Znak, że musi być tam jakaś energia :)
Wersja do druku
Z tego rozpętała się potężna burza. Miałem szczęście i wstawiłem auto do stodoły sołtysa, taki grad walił. Te rozmazane chmury to autentyk.
Cerkiew w Koniecznej.
Załącznik 136531
Wyglądają jakby zaraz miał nastąpić koniec świata ;)Cytat:
Te rozmazane chmury to autentyk.
@bodzip piekne chmury pokazales a ja jako kapitan znam sie na nich :-)
@bodzip jak czlek zna sie na chmurach, to moze przewidywac pogode :-)
Ludziowie kochani, to ja sam mam wątek ciągnąć ? :roll:
A Tatry, a część Jury, a Kraków... no co jest ??
Cerkiew we wsi Izby w trzech odsłonach.
Załącznik 136695
Załącznik 136694
Załącznik 136696
Ciągnij Waść, bo zacne foty pokazujesz :)
Pierwszorzędne 3 fotki. Przedstawiają to samo, ale każda inna, zupełnie inna. Zimowa najbardziej mi pasi (perspektywa z kołeczków, światłocień na śniegu, dwa drzewka na drodze do cerkwi). Pysznie oddany zimowy krajobraz.
Pzdr, TJ
Bodzip bardzo fajne miejscówki z Beskidu Niskiego pokazujesz.
Ode mnie parę zdjęć.
Pogórze Rożnowskie
Załącznik 136741Załącznik 136742Załącznik 136743Załącznik 136744Załącznik 136745
Widok z Gorca Kamienickiego
Załącznik 136746
Okolica Turbacza, Długa Hala
Załącznik 136747
Białka Tatrzańska w okolicach Jurgowa (niedaleko Słowacji) Dzika piękna górska rzeka...
Załącznik 136755
Załącznik 136754
Załącznik 136756
Załącznik 136757
Na trzecim i czwartym zdjęciu widać w miarę regularne formacje skalne.
Gdy kiedyś dokładniejsze ujęcie wystawiłem, zarzucono mi, że wstawiam jakieś resztki umocnień betonowych. Natura nas zaskakuje.
Przed chwilą wróciłem z Limanowej, wybaczcie, ale nawet nie wyciągnąłem aparatu z torby żeby coś pstryknąć. Zimno jak cholera, śniegiem juz popruszyło, więc skupiłem się na "wieczornych rozmowach ze śfagrem" w ciepełku jego domu pod lasem. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ;) Wygrzebałem z jego biblioteczki takie cudeńko :
Załącznik 136774
I zaraziłem się pomysłem sfotografowania kilku miejsc jak wyglądają dzisiaj i wstawić porównanie. Trochę czasu to pewnie zajmie, ale myslę że warto poczekać ;)
Aleś załapał bakcyla :mrgreen:
Taka mała zajawka ;)
Dziś: Zdjęcie Dropleta drugie od góry z 51 postu.
1987 rok, mniej więcej ten sam rejon ;)
Załącznik 136775
Przepraszam za jakość, niestety ze skanera.
Ps. to nie ja na zdjęciu, ale kolegę pozdrawiam ;)
Krakowskie golebie na pl.WolnicaZałącznik 136884
Fajne malowanki w tle, na ścianie :)
Dziękuję za czynny udział w wątku, piękne miejsca pokazujecie. Piszmy kilka słów na temat tych pięknych miejsc, dla nas są oczywiste, wiemy jak tam jest, ale dla większości z forumowiczów odwiedzających ten wątek, to tylko zdjecia. A miejsca te są warte kilku słów a i zdjęcia jakby nabierały wtedy życia ;)
ps. wystarczy nawet "wklejka" z netu ;)
Kon, przepraszam za wcinkę ;)
za Wilkipedią:
Plac ten jest częścią pierwotnego rynku miasta Kazimierz, utworzonego w 1335 r. podczas lokacji miasta. Kiedyś dorównywał wielkością krakowskiemu rynkowi i pełnił podobne do niego funkcje – tutaj odbywał się handel, a także znajdował się ratusz, gdzie najwyższe władze administracyjne i sądownicze miasta Kazimierz miały swoją siedzibę.
