Nie, byl taki temat o super kompaktach od Panasa i Fuji.
Wersja do druku
Nie, byl taki temat o super kompaktach od Panasa i Fuji.
Oooo nieeeee :D rowera napewno nie sprzedam :) Używam go jako codzienny środek transportu, samochód ograniczam do minimum :)
Co do Pena..., tak poczytałem kilka testów E-PL5 i 6 i w zasadze poza AF nie wiele się różnią, także zaczynam się zastanawiać, czy nie wziąć mimo tej skórki E-PL7 lub odkładać i kupić za jakiś czas EP-5 jak zejdzie do 2000 :)
W E-PL zniechęcił mnie brak wbudowanej lampy błyskowej..., co prawda rzadko jej używam, ale kiedy przychodzi ten moment, nie chę się zastanawiać,czy czegoś mia brakuje...
Zanim EP-5 stanieje to już będziesz miał kierownicę z wbudowanym obiektywem :mrgreen:
Blacker
zainteresowałbym się takim zestawem
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wy...ceneo_spo=true
mz cena świetna.
Coś mi się nie bardzo podoba ten Panas :)
A wedle waszej opinii który z poruszonych aparatów na forum był by w stanie choć trochę zrobić takie zdjęcie? :
Pozwolę sobie wkleić z galerii od przemo821 dla przykładu:
Aha, seria E-PL nie posiada GPS-a? Szukam w opisach i nie widzę... E-P5 go ma i kurcze coraz bardziej mi się podoba :(
E-P5 w odróżnieniu od E-PL5 ma oprócz wbudowanej lampy lepszą stabilizację (5-osiową, taką samą jak E-M5) oraz migawkę 1/8000. Używki pojawiały się na portalu aukcyjnym w cenach ok. 2 tys. zł.
czy takie to nie wiem, ale możesz pewnie robić takie: https://galeria.olympusclub.pl/galer...p?id=pub_fauna
W większości tych zdjęć (ptaki) ogniskowa jest dłuższa od 150mm. Olympus w systemie mikro 4/3 ma obiektyw z dłuższą ogniskową niż 150mm (ekw. dla FF 300mm) ? Tak, wiem są adaptery mmf do dużego systemu 4/3, jest od panasa 100-300mm. Jakoś nie kojarzę szkła od oly powyżej 150mm...(w u4/3)
Zresztą tamto zdjęcie zostało zrobione Canonem 550d, który ma crop factor 1,6 - ogniskowa obiektywu ~300mm dla FF.
Panasłonikiem G3 z podłączonym 45-150 można zrobić np. tak:
Załącznik 142372
Bardzo...
Dobrze podjąłem decyzję, że chcę E-P5 zwłaszcza na GPS :P Musze wyczaić tylko jakąś dobrą promocję lub obniżkę tak aby z dwoma obiektywami zamknąć się w 2500 zł :P
Pytanie tylko, czy jest on w miarę szczelny do robienia w różnorodnych warunkach ? Oczywiście poza nurkowaniem ;)
Bardzo ładnie wygląda, podoba mi się, że zewnętrzna skorupa jest wzorowana na starym aparacie...
A może jakaś alternatywa dla takiego aparatu, tak aby miał też GPS-a i przyjemny wygląd? A może trochę przesadzam z takim modelem i jest dla profesjonalisty, a nie amatora? :)
---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post był o 16:34 ----------
A co myślicie o takim zakupie:
ttp://www.ebay.pl/itm/Olympus-PEN-E-PL5-mit-14-42-und-40-150-mm-Objektiv-Neuware-schwarz-EPL5-/360971076956?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&h ash=item540b8d855c
Tylko proszę..., zostawcie mi w razie czego 1 egzemplarz :)
Jak ktoś chętny to jest tez jasny kolor:
http://www.ebay.pl/itm/OLYMPUS-E-PL5...item5d54ba9d76
W PL masz to samo tylko taniej: http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5439274
Do tele bez statywu kadrowanie na zombi jest niewygodne.
---------- Post dodany o 16:51 ---------- Poprzedni post był o 16:48 ----------
A może poszukaj Panasonica G3, sam szukałem Olka dla siebie, później nastawiony byłem na Panasia G5. Klubowicze mnie zmusili :) do kupna G3. Jestem zachwycony tym małym aparatem z dużymi możliwościami. Ale jak by co to nie ja ...
Ojejku :P
Kurcze, ale się zrobiłem w balona....
