Oooo... olek wreszcie dał ciała...
:roll:
Wersja do druku
Oooo... olek wreszcie dał ciała...
:roll:
Ciała może dać każdy. Ja już też przechodziłem w tym roku przez wymianę towaru klientowi ( całej partii). Zastanawiam się jak się zachowa sklep ( celowo nie wymieniam na razie jego nazwy, ale w którymś momencie na pewno ją wymienię. Na razie wygląda na to, że będzie OK.
Obym nie zapeszył.
Jak dotąd olek się dzielnie trzymał ;)Cytat:
Zamieszczone przez Koriolan
A co do sklepu to ne powinni robic problemów...
Trzymam kciuki
Na gorąco:
sklep - teraz mogę napisać że to fotozakupy.pl- sprawdził dla mnie drugą sztukę którą mają na magazynie. TEŻ JEST WALNIĘTA.
Ja pitolę, ale babola wypuścili. Ciekawe kiedy centrala poda oficjalny komunikat wiernym.
olek dorównał w jakości wykonania do stawki, to sie chwali, behehehheheheeheCytat:
Zamieszczone przez blady
fotomic, należy się cieszyć, że tak późno. Moim zdaniem to pewnie jakiś bzdet, no ale jednak skutecznie robiący z 12-60 przycisk do papieru.
Tu jest opisany identyczny przypadek oraz jak ten problem z AF zniknął:
http://www.fourthirdsphoto.com/vbb/s...ad.php?t=19909
Masz na myśli to?
Cytat:
FLASH NEWS - WORKAROUND!
we try everything a none of that get it to function. Then I mount that lens on my E-3 one last time, I periodically press shutter button to make lens focus and rotate focusing ring simultaneously. It begins to catch focus! I did it maybe 20 seconds or so and now it seem everything is OK. No hunting, silent and fast focusing.
Tylko że a) Niemcy pisza " raz działa raz nie"
w sklepie przed godziną to samo- raz działa raz nie.
Wczoraj zdjąłem szkło i założyłem kilka razy.
W instrukcji nie jest napisane, ze jakiś PIN jest potrzebny...
Napiszę tak: "wygląda na to" że problem jest znany... Chyba wypadałoby, aby OP jednak wydał jakieś stanowisko.
dość lajtowo podeszli do kontroli jakości :|
Okazuje sie, że w przynajmniej kilku sporych sklepach problemy z 12-60 są znane. Przychodzą kity E3+14-54. Obiektywy 12-60 w wolnej sprzedaży pochodzą zasadniczo z rozdzielania kitów.
JACK - czuj się wywołany do tablicy. O co chodzi.
Ciekawe czy będą podobne problemy z 50-200 SWD i 14-35 SWD.
nie pozno tylko jak zaczeli wiecej sprzetu produkowacCytat:
Zamieszczone przez blady
seryjna, masowa produkcja czasem boli :)
zycze powodzenia w bojach ze szklem
Nie poczuwam się ;) Poczuję się, jak wrócę z urlopu, na którym przebywam do 06.stycznia 2008. :mrgreen: Do tego dnia wszyscy mamy identyczne możliwości uzyskania informacji.Cytat:
Pozdrawiam
Jack
Modzie- najlepiej usuń cały wątek i moje konto. W końcu przecież informacja o wadliwych obiektywach 12-60 nie może wyjść na jaw.
ot został wycięty na śmietnik, wątek wrócił na stare tory. Amen, jak chcesz coś napisać do tego co się działo to pozostałość leży na wysypisku. powoli popadasz w panikę. Przypominam koniec z OT w tym miejscu. Chcę zobaczyć finał.
Koriolan, bylo usuwane tylko naparzanie sie miedzy fotomiciem, Toba i jeszcze ktos tam (oprocz mnie wlazl).
mam lepszy pomysl - wątek - ankieta, analogicznie do Niemcow, ile mamy tutaj w naszym swiatku kropnietych 12-60 i z jakimi SN
Tobie mogę zyczyc tylko powrotu sprawnej sztuki i dobrego światła na święta.
