A oto 70-300 z Raynoxem 250 (który dziś właśnie przyszedł :) )
Wersja do druku
wiecie panowie przy malych odleglosciach zawsze bedzie mala glebia, gorzej gdy focimy cos z daleka, jezeli mamy 50-200, 35-100 problemu nie ma, gorzej przy takim 40-150 ale i tak jest niezle
tymin3: podoba mi się zdjęcie środkowe--bardzo ładne, plastyczne oświetlenie--pozdrawiam
@ktotek: bardzo ładna zieleń na zdjęciu z futrzakiem :-)
Zuiko 100-500 1.8
Fantastyczne barwy na tym ostanim kadrze.
Szkoda tylko, że w łódce nie siedzą trochę młodsze "nimfy i herosy".
GO rewelacje, tylko tyle, ile potrzeba, cała reszta jak pięknie jest rozmyta a barwną mozaikę.
@puchan: to Twoja fota? Fantastyczne zdjęcie.
puchan, coś mi tu mówi, że jeszcze je troszkę podrasowałeś ;)
Jaką średnice filtra ma to szkiełko ? :twisted: :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez puchan
To w ogóle jest takie szkło Zuiko? Można prosić o jakąs fotkę?Cytat:
Zamieszczone przez puchan
Ciekawy jestem, jak wygląda takie cudo.
Oczywiście troche poszalałem w PS.
Fotka w rzeczywistości wygląda tak jak poniżej i była zrobiona mydelniczką Fuji F810.
Olka 510 mam od listopada i Krutynia już tak ładnie nie wygląda w tym czasie.
Ciekawe czy możnaby zrobić taką fotką ze szkłem np. 200 mm przy f1.8...
Łódka z tego co pamiętam była jakieś 20 m ode mnie (przy 120 m ekw. 35)
Nawet ładnie Ci to wyszło, początkowo się nie zorientowałem. Dopiero gdy zauważyłem ten "opis" obiektywu to zacząłem mieć podejrzenia.
Może gdyby zdjęcie było większe to zorientowałbym się szybciej.
Co do pytania o głębię, był niedawno na Allegro obiektyw 135/1.8 na M42. Po kropie byłoby to 270/1.8.
Poszedł chyba za 495 złotych, może jeszcze trafi sie taka okazja?
następna propozycja :)
E-500 + ZD 35mm
E-500 + Sonnar 180mm
Ważka (a raczej jej głowa) jest świetna :)
Jak Ty to zrobiłaś, ze Ci nie uciekła, przecież musiałaś ją mieć z pięć centymetrów od przedniej soczewki?
Makro to nie moja działka, ale mam mieszek M42 (ze starych czasów) i bawiłem się nim trochę w zeszłym roku. Zapiąłem go do mojej E-pięćsetki, do tego dokręciłem Jupitera 200mm. Fajny efekt, bo "podejście" jest 1m-15m. Czyli małe kwiatki robiłem z pozycji stojącej. Ale musi być duuuużo światła, bo mieszek zabiera światło.Cytat:
Zamieszczone przez rocco
No tak, ale Mysikrólik zrobiła to 35-ką więc musiało być bardzo blisko.
Bardzo powoli podchodziłam - myślę, że niektóre jętki nie są aż tak płochliwe.Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Niektóre :mrgreen: pewnie jedna na milion :cry:Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Trzeba trafić na odpowiedni dzień, najlepiej niezbyt słoneczny, ale to gryzie sie z jakoscią zdjęcia. Nieraz po prostu są trochę "przymulone", ale szczęscie z pewnością pomaga. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Ja próbowałem moim kompaktem z 2 cm i o dziwo wyszło, znaczy się na tyle że model nie uciekł. :mrgreen:
skoro o jętkach mowa :) (ZD 40-150/3.5-4.5)
Świetne. To jest Jętka duńska ;)Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Z ciemniejszego 40-150 też da się tyle wycisnąć??
ps. I zapytam jeszcze z jakiej to odległości ;)
ZD + konwerter makro owszem, odległość to jakieś 10-15 cm, może nawet więcej
Wg atlasów i mojego szefa (jest zoologiem) to jętka pospolita :)
Kurcze myślałem że Jętka pospolita ma dłuższe wyrostki na odwłoku. I znów trochę mądrzejszy :mrgreen:Cytat:
O właśnie, Dzemski mnie ubiegł - 40-150mm + raynox dcr-250 - to jest dopiero mała GO :)
bo ma dłuższe, nie zmieściły się w kadrze :)
Jak tylko zacznie się na nie sezon to rozpoczynam poszukiwania :mrgreen:
Zdjęcie piękne i tyle, tego nic nie zmieni. ;)
Pozdrawiam
Dzemski, daj spokój robalom. Fotografuj nadal kobiety, bo...
Rafał, zdjęcia robali też umiem robić i powyższe to pokaz, że potrafię. Poza tym zdjęcia makro robię tylko 2 razy do roku na zajęciach terenowych ze studentami ochrony środowiska ;)
Ja się jeszcze wtrącę. Do studenta jeszcze jakieś dwa lata mi brakują jak dobrze pójdzie. ;) Aktualnie uczę się w technikum ochrony środowiska. :DCytat:
To ja mam takie pytanie laika.Cytat:
Jak udało Ci się zrobić ostre zdjęcie z 10-15cm, skoro ten obiektyw (ED 40-150) ostrzy od 0.9m? Czy są jakieś 'magiczne' sposoby aby zmniejszyć minimalną odległość?
po założeniu konwertera makro (Raynox DCR250) odległość ostrzenia znacznie się skraca.
On ma starszą wersję 40-150 i ona ostrzy od 1,5m :razz:Cytat:
Zamieszczone przez klan
On ma starszą wersję 40-150 i ona ostrzy od 1,5m :razz:[/quote]
no jak przecież robił zdjęcie z 10 czy 15 cm :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
no jak przecież robił zdjęcie z 10 czy 15 cm :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:[/quote]Cytat:
Zamieszczone przez tao
Bo Raynox skraca odległość ogniskowania.
Bez niego rzeczywiście to szkiełko ostrzy od 1.5 metra.
Czy zakładasz Raynoxa bezpośrednio na obiektyw? Pytanie może wydać się niemądre, ale w jednym ze sklepów internetowych, które go sprzedają w opisie produktu jest taka informacja: "Konwerter posiada uniwersalne mocowanie typu snap-on i można zamontować go na gwint o średnicy od 52mm do 67 mm. W większości przypadków niezbędna jest tulejka dedykowana do aparatu którą można nabyć również w naszym sklepie." Chodzi mi właśnie o tę tulejkę. Z góry dziękuję za pomoc.Cytat:
Może na jakieś hybrydy/kompakty mające mniejszą średnicę. Na 40-150 zakłada się bezpośrednio.
Dzięki za pomoc.Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Pozdrawiam
Można prosić o więcej fotek z 40-150 + Raynox DCR-250.