Coś nie tak z linkami. Otwiera mi się główna strona flickr.
Alnico - ładnie wyszło. Czasem w niektórych lokalach mają akwaria. Będę musiał sobie przypomnieć dokładnie gdzie je widziałem.
Dziwne
Linki się otwierają ale podpisy się nie zgadzają. Pomieszanie :-(
Mili i bliscy memu sercu hobbyści, myjcie szyby akwariów przed robieniem zdjęć!
Ja wiem, że fachowcy porady czytają na samym końcu, lub wręcz w ogóle, ale gdyby ktoś poczuł chęć to przedstawiam garść tricków. Sam się do nich zastosuję, jak tylko mi synululek przestanie paprać szyby szybciej, niż ja je czyszczę :)
nie wiem, czy wypada ale znalazłem na dysku jeszcze takie cuś :wink:
Załącznik 139547
pzdr
Hołek
Załącznik 139561
Załącznik 139562
Faktycznie, teraz lepiej:)
A to jeszcze dorzucę :)
Załącznik 139598 Discosoma sp.
Załącznik 139599 Pterapogon kauderni
Załącznik 139600 Aphiprion clarkii
Loolek - ładne wrzucasz. Dla mnie zupełnie obce okazy - morskimi się nigdy nie zajmował, choć przecież są tak kolorowe.
Zapraszam do założenia akwa morskiego. Wcale nie takie skomplikowane jak się wydaje, choć wymaga systematyczności. Ale to jak wszystko w życiu :grin:
Druga żarówa w końcu dojechała, więc ilość światła z 9W wzrosła o 13W. Pomimo podwójnego oświetlenia, to wciąż nie jestem zadowolony zdjęć. Próbowałem z różnymi obiektywami, raynoxem, pierściami pośrednimi itp.
Pierwszy problem do balans bieli. Jedna żarówka ma widmo 8000K, druga 6500K White. Drugi to ustawienie ostrości na ruchliwych i małych obiektach i płytka GO.
Poniżej wklejam 2 zdjęcia krewetek red cherry. W jednym przypadku ostro pojechałem z obróbką, w drugim mniej. Capture One trzy razy się zawiesił przy tym. Wrr!! Odszumianie C1 na maxa w Luminance.
Chyba nie pozostaje nic innego jak spróbować z lampą.
1. Red Cherry - samiec
Załącznik 139745
2. Red Cherry samiec
Załącznik 139744
O niebo lepiej niż wcześniejsze. Brawo ;)
Śliczne, ładnie wyszły, a teraz czas na ujęcia bardziej zaawansowane :)
Też mam kilka fotek z dużego akwarium :)
Trudno robiło się zdjęcia. Ryby ruchliwe, światła tyle co nic, lampy użyć nie można. Pozostaje agresywna obróbka choć nie zawsze wyszło jak chciałemale zapraszam do swoich propozycji :) Niektóre wklejam ze względu na ciekawy kadr a nie ze względu np na ostrość ;)
Poza tym, grube szyby tworzą efekt 3D na zdjęciach :)
lepiej w BW_
Wytrenuj modele i modelki tak, żeby się prezentowały przed obiektywem nie tylko w rzucie 2d :) Myślałeś o doświetlaniu akwa z góry jakimś mocniejszym światłem? To oczywiście zależy jaką się ma pokrywę.
---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post był o 20:20 ----------
O, zdecydowanie dwa ostatnie najbardziej plastyczne i trzymające poziom jakościowy :)
Rozumiem. Nie mam pokrywy, stąd też pomysł z lampą. Ale w poradach na forach akwarystycznych wyczytałem, że w przypadku zdjęć ryb (krewetek pewnie też) nie zaleca się stosowania lampy. Z drugiej strony - już ktoś podawał link do www - pokazano kilka propozycji wykorzystania takiej lampy.
Na razie taka mniejsza, ryba jakby ktoś miał wątpliwości :grin::
Załącznik 139770
ciemno było więc wyszło jak wyszło.
W takich akwariach akrylowe szyby, więc jest gorzej z odwzorowaniem. A ustawić obiektyw prostopadle do ściany nie zawsze jest możliwe.
Jak będziecie mieli możliwość zrobić zdjęcia rybkom, to sami stwierdzicie, że to niełatwe. Ja teraz zastanawiam się jak Wam muszlowce pokazać. Zbiornik nie ma żadnego oświetlenia, a jak ryby się płoszą, to chowają się - tak, tak - do muszli.
I dodam, że taki pomocnik wcale nie pomaga :(
Z prawej strony fragment akwarium z muszlowcami.
Załącznik 139775
Załącznik 139841 krewetka czyszcząca (Lysmata amboinensis)
I banda złego przywleczona z jakimś koralem. Ładne może ale mnoży się szybciej niż przyszcze u nastolatka :)
Załącznik 139845 Asterina sp.
A ja mam taką fotę z akwarium - "Czterej pancerni i krab" :). Może być? ;) :D
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1422663338
Ten to ma życie, nie dość, że w pancerzu, to jeszcze się gramoli na pancerz...
PS. Ciekawe, co na to Szarik? ;-)
Krab gada :"Sowiety do domu"
To i ja coś od siebie dodam.
Załącznik 139852Załącznik 139848Załącznik 139849Załącznik 139851Załącznik 139850
Krewetka czyszcząca wygląda super, niestety słonowodna :( . Co do zdjęcia trochę mało światła.
A krab to jak zobaczył coś w pancerzu to mu się na amory zebrało :)
Na próbę XZ-2 wykorzystałem do krewetek.
1. Samica RC z jajkami (krop prawie 100%).
Załącznik 139947
2. Samica z widocznym siodełkiem
Załącznik 139948
3. Spotkanie dwóch RC
Załącznik 139949
4. Podczas obiadu
Załącznik 139950
Nie nie zabrakło ludzików......, kraba zabrakło. Zasłużony w boju za wolność naszą i waszą spoczął w biegu Bzury na wysokości Zgierza gdzie brał udział w kampanii obcinania rakowi przyrodzenia na jeża :D
---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post był o 20:46 ----------
RC czyli zdalnie sterowane? A miały dwa różne kryształy coby nie zakłócać swoich częstotliwości? ;)
Fajne foty :)
Czarmax - dziękuję. Krewetkami RC (=Red Cherry) już Was dłużej nie będę męczył :)
Zapomniałem dopisać, że te zdjęcia były wykonane z przyłożonym do szyby obiektywem. Może to wpłynęło na - nie wiem jak to fachowo nazwać - rozmydlenie zdjęć w porównaniu do wcześniejszych ujęć wykonanych z kilkucentymetrowej odległości od akwa.
Znowu trochę bydlaczków:
Załącznik 140013 Mespilia globulus
Załącznik 140014 Discosoma sp.
Załącznik 140015 Aiptasia sp. (szkodnik!, ale nawet ładny)