Again :)
7.
8.
9.
Wersja do druku
hmmm 8 odpada ;)
Ostatnie fajne. Sztuczna ta GO? Tak niestety wygląda...
Krzyszcz - tak (od połowy w góre wiadomo :) )
A co do 8 to mi sie naprawde podoba.. moze cos ze mna nie tak hehe
Dziewiątka jest sztuczna, ale bajkowa. Mnie taka przeróbka odpowiada.
7 - przepał w tle fajnie buduje przestrzeń, no i kadr całkiem całkiem
8 - najsłabsze, domyślam si, że chciałeś zachować symetrię - a krzywo jest że ....,
poza tym dziewczę strasznie niekorzystnie wyszło - mina , skrót perspektywiczny itp
9 - sztuczny boke, ale buduje klimat, szkoda, że przyciąłeś ramię, minimalnie więcej oranizmu
dziewczęcia z lewej - tak aby podkreślić nieco wygiętej sylwetki
przepraszam, ale polar nie redukuje swiatła na metalu....
Filtr przepuszcza światło spolaryzowane, powstające w wyniku odbicia światła słonecznego od powierzchni niemetalicznych (np. wody czy szkła). Polar wzmacnia nasycenie barw, gasząc odbite światło słoneczne.
Niektórych trudno do tego przekonać ;) , ale zawsze jakąś teorię można dorobić.
Oczywiście masz rację.
Króciutko:
7 - Ładnie wykorzystałeś tło, głowa może za bardzo przechylona. Generalnie fajnie.
8 - Przepraszam ale dla mnie LIPA. Pozycja modelki bardzo mi sie nie podoba.
9 - O TAK! Sponiewierana po ziemi (w białej kurteczce), ale nadal zadowolona ;) I bardzo dobrze. Trochę zmiękczenie sztucznie wygląda, co nie zmienia faktu ze udane zdjęcie
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez black_bird
Oczywiście, macie rację. Napisalem bzdurę bez zastanowienia i nie bardzo wiedzialem jak z tego wybrnąć. Moja wina.Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
Co zdjeć:
7-ka przyjemna, przepał nie przeszkadza, nieostrosć tła przyciąga uwagę patrzącego do twarzy modelki. Troche przeszkadza mi nienaturalne przekrzywienie glowy i grzywka zasłaniająca część źrenic.
8-ka zupelnie mi sie nie podoba.
8-ka najlepsza z tej serii, nie wnikam czy rozmycie jest "dorobione" czy nie, portret robi bardzo dobre wrazenie, nadaje się do powieszenia na scianie :)
Dzieki za opinie, nastepna fota:
10. Poscig,
Mogłeś pokazać w drugim kadrze jak kogoś zagryzł :)
Ostra bestia, fajne panoramowanie.
pzdr
Ale dynamika ;) a gdzie ofiara?? :mrgreen:
choć przeostrzoneCytat:
Zamieszczone przez kasprzyk
10 Przeostrzone celowo, wydaje mi sie ze tak jest wiecej dynamiki.
Nastepne z serii.
11.
krzy88 - fotka nr 8 - nikt ie napisał, a to wydaje się być oczywiste. Nie filmuje sie i nie robi zdjęcia ludzi w ten sposób, że pokazuje się krocze. Prosta zasada. Popatrz w telewizor i zobacz, że sadzają ludzi w programach tak, aby tego uniknąć. W fotografii tak samo, za paroma wyjątkami. Myślę, że ogólnie strt w foceniu masz niezły, popatrz tylko czasem krytycznie na swoje fotki i nie irytuj się wypowiedziami użytkowników forum, bo wszystko o czym do tej pory napisali jest zgodne z prawdą. Po jakimś czasie sam będziesz zauważał te błędy. Ćwicz dalej.
druga fota psiaka gorsza od pierwszej, na pierwszej szkoda tej końcówki ogonka ale to już czepialstwo... :D
Czepię się bardziej: dawaj foty kobiety bo ma potencjał a nie psiarnię... ;)
Mi już Rafał Czarny zdiagnozował odchył psychiczny twierdząc że mając ładną kobietę w chałupie powinienm jej robić foty, a nie biegać po krzakach za samolotami... :mrgreen:
Przy okazji - dzięki Rafał...zapisałem się na terapię...grupową.... :roll: :mrgreen: ;)
Dodam tylko ze w 10 to jest caly kadr i tez ta koncowka ogona mnie denerwuje,
w 11 tylko obcieta góra i dół.
Lessi - hehe Racja, wiosna idzie- z miłą chęcią pstrykne coś nowego :) tylko kiedy znajde czas.. ;(
Paszczol - szczerze nie brałem tego za bardzo pod uwage ale dzieki za informacje..
Sory, że znowu pies ale dostałem 14-54 a innego modela nie było pod ręką ;)
Jestem bardzo zadowolony z tego szkła!
12.
Eee, tam. Nie słuchaj ich, model jest piękny, a jakie ciepłe kolory.
