry.
Jeśli polar to 100 zł to zdecydowanie za mało.
hmm ok powiedzmy, że polara narazie odsuwam na bok, a skupie sie na dwóch UV do ochrony. jakie są najlepsze filtry z tego rodzaju, aby nie ingerowały w jakość robionych zdjęć? (tak jakby ich w ogóle nie było, a służyły tylko do ochrony). chyba, ze zmiany na lepsze to co innego. najlepiej kilka przykładów marek i modeli. znając swoje szczęście to zdarzy się jakieś fatum i u mnie nie trudno zarysowac czy pobrudzić szkło, nawet przy najwiekszej ostrożności na jaka mnie stać, lub przy ingerencji osób drugich czy innych losowych przypadków. Zatem cos napewno na szkłach musi być, nie ma opcji żeby były same, golusieńkie :(Cytat:
Zamieszczone przez ziemia01
a najtańsze dobre polary to w jakim przedziale cenowym?
możecie odrazu napisać, które odrazu wyrzucić z obserwowanych, a które warte są swojej i tak niskiej ceny? lubię jak mi się doradza na przykładach :) bo mam wtedy pełny obraz co i jak :) no i ogólnie jeśli ktos ma te polarki poniższe może by coś o nich napisał, czy aż tak kiepskie są czy jednak dobre? bo ja rozumiem jakość = cena, no ale może jakieś odłamki są ok nawet w niskich cenach jednak do 100zł...
http://www.allegro.pl/item317787766_...bacz_inne.html
http://www.allegro.pl/item315138067_...cyjny_m58.html
http://www.allegro.pl/item316994390_...dard_58mm.html
http://www.allegro.pl/item318578673_...lowy_nowy.html
ok zdecydowałam się już na filtry UV marki Hoya, i do wyboru mam HOYA HMC i HOYA SUPER HMC, z większym naciskiem chęci do tego drugiego... ale martwi mnie jedna sprawa, opisana przez was na jednej z wcześniejszych stron...bodajże dwa lata mineły od tego posta, i moje pytanie czy nadal do filtra Hoya Super HMC nie ma mozliwosci normalnie podpiecia oryginalnego dekielka od szkła? :(Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Miałam filtry UV Hoya na podobnych obiektywach, co Ty. Wady: trudne do czyszczenia powłoki i... po roku używania (non-stop na szkłach) zauważyłam, że strasznie trzeszczą, kiedy je odkręcałam do czyszczenia... A przy czyszczeniu, to miałam wrażenie, że się szkło po prostu w obręczy rusza... Teraz mam Marumi, ale od 2 tygodni dopiero, więc jeszcze nie mogę na nie narzekać ;) Ale są to jedne z 2 (drugie to B&W) rekomendowanych filtrów w gronie osób fotografujacych lustrzankami.Cytat:
Ja bym brała Marumi. Bo właśnie sama jestem na kupnie (tylko, że w rozmiarze 67 mm) i przeczytałam już wszystko na ich temat ;) B&W troszkę drogawe. Hoya u mnie jest przegrana z powodów, które opisałam przy UV.Cytat:
Apropos czyszczenia: nabyłam niedawno takie ustrojstwo jak Lenspen (z jednej strony ma wysuwany pędzelek, z drugiej takiego "cycka", którym sie jeździ po szkle) i... kurczę "oxy działa"! :) Zdziwiło mnie to bardzo, ale nie chcę już żadnych szmatek i magicznych ściereczek :)
Jak ktoś będzie zainteresowany, to może założę nowy wątek (albo znajdę już istniejacy) i tam opiszę, co i jak.
Edit:
Założyłam wątek o czyszczeniu szkieł: TUTAJ
Plumek, zachęcam do założenia tematu o lenspen. Też to nabyłem i jak chciałem wyczyścić fltr UV Hoya, to mi się tylko pomazał :?
Nie szukaj więcej ... jeśli budżet masz ograniczony i potrzebujesz filtr ochronny na obiektyw (UV) kup Hoya HMC, jak stać cię to za parę złotych więcej ( ok 124 zł ) filtr UV Marumi ( łatwiej się czyści ).Cytat:
Zamieszczone przez mariush
Polar, itp. to bardziej skomplikowana sprawa. Sądzę po tym jak piszesz, że na razie potrzebujesz UV. Inne filtry kupuje się ze względu na zamierzony do osiągnięcia efekt .
Tu masz test UV http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_test...ltrów_UV.html
Dokładnie wg. testów na Optyczne.pl, nie ma co przepłacać i dokładać do HMC Super - HMC zwykłe wypada w testach lepiej. Chodzi głównie o to, aby nie psuło jakości zdjęć, bo polepszyć to raczej nic, lub niewiele polepszy.
I anegdota - na drugi dzień po zakupie Hoya HMC pstrykałem zdjęcia w gęstym tłumie. Po całej zabawie, okazało się, że ktoś/coś/ja, zajechało mi po obiektywie i na filterku (który na szczęście zakręciłem w celach ochronnych) została mała ryska, na szczęście prawie przy samej ramce. Aż mi się ciemno przed oczami robi, gdyby to COŚ zahaczyło o mój niezapieczony 14-54.