PS: jak odeslesz obiektyw do serwisu a nie do sklepu, to na 99% pojedzie do czech, czyli 2 - 3 tyg z bani ...
CHYBA CIĘ... pomieszało od tej awarii...Cytat:
Inforamcja o wadliwym 12-60 jest jak najbardziej pożądana!
NIe rozumiem tylko jojczenia na coś co załatwia się jednym telefonem!
(do sklepu bądź serwisu!)
Jak na razie nikt się nie odezwał, prawda?
Ja wiem przynajmniej o dwóch felernych obiektywach: tym który miałem w ręku i tym który sklep testował dla mnie.
Sklep był autentycznie zdziwiony i lekko przestraszony- bo ileś tam sztuk sprzedano do ludzi.
Dzwoniłem do cyfrowe.pl i sposób w jaki ze mną rozmawiano nie pozostawia wątpliwości: problem jest znany. Prawdopodobnie również w OP.
I jak już pisałem - technika to technika i zawsze coś może nawalić. Natomiast jeżeli producent wie że na rynku znajduje się wadliwa partia obiektywów (a na to wygląda- czy na Niemcy produkują inne obiektywy niż dla nas ?) i nabiera wody w usta- to coś takiego zasługuje na napietnowanie.
Ja prosiłem Jacka o info czy mam szanse kupić sprawny obiektyw przed poniedziałkiem.
cra3y z tymi 2-3 tygodniami to cokolwiek przesadziłeś :D jak mi się E-1 z FL-36 zakleszczyły to od dnia wysyłki do powrotu rozdzielonych braci syjamskich mineło równo 10 dni :D a operacja odbyła się w Pradze :D Dodatkowo miałem zagwarantowane zapasowe E-1 gdyby moja puszka nie wróciła przed okresloną przeze mnie datą :)Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
bardziej mi to przypomina wpade Canona z 1Dmk3 - producent nie wiedzial, dopuki spartolona partia nie ujrzala swiatla dziennego. podobnie moze byc tutaj.Cytat:
ciekawe jak w USA i JP.
niekoniecznie przesadzilem, jak maja w czechach gorący okres i gdyby sie okazało, ze rzeczywiscie tych 12-60 pojedzie dosc sporo, to bedzie taki czas oczekiwania.Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Olek serwis PL wysyla paczki dwa razy w tygodniu wtorek i czwartek, wystarczy, ze wyslesz do nich w czwartek (dostana w piatek), to do czech wyjedzie dopiero transport w przyszly wtorek ...
a nie przyszło Ci do głowy że Olympus zanim podejmie decyzję w jaki sposób rozwiązać problem i opowie o tym publicznie chce dokładnie go zbadać?Cytat:
Willow- zdjecia robisz świetne. Ale co do "badania sprawy" to Ci wyjaśnię:
Co tu jest do badania??
W sąsiednim kraju userzy dość licznie reklamują obiektywy. Głownie z jednej partii ale nie tylko. Do tego o ile wiem dostawy przychodzą właśnie stamtąd.
Stwierdzenie wadliwości obiektywu zajęło sklepowi dziś słownie DWIE MINUTY. Obiketyw nie ostrzył. To nie jest jakiś BF/FF gdzie ktoś widzi albo nie widzi.
Ilu autoryzowanych dystrybutorów ma OP w Polsce ? Niech będzie 100.
Piszemy maila do sklepów z prośbą o przetestowanie wszystkich posiadanych na stanie obiektywów zanim trafią do klienta i wycofanie wadliwych. TO TYLE.
Jest cicho, spokojnie a klienci nie dostają ewidentnie walniętych szkieł.
Nawet jeśli w ten sposób wykryjesz tylko 90% wadliwych sztuk- to problem został silnie ograniczony.
23 :roll:Cytat:
No to mi wymyślenie tego zajęło 5 minut.Cytat:
Zamieszczone przez C+
napisanie takiego maila- 15 minut.
Ochrona reputacji firmy- bezcenna. Prawda ?
