Ta galena mi się podoba.
Wersja do druku
Ta galena mi się podoba.
Kryształ górski.
Załącznik 140663
Pieprz i sól dziś na śniadanie ;)
A tak na prawdę, to też nie wiem co zacz?
Załącznik 140671
ps. bez cienia ;)))
Geoda kwarcowa.
Dzięki looolek44, fajnie brzmi ;)
fajnie wygląd
Bardziej foremka na ciastko :). Geody z reguły są puste w środku :)
Załącznik 140679 Granat (almandyn) Ötztal Austria
Na dobranoc dwie ciekawostki - kwarc jest podszlifowany zgodnie ze ścianami krystalizacji aby uwypuklić wrostki tlenku tytanu (rutylu)
Załącznik 140699 Adamin - Lavrion Grecja
Załącznik 140700Kwarc z wrostkami rutylu - Minas Gerais Brazylia
Podobają się Twoje kamyki :)
Plus leci :mrgreen:
Agat - Brazylia.
Coś ciekawego usłyszałem od pani w muzeum, że brazylijczycy koloryzują agaty aby lepszą cenę uzyskać. Czyli nie jest to już czysty naturalny kolor.
Załącznik 140704
I to są bardzo ładne ciekawostki. Zwłaszcza pierwsze mi się podoba. Drugie wg trochę za ciemne.
---------- Post dodany o 10:09 ---------- Poprzedni post był o 10:07 ----------
I słusznie :) Ode mnie również.
Coś w tym jest. Przy niektórych kamieniach nawet napromieniowuje się je, aby kolor odpowiedni nadać.
Agaty od wieków kolorowano. Dawniej gotujac w miodzie obecnie w barwnikach. A co do napromieniowania to tak robi się moriony z kryształów górskich. Cieszę się z zainteresowania. Bardzo dziękuję. Nienawidzę pisać z komory. :-)
Wspominany wcześniej kryształ soli.
Światło zastane, XZ-2 w akcji,
Załącznik 140742
Piękny :-)
Jak skończę ze zdjęciami muzeum mineralogii to poszukam swoich kamyków :)
A na razie ametyst z Brazylii. Mam gdzieś jeszcze fotę ametystu z Kaukazu, a trzeba grzebnąć w czeluściach dysków.
I jeszcze małe co nieco... słyszałem na NG, że ametyst to jedyny kamień, którego do tej pory nie stworzono wersji syntetycznej. Nie wiem :roll: z wykształcenia jestem chemikiem a nie gemmologiem :wink:
Załącznik 140744
To prawda. Do dziś nie wiadomo co jest odpowiedzialne za fioletową barwę. Niektórzy badacze mówią o wrostkach goethytu (hydroksytlenek żelaza) co ma wpływać na barwę. Sęk w tym że związki żelaza barwią raczej na czerwono lub niebiesko.
Też dwie ciekawostki. Co do celestynu, próbowałem go wyostrzyć ale przesadziłem lekko. Jak "wtopić" wyostrzony obiekt w tło?
Załącznik 140850 Cynober (Chiny)
Załącznik 140851 Celestyn (Tarnobrzeg - obecnie już zalany :( )
Pierwszy rzadki chromian ołowiu. Drugi... buduje nasze kości i zęby :)
Załącznik 140984 Krokoit (Tasmania)
Załącznik 140985 Apatyt (Ural - FR)
Możesz rozwinąć pytanie?Cytat:
Zamieszczone przez looolek44;1169321Co do celestynu, próbowałem go wyostrzyć ale przesadziłem lekko. Jak "wtopić" wyostrzony obiekt w tło?
[ATTACH=CONFIG
Jak tworzysz maskę do wyostrzenia to często krawędzie wyostrzonego obiektu są nienaturalne. Chodzi mi o komendę która załatwiłaby sprawę płynnego przejścia z obiektu wyostrzonego na tło. Jak dobrze kojarzę to nazywa się to wtapianiem.
Zrobiłem "stacka" z 3 zdjęć wywołanych z RAW.
Załącznik 141052 Siarka (Tarnobrzeg-Machów)
Piękne (a) :)
Napisz dokladniej o co Ci chodzi.Chces wklejac ,wtapiac obiekt w tlo,gdzie samo tlo jest w innym pliku??
