Nic dziwnego wkońcu to były ich wewnętrzne kolonie a i o Naturze 2000 w tamtych czasach nikt jeszcze nie pomyślał...
Wersja do druku
Mi właśnie to w Szkocji, a w zasadzie tej części którą zwiedzaliśmy bardzo się podobało, podobała się przestrzeń i to, że lasy nie zasłaniają wszystkich widoków. Jadąc czy idąc przed las widzieliśmy tylko drzewa. Ale każdy lubi co innego. I dobrze bo było by nudno :)
Wodospady swietne.
Wrzucę jeszcze kilka kadrów z drogi powrotnej z doliny.
32.
Załącznik 151029
33.
Załącznik 151030
34.
Załącznik 151031
35.
Załącznik 151032
36.
Załącznik 151033
37.
Załącznik 151034
38.
Załącznik 151035
39.
Załącznik 151036
... i ptaki :mrgreen: Bosko
Przepiękne krajobrazy, światło w niektórych miejscach miałeś cudne w niektórych trochę go brakowało
niemniej krajobraz bardzo mi się podoba
Dużo świetnych zdjęć, szczególnie w poprzedniej wrzutce.
Mi najbardziej podobała się panorama ( 22 ) , jest wspaniała, zwłaszcza w powiększeniu.
Miałeś dobre światło. Gratuluję.
Pozdrawiam
Kraina zrobila sie blizsza.
Bardzo ładne zdjęcia. I to nie tylko dlatego, że miejsce ładne. Masz tzw "dryg" do robienia fotek.
Mnie się najbardziej podoba na 22, 28, 32, 33 :) ale na reszcie też jest fajnie ;):)
Przede wszystkim dzięki za tak pozytywne przyjęcie zdjęć. Większa ich część to foty z drogi, w 10 dni wliczając w to podróż z i do Polski nie da się wszędzie być o świcie czy zachodzie słońca. Chcieliśmy jak najwięcej zobaczyć i nie był to wyjazd w plener foto. Mam nadzieję na kolejne wyjazdy i wtedy kilka miejsc mam upatrzonych właśnie na czysto fotograficzny plener z czekaniem na fajne warunki i światło. Poza tym pogoda zmienia się tam kilka razy na dzień, i na to też nic poradzić nie można. Osobiście nie mam od dość dawna już problemu z światłem , biorę co jest w danej chwili ciesząc się samą możliwością bycia gdzieś i zobaczenia czegoś fajnego. Pewnie, że fajnie było by, być wszedzie o złotej godzinie i jeszcze mieć do tego super światło z mgłami, fajnymi chmurami itd. Ale mniejsza o to, lubię wędrować, zwiedzać a przy okazji pofocić nie stawiając przy tym fotografowania na pierwszym miejscu choć jest dla mnie ważnym elementem i staram się w miarę przyzwoite foty robić. Np. Wszystkie ptaki sfocone są z samochodu przez okno na przydrożnych łąkach. Wysiadanie z auta powodowało że uciekały. Foty nie są przez to najciekawsze ale za to są, i pokazują co prócz widoczkow można zobaczyć.
No to czekam na kolejną super relację ze Szkocji i życzę Ci aby jak najszybciej nastąpiła :grin:
Ładnie tam, obejrzałem z przyjemnością.
jak popatrzyłem na tą panoramę to mnie zamurowało :D pięknie to zrobiłeś . zdjęcia z drogi świetne. jest co oglądać, a i zwierzyna dopisała łącznie z ptakami. czerwonodzioby super :) pozdr
Kolejny dzień, pobudka o 2 rano, szybka kawa i wyruszamy na główną wyprawę naszego pobytu w Szkocji. Przed nami ponad 300mil jazdy samochodem. Trasa zaplanowana by po drodze zobaczyć kilka miejsc znanych mniej lub bardziej wszystkim. Nie wszędzie udało się podjechać, nie wszystko sfocić w ładnym świetle i nie wszystkie ze sfotografowanych miejsc jestem w stanie nazwać. Zapomniałem dodać na początku iż nie zmieniłem czasu w aparacie, to dla Tych co exif podglądają :)
40.
Załącznik 151117
41.
Załącznik 151118
42.
Załącznik 151119
43.
Załącznik 151120
44.
Załącznik 151121
45.
Załącznik 151122
46.
Załącznik 151123
47.
Załącznik 151124
no nie narzekaj, że światło złe bo jest bardzo fajnie :) 42, 43 i 44 ekstra . no i 46 bardzo ładne. w 45 troszkę za ostre może na szczytach gór ale i tak jest co podziwiać
42 i 43 misię :)
Pozdrawiam.
Albo mi sie zdaje, albo parking pod fort William sfociles.
Brakuje jednak foty Szkota z bagpipes.
Mozna tam jelenie tez spotkac. Podchodzą blisko.
I jesli to to miejsce, a tak wyglada, to chyba kanapeczkę tez próbowałeś z grila po szkocku ?
Pycha :)
Warto bylo wczesnie wstac..
No ta 42 jest bajeczna, inne też z przyjemnością oglądam.
A z pola golfowego coś jeszcze robiłeś? Chętnie bym tam kiedyś zagrał :)
Nie, Fort Williams przejechaliśmy bez zatrzymania. Póki co jeszcze od niego daleko cały czas jesteśmy.
---------- Post dodany o 19:42 ---------- Poprzedni post był o 19:39 ----------
robiłem, tyle że dla siebie, pamiątkowe na mostku i pod hotelem w którym kumpel pracuje.Nie było już światła, słonko schowało się za horyzontem to i foty nie za ciekawe i nie za wiele ich zrobiłem.
---------- Post dodany o 19:42 ---------- Poprzedni post był o 19:42 ----------
to było konieczne i nie miało nic wspólnego z chęciami :)
A po mapie widzę, że zaliczyliście zachodnie wybrzeże z klifami. Mylę się ? :)
To dawaj, mogą być gnioty , same ochy i achy mają być? :mrgreen:
Glen Coe, to dolina którą na 100% warto zobaczyć. Przepiękne miejsce. Tam na pewno podczas kolejnej wyprawy do Szkocji wybierzemy się na dłużej. To tutaj kręcono Skyfall. My po drodze tylko rzuciliśmy okiem na to miejsce, choć chwilkę na zdjęcia poświęciłem. Chwilka ta umocniła mnie w postanowieniu by przy kolejnej okazji pobyć tu dłużej.
48.
Załącznik 151179
49.
Załącznik 151180
50.
Załącznik 151181
51.
Załącznik 151182
52.
Załącznik 151183
Jestem urzeczony.
Piękne krajobrazy.
Krajobraz śliczny, foty też :lol:
Wrzucaj dalej - jest na co popatrzeć.
Przepiękne miejsca odwiedziłeś, kapitalne kadry.
Pozdrawiam
doskonałe miejsca. chyba wybierane długo i z namysłem. jestem pod wrażeniem wyrozumiałości pogody bo na zdjęciach jest pięknie :) jak tylko się uda dorzucę (+) pozdr
Tak, trasa planowana przez 3 miesiące, nie wszystko chciałem przypadkowi zostawić. :)
Piękne widoki. :mrgreen:
Z przyjemnością zwiedzam Oszczędną Krainę. :mrgreen:
Na kolejny raz dopisz do listy glen Etive.
I dawaj foty :)
Po drodze mijaliśmy jakieś jezioro, niestety nie mam nigdzie zapisanej nazwy, a czasu mało na odnalezienie w necie co to dokładnie jest. może po południu posiedzę na mapą i sprawdzę.
53.
Załącznik 151214
54.
Załącznik 151215
55.
Załącznik 151216
56.
Załącznik 151217
57.Pomnik Commando Memorial znajduje się niedaleko wsi Spean Bridge. Poświęcony jest komandosom biorącym udział w działaniach wojennych podczas II Wojny Światowej. Odsłonięty został w 1952 roku przez Królową Matkę.
Pomnik ten stał się jedną z większych atrakcji turystycznych, gdyż zatrzymuje się tu bardzo duża ilość turystów w drodze do Fort William. Z okolic pomnika widać wspaniale najwyższy szczyt Szkocji Ben Nevis.
Załącznik 151218
58.
Załącznik 151219
59.
Załącznik 151220
60.
Załącznik 151221
61.
Załącznik 151222
Ladne jeziorko. Ladne miejsce. Ladne krajobrazy.
Krajobrazy przepiękne, zdjęcia również :)
Nie ukrywam że strasznie mi się takie tereny podobają :)