90% to nie 100% być może OPL poprosił sklepy/dystrybutorów o sprawdzenie obiektywów które maja na stanie, ale wiesz jak to w życiu, sklepy w tym gorącym okresie mają ważniejsze sprawy na głowie niż sprawdzanie obiektywów Olympusa, nie znasz ludzi?Cytat:
Masz prawo się wściekać, pewnie też byłbym przybity gdyby mnie to spotkało, ale to że robisz tyle szumu wokół całej sprawy nie spowoduje ze dostaniesz nowy sprawny obiektyw jutro. Nikt tutaj nie próbuje ukryć faktu wadliwosci tych obiektywów, poprostu przesadziłes z atakiem na Jacka (nomen omen za sprzedaz bezpośrednio też nie jest odpowiedzialny :) )
Willow- a gdzie widzisz atak na Jacka?? cytat poproszę.
Co do sklepów- zgadnij kto jest pierwszy zainteresowany wycofaniem walonego towaru gdy sporo ludzi kupuje sprzęt zdalnie i ma 10 dni na zwrot bez podania przyczyn??
Nie chodzi o kity których sklepy mają sporo na stanie. Ale o obiektywy których sklepy mają max 5-8. Mi sprawdzono w dwie minuty.
Z tym, ze nie będę miał szkła na Świeta już się pogodziłem.
a szkoda.. tam gdzie jadę jest fajny obiekt architektoniczny do focenia
nic Ci nie będę cytował, sam powinieneś wiedziec w którym miejscu przekroczyłeś granice dobrego zachowania! O tym jacy ludzie często gęsto pracują w takich sklepach też nie będe się rozpisywał :DCytat:
Obiekt obskoczysz inny szkłem, a jak nie wrócisz tam w innym terminie ze sprawnym 12-60 ;) w kazdym razie świat się nie skończył co nie? :)
eee... cos sie pogubilem, nic juz nie rozumiem . do kasacji
Jeśli zarzucasz mi atakowanie Jacka to poproszę cytat.Cytat:
Zamieszczone przez willow32
A to już paskudne podejrzenia- bo akurat nie mam do nich na tą chwilę żadnych zastrzeżeń.Cytat:
O tym jacy ludzie często gęsto pracują w takich sklepach też nie będe się rozpisywał :D
Stoickie podejście do problemu.Cytat:
Obiekt obskoczysz inny szkłem, a jak nie wrócisz tam w innym terminie ze sprawnym 12-60 ;) w kazdym razie świat się nie skończył co nie? :)
Natomiast co do stwierdzenia, ze nikt nie usiłuje ukrywać wadliwości tych obiektywów- mam nieco inne zdanie.
Jakie ukrywanie, jak za przeproszeniem, to Ty wywlokłeś temat!(i bardzo dobrze, ze to zrobiłeś)Cytat:
Grizz sorry- ale tłumacząc Ci jeszcze raz obrażał bym Twoją inteligencję.
Na dziś EOT-ide szturmować lokalnego hipera.
możesz zakończyć OT ? czy znowu trzeba ciąć wątek ?Cytat:
cra3y - nie wiem, czy zauważyłeś, ale Twoje "wycinanie" spowodowało raczej odwrotny skutek do zamierzonego. Teraz trzeba będzie ciąć wszystko :mrgreen:
Koriolan:
zachowujesz się trochę jak dzieciak... wyluzuj i poczekaj na inny, sprawny egzemplarz. proste i logiczne. OLEK zwiększa produkcję, zagęszcza ruchy to i czasem wtopa się przytrafi.
skoro rzuciłeś się na nowość, to powinieneś być świadom ryzyka. to jest tak zwane frycowe.
1. To było moje wycinanie.Cytat:
Zamieszczone przez pafcio
2. Jakbyście przestali pisać nie na temat, to nie byłoby problemu.
3. Racja, pewnie znowu trzeba będzie ciąć. Chyba, że będzie spokój.
fotomic- napisałem kilkanaście postów wcześniej.
IMO Olympus wie ze problem istnieje i nie zrobił wystraczajaco dużo, aby potencjalnie wadliwe szkła wycofać z dystrybucji lub przetestować.
poczekamy zobaczymy, zrobi sie zadyma, ceny moze spadną, tak czy inaczej jestem ciekaw jak to będzie. zdawaj relacje.Cytat: