W modelach mających konkurencję wśród własnej produkcji?
Jeżeli tak, to tylko zazdrościć i życzyć sobie powszechnej praktyki.
Wersja do druku
W modelach mających konkurencję wśród własnej produkcji?
Jeżeli tak, to tylko zazdrościć i życzyć sobie powszechnej praktyki.
Tak, poprzednio była aktualizacja do X100, mimo że X100s był już długo na rynku. A ostatnio do X-E1...
U zoltego jest podobnie.
pozdro
Tak uściślając... Nie chodziło mi o aktualizację naprawiające błędy czy usprawniające, ale takie dodające nowe funkcje.
No na przykład dodanie focus peakingu, ustawiania dolnego progu migawki dla auto ISO itp. To nowe funkcje, a nie tylko usprawnienie już istniejących.
Zastanawiam się kiedy w aparatach dostaniemy procesory cztero-rdzeniowe by uciągnęły na żywo filtry artystyczne, FP i inne bajery :)
Z tymi aktualizacjami to chyba tylko Fuji jest wyjątkiem. Przeważnie po wyjściu następcy starsze modele są pozbawione wsparcia.
Hmm e-1 miał trzy procesory...
;-)
ciekawe wieści na temat "nowego firmware"
Według informacji zamieszczonych w liście do redakcji serwisu 43rumors.com, aby odblokować ukryte przez producenta funkcje, potrzebny jest firmware aparatu w wersji Bin i oprogramowanie Olympus Studio. Dzięki tej wersji firmware’u możliwe ma być uruchomienie aparatu EM-5 w trybie debugowania i odblokowanie takich funkcji, jak nagrywanie filmów w jakości Full HD 1080p z prędkością 120kl/s, focus peaking, czy możliwość wypuszczenia czystego sygnału HDMI z próbkowaniem 4:2:2.
http://www.fotopolis.pl/n/20167/czys...-olympus-e-m5/
czyżby focus peaking już był w oprogramowaniu, tyle ze zablokowany? Jezeli te "niusy" się potwierdza, to bardzo brzydko ze strony olka.....
PS. chyba jednak "bańka primaaprylisowa", link do strony m43 przekierowuje do newsa z ....października 2012 :-). Solidna redaktorska robota pana L. z Fotopolis, pewnie jeszcze z bąbelkami w głowie po nowym roku.....
Sytuacja gdzie funkcjonalność jest w oprogramowaniu, a potem się ją włącza za pieniądze, jest ogólnie stosowana przez producentów samochodów.
Wg 43rumors.com odświeżona edycja E-M5 już w lutym - ciekawe na ile przewidywana specyfikacja się z rzeczywistością spotka :).
http://www.43rumors.com/ft4-e-m5-suc...mbs-has-no-4k/
Niewiele coś tych nowości, ale do lutego jeszcze sporo czasu.
Wysłane za pomocą tam-tama.
Brak 4K, 1080p w 50 megabitach, ale zobaczymy w jakim kodeku. Może się udać. Co? Już mówię: biorę plik z GH2, hacka nie pamiętam dopiszę wieczorem, załóżmy, że ~ 70 megabitów/s (tyle średnio wychodzi w 25 kl/s). Na monitorze UHD z opcją maksymalizuj okno nie widać pikselozy :) czyli sukces, bo tu w prezencie mamy stabilizator.
Brak matrycy bsi, szczególnie po NX1 trochę rozczarowuje, ale jak to w Japonii: najpierw pan potem służba. 20-24 MPx też by było fajne do makro i innych takich.
Dla mnie kluczowym pytaniem jest - jaki jest EVF?
Natomiast ciekawostką jest brak accessory port.
Do rumorsów podchodzę bardzo sceptycznie, już nie raz obracali pewnik (FT5) o 180 stopni.
A zdjęcie to zdjęcie, co widać to jest (o ile jest prawdziwe).
Jest większy...
Piszesz o EVF zakładam.
Większy w jakim sensie, rozdzielczości, czy jeszcze podają taki parametr jak powiększenie.
Przykładowo przy tej samej rozdzielczości 1 440 000 punktów, wizjer EM5 ma powiększenie 0.92x , a np. panasy serii G (z przed 7 lat, jak np. G1) mają 1,4x
Nie, nie, aparat jest odrobinę większy :-) Nic nie wiem na temat EVF.
Bez tego wielgachnego komina jak w jedynce jest zdecydowanie ladniejszy :)
pozdro
Mnie cały czas interesuje jak jest rozwiązane to 40MPix - OK przesuniecie sensora, ale...
czy wystarczy raz nacisnac spust i aparat sam szybko pstryka sobie tyle zdjęć ile mu trzeba, czy muszę ja to wyzwalać, tak jak przy bracketingu (albo trzymać spust odp. długo)?
Napisane jest, że składa obraz finalny max z 8 ujęć... ciekawe czy da się wybrać jakąś mniejszą ilość 2, 4?
No i czy działa to w RAW, czy np. tylko JPG?
T.
Nie widzę powodu żeby 40 MPix nie mogło być zapisywane w rawach... tylko kto takiego rawa przeczyta?
Na Lightrooma bym nie liczył - jedynie firmowe oprogramowanie pozostaje.
Niestety nie widzę możliwości, by działało to ze światłem błyskowym = dyskwalifikacja dla mnie :cry:
Obrotowy ekran - czyli teraz żeby nieco odchylić wyświetlacz - trzeba obrócić o 180 stopni w lewo i kolejne 180 w pionie... tragedia :evil:
Z tym accessory port może być o tyle ciekawie, że Olympus w swoich obudowach podwodnych steruje swoimi lampami błyskiem.
Możliwe, że nie będzie obudowy podwodnej Olympusa do E-M5 II. Mógłby jeszcze dodać jakieś urządzenie na diodach, tak jak to robi Nauticam do Canona 5D.
Do lampy nie jest potrzeby żaden accessory port, wystarczy dodatkowy styk na stopce podający zasilanie, tak jak w X-T1.
Pzrydaje się. Gdy idę robić zdjecia zazwyczaj mam do EM-5 podpięty VF-4. Wygląda to troche dziwnie, ale funkcjonalność odchylanego wizjera przy makrofotografii jest w/g mnie bardzo użyteczna. Dlatego nie będę miał dylematu czy zmieniać EM-5 na jeg0o następcę. Zresztą odginany na bok ekranik zamiast odcylanego też mi się nie podoba - wygodniej mi się patrzy w ekranik ulokowany na przedłużeniu obiektywu niż odsunięty na bok poza korpus aparatu.
Szkoda, że nie ma czujników fazy na matrycy i duże 4/3 dalej będzie jedynie w pełni kompatybilne z E-M1
To było do przewidzenia...
Ale mam nadzieję że podwójnego gripa dostanie - bo to cecha wyróżniająca EM5 :mrgreen:
Dyskusja o wyświetlaczu jest niezwykle ciekawa. Gdy był odchylany, to pojawiały się głosy, że szkoda, że nie obrotowy. Będzie obrotowy, to teraz szkoda, że nie odchylany :-D