Tutaj również ulokowane były inne budynki użyteczności publicznej: kramy, waga czy postrzygalnia. Dzisiejsza nazwa Plac Wolnica wywodzi się od łacińskiego Forum liberum (prawo wolnego handlu mięsem poza kramami) i istnieje w takiej formie od końca XVIII wieku, gdy Kazimierzowi nadano przywilej wolnego handlu.
Piorunka. Wieś położona niedaleko Florynki, na trasie z Banicy (tej koło Izb) do Florynki właśnie.
Cerkiewka w stanie jakim ją pokazuję została wybudowana w 1798 r.
Dodam, że Piorunka jest położona na granicy między Beskidem NIskim a Beskidem Sądeckim.
Załącznik 136901
Wierchomla Wielka, za Piwniczną w stronę Żegiestowa, Muszyny.
Kiedyś prawie koniec świata, zjeżdża się w lewo przy potoku kilka km za Piwniczną. Warto wjechać przejechać przez wieś rozciągającą się wzdłuż kaskad potoku o zapomnianej mi nazwie. Potem już lasy....
A! , po drodze ogólnodostępne jedno z licznych źródeł gazowanej wody mineralnej . Zdrówko.
Teraz za wsią ładny hotel, wyciąg narciarski i przepiękne lasy....Polecam..
Załącznik 136906
Bardzo malownicza droga wzdłuż Popradu z widokiem na Słowację za Popradem (patrz zdjęcie poniżej).
Zdjęcie w okolicy Żegiestowa... Drogi nie widać bo jest za moimi plecami. :grin:
Załącznik 136907
W Popradzie pono żyją 1,5m Głowacice ! Sam widziałem jedną złowioną ponad 90cm.
Dla niewtajemniczonych Głowacica, ryba łososiowata, Hucho chuho Salmonidae Największa złowiona mierzyła 183cm i ważyła 60kg... Nazywana Łososiem Dunaju, gdyż z dorzecza Dunaju pochodzi. W Polsce występowała tylko w Czarnej Orawie (dopływ Wagu) Zaaklimatyzowana przed lat w Popradzie, Dunajcu, Sanie, Rabie, Skawie, Sole i innych rzekach podgórskich.. Populacja Głowacicy nie jest duża, ryba jest samotnikiem, broniącym swego terytorium....
Głowacica na wędce to nigdy nieziszczone marzenie wędkarzy.. Choć można ją łowić poza oczywiście okresami ochronnymi i wybranymi metodami....
Nie będę mówił, że Krzyśkowe zdjęcia mi się podobają :) On to wie :mrgreen:
Ja zapodam zdjęcie Wysowej - panorama robiona z góry Jawor. Nie powiem gdzie jest Wysowa bo to tajne :lol:
Załącznik 136929
Wysowa się najdalej wysowa na połednie.:grin:
Dzięki za komentarz bez komentarza. :grin:
A jak o rybie ładnie napisałem..
Czy ktoś wie z czego się składa ryba...?
Krakman, bardzo mi się spodobała fotka z sągami drewna, choinkami i kłąbkami mgły w tle. Przypominam sobie, że kiedyś identyczny prawie widok mi się nadarzył w dolince jakiegoś dopływu Popradu wzdłuż granicy ze Słowacją (kilka km od Muszyny). Zrobiłem parę fotek, by zdokumentować miejsce, ale to nie to. Twoje zdjęcie ma pomysł, kompozycję, klimat, mgielne światło, smukłość choinek, lekkość mgieł, ciążenie drewien ku ziemi, obróbkę nadająca mu wyrazistość.
Pzdr, TJ
Złowić Głowacicę to prawie taka sztuka jak złowić Bolenia..
Może pomyliłeś z inną rybą...?
Zwłaszcza, że jak przystało na rybę łososiowatą wcale nie jest taka wstrętna:
Wyróżnia się tylko zgodnie z nazwą sporą głową...:grin:
Załącznik 136935
A co do wcześniejszego postu.. Ryba składa się z : z głowy, ogona i... części łączącej.
Choć podobno właśnie Głowacica jest wyjątkiem i składa się tylko z dwóch części: głowy i cicy właśnie...
Tyle starzy wędkarze.
