ma ktoś pojęcie, jak wypada szybkość AF w ZD 50 w porównaniu do 35-tki?
Wersja do druku
ma ktoś pojęcie, jak wypada szybkość AF w ZD 50 w porównaniu do 35-tki?
Nie mogę powiedzieć (tu napisać), że jest bezszelestna, ale jakoś mi nie przeszkadzała. Denerwujące jest gdy mam ustawiony ESP, celuję w jednolitą powierzchnię to przejerzdża całą długość AF z dwa - trzy razy aż się ustawi poprawnie. Znalazłem na to sposób (punktowe ostrzenie) celować w kontrasty. Krótkie zzz, nie trwa nawet sekundy. Wtedy tylko przesówam kadr i doostrzam, ewentualnie poprawiam ręcznie SAF+MF. Np, dmuchawce, fajne efekty, zależy gdzie wyostrzymy. W środek czy w spadachroniki. Zdjęcia wyślę jak będę w pracy, tam mam szybsze łącze. To w domu daje time outy.Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Głośność ostrzenia jest moim zdaniem porównywalna z 40-150. A więc do przyjęcia.
To szkło jest naprawdę warte każdej złotówki.
Zupełnie przypadkiem wszedłem na stronę olympusa, tak poczytać sobie jeszcze o moim nowym szkle i tu ciekawostka.
Firmware wersja 1.1
17. 01.2006
Poprawione zostało działanie przysłony i jest ono teraz bardziej stabilne.
Tak więc kto narzeka niech aktualizuje! Ja to zrobię chyba jutro. Znowu ten olympusowski moloch muszę instalować. To jest jedyny minus. Nie lubię tego softu olympusa.
Gadu-gadu, a fotki gdzie? Dawaj! :D
Hm no właśnie może mam wrażenie, że jednak 40-150 pracuje zdecydowanie ciszej. Nieważne zresztą. Spróbuję pojutrze z tym ostrzeniem, o którym pisałeś :), bo właśnie to mnie tak samo irytuje ;)Cytat:
Zamieszczone przez studioart
dodałem do galerii trochę zdjęć z dwóch pierwszych dni posiadania szkiełka 35mm F3.5
https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=541
Mam nadzieję, że widać charakterystykę szkła w różnych sytuacjach (jakie miałem w ciągu tych dwóch wolnych od pracy dni). Fociłem niejako przy okazji pilnowania malucha(widocznego na zdjęciach).
enyoj
Witam
Zastanawiam się nad zakupem tego szkiełka (35 mm) ale chciałbym go wykorzystać w inny sposób niż tylko makro. Na forum widziałem głównie zdjęcia robali i kwiatków, natomiast zastanawiam się czy można nim fotografować krajobrazy albo ludzi.
Bardzo lubię to forum i częstu tu zaglądam ale czy moglibybyści mi polecić jakieś zagraniczne strony zawierające forum Olympusa? Chciałbym pooglądać sobie zdjęcia zrobione tą stałką.
http://www.pbase.com/cameras/olympus/zuiko_35_35_macro
tu masz sporo sampli z exifami
do krajobrazu...da radę od biedy jesli nie potrzebujesz szerszego spojrzenia.
Dzięki lessie ale pod tym adresem jest tylko kilka zdjęć i to głównie makro.Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Chciałbym jakiś obiektyw, który robi dobre, ostre zdjęcia ale nie kosztuje fortuny, nie stać mnie (na razie) na ZD 14-54, więc zastanawiam się nad tą 35 mm. Chciałbym jakąś alternatywę dla kitowego 14-45 tak aby było widać wyraźną poprawę jakości zdjęć.
Fotografuję tym szkiełkiem głównie moje dzieciątko. Sprawuje się wyśmienicie. Poniżej link do mojej galerii, gdzie jeszcze powinny być jakieś zdjęcia z tego szkiełka.
https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=541
Miałem tu więcej zdjęć, bez makro ale były niepopularne, a miejsca w qocie zaczęło brakować, więc dziś usunęłem.
Ostrzy bardzo fajnie. Fajne rezultaty na manualu. Duże możliwości w ustawieniach odpowiedniego czasu na manualu. Ta sama scena różnie wygląda, gdy wpuścisz więcej lub mniej światła. Sampli poszczególnych ujęć nie wrzucam, bo zajmują cenne dla adminów miejsce na dysku. Gdyby udostępnili trochę miejsca na serwerze byłoby więcej sampli tego szkła. Ale w Galerii widać przeważają wartości artystyczne, niż sample ze szkiełka. Dlatego tak ich mało. Na innych galeriach nie wystawiam, bo sam je rzadko przeglądam. Nie przemawiają do mnie.