Czy moze o wydatniejsze wyostrzenie glownego elementu .Cos jak tu:Załącznik 141054
Kolejne zagadki, pomoże ktoś zidentyfikować ? ;)
Załącznik 141064
Załącznik 141065
1 Geoda kwarcowa góry Kaczawskich
2 piryt ale może być też markasyt lub nawet łyszczyki pokrywające inny minerał np. Skaleń trza by na żywca obadać. Łuszczy się to pod paznokciem ?
Nie, nie łuszczy sie. Zwarty i twardy.
Mirek, chodzi o to, że jak mam do wyostrzenia konkretny kryształ to zaznaczam obszar lassem. Ostrze. Odwracam Zaznaczenie. Zmiękczam tło Gaussem. Granica ostre- miękkie często nie jest naturalna. Jak stworzyć stopniowe przejście od super ostrego do rozmytego.
---------- Post dodany o 22:51 ---------- Poprzedni post był o 22:48 ----------
I ciężki? Piryt. Może być pokryty markasytem bo to ten sam związek chem.
---------- Post dodany o 22:52 ---------- Poprzedni post był o 22:51 ----------
I ciężki? Piryt. Może być pokryty markasytem bo to ten sam związek chem.
Lżejszy od tych poprzednich Pirytów które wstawiłem.
W PS jest funkcja pt popraw krawędź zaznaczenia. Można też na osobnej warstwie wyostrzyć, a poźniej na masce miękkim pędzlem "wymazać" wyostrzenie tła dobierajac twardość i krycie pędzla.
Najprościej to stworzyć sobie dwie warstwy, dolną rozmyć do pożądanego efektu a górną na masce pojechać miękkim pędzlem zostawiając co tam chcesz z dolnej i górnej :). Jeżeli wytniesz sobie przedmiot to też możesz dodać do niego maskę i pojechać krawędzie miękkim pędzlem rozmywając je. :)
Co do wtapiania to:
Klikasz na warstwach na zaznaczony przez siebie obiekt ctr+LP myszy i pojawi się obrys. Wciskasz ctr+F6 i pojawia się okienko wtapiania gdzie wpisujesz promień wtapiania - Enter. Na zdjęciu na zaznaczonym obiekcie wciskasz PP myszy i wybierasz nowa warstwa przez kopiowanie no i warstwa ta będzie już z efektem wtapiania. :)
Wielki plus dla Ciebie, dla Was :)
---------- Post dodany o 07:51 ---------- Poprzedni post był o 07:38 ----------
Sepi. A jak odwrócisz na drugą stronę to jest też złoty? Teraz jak patrzę w kompie a nie w smartfonie to prawie na pewno nie jest piryt. Wygląda na pokryty łyszczykami lub hematytem skaleń lub fluoryt. Raczej skaleń jak patrzę na ubity kryształ w centrum kadru.
Załącznik 141163 Markasyt (Komorany - Czeska Republika)
Zobaczcie to. Jedyną zmianę jaką zrobiłem to automatyczne dopasowanie poziomów. Które zdjęcie Waszym zdaniem oddaje bardziej naturalnie kolor?
A. Oryginał
Załącznik 141181
B. Autodopasowanie poziomów
Załącznik 141182
Poziomy zazwyczaj trzeba wyrównywać. Przesunięcie histogramu po lewej i prawej podniosło kontrast
Może powiększenie pozwoli zidentyfikować jednoznacznie kamyk z postu 68 ;)
Załącznik 141229
Załącznik 141230
I na "osłodę" kolejny ;)
Załącznik 141231
sepi, kryształ jest obrośnięty biotytem to dużo nam nie pomoże. Teraz doszedł jeszcze andaluzyt :( . A skąd masz kamulca?
---------- Post dodany o 07:40 ---------- Poprzedni post był o 07:36 ----------
Careme, dla mnie oryginalny wygląda lepiej. To selenit?
Tak, mnie też bardziej odpowiadają oryginalne zdjęcie. Poniżej zbliżenie:
Bodzip masz rację - na automat tutaj nie ma co się zdawać.
Załącznik 141349