Krzyśku, nie pomyliłem, zwłaszcza, że wędkowałem tam kilka lat z "tubylcami". Ten ze zdjęcia to dość mały osobnik, kilkukilowe już nie sa takie sympatyczne . Kilkaset metrów od dunajca, w świniarsku mieszka mój szfagier, też zapalony wędkarz i nie raz, nie dwa łapaliśmy bolenia, ale w krzyżu ;)
ps. pierwszy raz w życiu jadłem tam ryby z beczki z kapustą ;)
Niestety, jest ich tam trochę, już nie tyle co z 10 lat temu, ale jeszcze są. I to pomimo dość częstych patroli. Kilka razy widziałem jak na "kosę" potrafili w kwadrans nałapać reklamówkę ryb. Że o sieci w nocy nie wspomnę, Szkoda gadać.
Po chwili zastanowienia postanowiłem usunąć moją odpowiedź. Bodzip, jak nie zdążyłeś przeczytać, to pisz na priv ;), ty nie wedkujesz, ale ...
Sladami Jana Matejki w Krakowie.
Dworek Jana Matejki w Krzesławicach – Muzeum Pamiątek po Hugonie Kołłątaju i Janie Matejce – staropolski dworek wystawiony w 1826, którego obecnym właścicielem jest Towarzystwo Przyjaciół Sztuk Pięknych w Krakowie. Jan Matejko zakupił dworek w 1876 za pieniądze ze sprzedaży obrazu Stefan Batory pod Pskowem.
Adres: Ul.Melchiora Wańkowicza 25, Kraków
JM1
Załącznik 136954
JM2
Załącznik 136955Widok z parku na XVII w.kosciol pw.sw.Jana Chrzciciela.
Załącznik 136956
Na krakowskich Plantach pomnik Mistrza Jana.
Pomnik, którego projekt wykonał profesor krakowskiej ASP JanTutaj,został odsłonięty 12 listopada 2013 przez prezydenta Krakowa w przypadającą 175 rocznicę urodzin i 120 rocznicę śmierci artysty.
Załącznik 136957
Gmach Akademii Sztuk Pieknych jego imienia przy palcy Jana Matejki.
Załącznik 136958
Plac Jana Matejki.
Załącznik 136959
Dom Jana Matejki przy ul.Florianskiej 41
Stara, krakowska kamienica (przebudowywana w XVIII i XIX w.) jest miejscem, w którym urodził się, mieszkał z rodziną, tworzył i zmarł Jan Matejko.
Załącznik 136960
Na podziwianie dziel malarza zaprasza Muzeum Narodowe w Sukiennicach.
Załącznik 136964Milej wedrowki.
.
Kon, świetne zdjęcia i kapitalna narracja. Dzięki za pomysł na kolejny spacer po krakowie z aparatem.
Pozdrawiam w imieniu KOT-ów ;)
ps . pierwsz fotka, myślałem za pierwszym spojżeniem, że to Rydlówka ;)
Jeszcze musisz dołożyć do kompletu jesień i (chyba) wiosnę:)
---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 21:23 ----------
Od czasu do czasu wpadam do Krakowa, ale jakoś nie widziałem do tej pory tego pomnika. Dzięki za info. Muszę kiedyś tam podejść, bo przyznam, że spodobał mi się:)
Cos z minionej rzeczywistosci:
Muzeum PRL-u - placówka muzealna znajdująca się w dawnym kinie Swiatowid w Nowej Hucie na os.Cenyrum E 1.Istnieje od kwietnia 2008 roku
Głównymi pomysłodawcami i animatorami powstania Muzeum PRL-u są Krystyna Zachwatowicz i Andrzej Wajda
1Załącznik 137164
2.Załącznik 137165
3.Załącznik 137166
Obecnie jest wystawa zdjeci z minionego okresu Henryka Hermanowicza.
Wydawało mi się onegdaj, że muzeum w "moim " kinie już zlikwidowano jakiś czas temu.....
Piszę w moim bo spędziłem tam moją młodość . Pod Swiatowidem były randki, szło się (stare konie) na "poranek" dla dzieci za całe 3 zł. Nieraz się stało w długich kolejkach by zdobyć bilety na jakiś Amerykański hit.
W zimie zawsze wewnątrz było pełno młodzieży, która udawała, że czeka na seans a sumie chodziło o to , że w środku było cieplo i można było z dziewczynami postać w ciepełku... Dzisiaj młodziesz tego nie zrozumie mając kasę i zatrzęsienie różnistych knajp, barów klubów.....