E-PL, a nie E-P5 :P Kurcze...
A już zacząłem wierzyć w cuda :P
Przecież żaden PEN czy OMD niema GPS. W niektórych istnieje tylko możliwość zparowania telefonu z aparatem i przesyłania lokalizacji. Nawet nie wiem jak to działa bo wolę geo-tagować zdjęcia z tracka.
E-P5 nie jest uszczelniony, obecnie tylko E-M5 i E-M1 są uszczelnione.
Może ktoś to sprawdzał, jak długo jest wstanie działać smartphone z włączonym GPS i sparowanym z aparatem?
BTW moduł GPS jest w Touch-ach.
Szukałem gdzieś ponownie gdzie o tym przeczytałem, ale niestety..., chyba masz rację, bo w opisach technicznych tego nie widzę, wobec tego może nie doczytałem do końca...
A ta skórka na twoim aparacie jak się sprawdza, mam obawy, że się zniszczy, zetrze i będzie kiepsko wyglądać...
Sam już nie wiem co robić...Jak już się nastawiam na jakiś aparat to albo nie ma lampy, albo GPS-a :/
Podoba mi się E-PL 6 i 7, ale nie am lampy, E-P5 nie ma GPS-a co powinno być już przy takiej cenie...
Mam E-PL5 który nie ma GPS-a wbudowanego, ale zazwyczaj włączam sobie aplikację na smartfonie a potem geotaguję zdjęcia.
Kiedyś taki art popełniłem:
https://forum.olympusclub.pl/threads...nie+w+linuksie
To jest pytanie o baterię w telefonie i to jak z niej ciągnie moduł GPS - generalnie telefony które miałem spokojnie wytrzymywały cały dzień takiej pracy, przy dodatkowym sporadycznym korzystaniu z Internetu, rozmowach itp. OLYMPUS Image Share na bieżąco w żaden sposób nie "paruje się" z aparatem, aplikacja zapisuje po prostu ślad z GPS, synchronizacja następuje przez wifi w wybranym przez użytkownika momencie, niekoniecznie tego samego dnia.
Świetna rozkminka, tylko poza granicami kraju to się nie opłaci z uwagi na koszty :P
---------- Post dodany o 18:44 ---------- Poprzedni post był o 18:41 ----------
No ale wieczorami, w jaskiniach lub innych zaciemnionych miejscach bez oświetlenia , bez lampy i statywu marne szanse na dobre zdjęcia...
---------- Post dodany o 18:54 ---------- Poprzedni post był o 18:44 ----------
Porównałem E-PL7 i G3...- jest spora różnica na korzyść Panasa, ale kurcze nie podoba mi się on wizualnie :(
Wierz mi, ze ze statywem zrobisz fote i bez lampy.
Z lampa i tak bedzie fota plaska :-)
a bez statywu? :)
Zapewne też, tylko nie każdą utrzymasz. Ale Ty o tym wiesz przecież. A na poważnie są foty i pomysły na foty, których bez lampy nie da się zrobić, a to maleństwo dodawane do korpusu bywa w takich sytuacjach pomocne.... Upierdliwość polega na tym, że masz w garści wszystkie zaślepki, które łatwo zgubić, a trudno dokupić.
A tu się akurat mylisz :D masz w smartfonie moduł GPS łączący się bezpośrednio z satelitą. Nie korzystasz z sieci. Bardzo często używałem u mnie w Beskidzie Niskim w miejscach gdzie jest całkowity brak zasięgu. Geotaging wychodził doskonale.
W E-PL5/6/7, E-P5, E-M5 ISO 6400 jest akceptowalne, a przy delikatnej obróbce z RAW-a nawet dobre.
Dzięki, dużo mi to wyjaśniło.
Trochę się dziwię, bo Garmin Oregon wytrzymuje mi góra dwa dni ale mogę mu wymienić paluszki.
BTW kiedyś miałem taki smartphone, który używałem tylko do zdalnego wyzwalania aparatu. W telefonie coś się stało z datą, aparat synchronizował się z telefonem i ustawiał cały czas złą datę.
No właśnie...
---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post był o 19:53 ----------
No co ty? :O A ja jak mijam granicę to wyłączam internet bo wiem, że np. zeżre mi z GPS-a do mapy google kasę...
---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:55 ----------
No dobrze..., nastawiam się więc psychicznie na E-PL7, który mam nadzieje nie jest dla mnie za dobry :P
W jakim sensie E-PL7 nie jest za dobry ?