No i gratuluję szkiełka ;)
3- miły całościowy portret, urocza modelka i ładnie skomponowany kadr, sztuczna głębia jest zauważalna, 4- modelka na pierwszym planie jest w porządku jednak jak oceniać całość zdjęcia to drugi plan dezorganizuje całość kompozycji, 1b- bardzo miłe i sympatyczne, 5 i 6 gdzie kompozycyjnie wyraźnie przoduje 6 jednak struktura metalu przedstawiona na zdjęciach jest jakby sztuczna, 7- podoba mi się bo jest to uchwycone w młodzieżowym stylu tak na luzie i do tego bardzo sympatycznie, 8- zdecydowanie na nie, 9- miękko i pastelowo od razu wprowadza w lepsze widzenie świata, 10- pełne ruchu i wspaniale podkreślone cechy rasy pieska a dodatkowo kadr ten ma przez użycie bw mocną wymowę a do ideału brakuje tylko części ogonka, 11- technicznie w porządku lecz bardziej przemawia poprzednie, 12- nie wiem jak to określić ale ten kadr jest chaotyczny i bez wyrazu ale barwę ma świetną. Pozdrawiam.
Wiejo -dzieki za recenzje tematu, czekam na dalsze wypowiedzi...
Krzyo88,
Portrety dziewczyny i pędzący pies podobają mi się bardzo. Na portretach doceniam światło oraz ujęcia, na psich fotkach ruch, pedząca masa mięsni, jak i innym brakuje mi części ogona na tym najlepszym.
Ostatnie - portret psa - pokazałeś, to co najważniejsze - oczy. Bardzo ciasne ujęcie wydobywa z elementów łebka kompozycję- ciemne plamy nosa i oczu tworzą ukośnie ułożoną literę T, której nóżka jest ozdobiona białym paskiem. Z tyłu jest widoczny tułów, zasygnalizowany wyraźnie poprzez fragnment łopatki. Ułożenie włosków futerka dodaje przestrzenności zdjęciu, a to jest ważne, bowiem długa ogniskowa nie sprzyja głębi.
W sumie jestem na tak, bardzo, za odważne ujęcie, udane. W oczach widać taki proszący smutek.
Pzdr, TJ
Przyszedł czas na sprawdzenie sie w Street.. powiem szczerze, nie wiedziałem, że to aż tak trudne ;)
ale tylko kilka fotek zrobiłem i niewiem czy do tego wróce...
Częstochowskie PKP:
13.
14. Jasny zarost na brodzie wygląda jak kasza... :/
Jasny zarost na brodzie wygląda jak jasny zarost,a na nieostrym to wszystko wyglada jak kasza.Cytat:
Zamieszczone przez krzyo88
Ostatnio znajomy chcial zebym zrobil mu kilka zdjec portretowych,
na poczatku nie chcialem pokazywac tych zdjec na forum,
ale mysle ze jednak kilka uwag co do techniki sie przyda, wiec nie oceniajcie postaci ;)
15.
16.
17.
Nastepna fota.
18.
Kadr całkiem fajny, ale coś jest bardzo nie tak z obróbką. Co się stało z dłonią? Wygląda jak papierowa, szara i bez szczegółów.
Dopiero sie ucze obróbki B&W, może tutaj bardziej sie postarałem:
19.
Ostatnie calkiem ciekawe.
Wydaje mie się, ze lepiej wyglądałoby gdyby delikatnie doświetlic zacieniony policzek. Może zwykłą blendą?
Tak, IMO, jest trochę za ciemno i wychodzi szum.
Szkoda ze tak mało opini ;( jestem wdzięczny dla tych co sie wysilają i piszą co myślą.
ostatnie z tej seri.
20.
Szkoda, że takie małe, chętnie bym większe zobaczył :) Znów bardzo fajny kadr, masz oko, ale tym razem trochę rozprasza to jasne coś z lewej (telewizor?). Za bardzo konkuruje z modelem o uwagę widza.
Pzdr
13- ciekawa sytuacja, reakcja zagadywanej przez policję kobiety daje do myślenia,
14- ewidentnie poruszone musiałeś się stremować i brakło zimnej krwi,
15- portret podoba mi się jest po prostu fajny, nie podoba mi się w tym kadrze, że model dość poważny a na tle „ małpiego gaju” dla dzieci,
17- bardziej uwidoczniłbym profil a tak nie przekonuje,
18- przyjemna mina i poza dzieciaka lecz dłoń jak sztuczna i to widać,
19- trafione z tematem, kadrem, tonacją ,
20- występowałbym tę jasną plamę bez niej bardzo udane zdjęcie. Pozdrawiam.
Dzieki za komentarze.
21.
zdjęcie 20. bardzo mnie sie podoba tylko wywal w PSsie to białe coś z lewej (zajmie Ci to dosłownie moment a efekt znacznie lepszy)
22 bardzo fajne szczególnie górna część. pzdrawiam
21. To przed czy po toalecie?
w 21 bardziej zawęziłbym kadr do pozy samego pieska i tym samym niejako wyeksponował główny temat, 22 zdecydowanie górna częśc jako osobny temat bo na to zasługuje natomiast dolna część bardzo sympatyczna.
22 bardzo przyjemne