Dodałem dwie próbki do mojego poprzedniego postu.
Chodzi tez o to, by nie przesadzić z czerniami, by nie było zbyt smoliście.
W ostatniej wrzucie kadrowo 53 jest już pozbawione bałaganu, ale np. 57 już niestety nie.
Wersja do druku
Dodałem dwie próbki do mojego poprzedniego postu.
Chodzi tez o to, by nie przesadzić z czerniami, by nie było zbyt smoliście.
W ostatniej wrzucie kadrowo 53 jest już pozbawione bałaganu, ale np. 57 już niestety nie.
49 w formie bardziej zbliżonej do pierwotnego zamysłu:
Załącznik 136442
co do cienia na 56 to i tak jest trochę poprawione, natomiast dalsze działania przynosiły efekt nienaturalny - może jakaś sugestia jak to ugryżć?
taka moja próba:
Załącznik 136444
Foty z ostatniego wyjazdu do Bydgoszczy:
59
Załącznik 137099
60
Załącznik 137100
61
Załącznik 137102
62
Załącznik 137103
63
Załącznik 137104
64
Załącznik 137101
I kolejne:
65
Załącznik 137106
66
Załącznik 137105
67
Załącznik 137107
68
Załącznik 137108
69
Załącznik 137109
reszta czeka na selekcję i obróbkę...wszelkie sugestie mile widziane :)
Napotykasz na mieszaninę świateł o różnych barwach (na 67-69), moim zdaniem dobrze sobie z tym radzisz. Czekam na dalsze.
Dzięki za miłe słowa, właśnie balans bieli sprawił mi sporą trudność i tu mam najwięcej wątpliwości, w lightroomie korzystałem najczęściej z opcji auto plus własne korekty i ewentualnie filtr z innym balansem bieli. Kolejne postaram się dorzucić dziś wieczorem ale do normalnych obowiązków doszedł mi nowy członek rodziny (pies) więc czasu jeszcze mniej :)
Bo ustawic w takich kadrach jest ciezko.Moze taki-Załącznik 137155Co??
Gimp, z automatu, zrobił mi tak:
Załącznik 137156
No tak.Fioletowo powiadasz.
A to to jaki kolor??Załącznik 137157Tylko nie pisz,ze fioletowy czasem.
jaki to kolor pytasz...hm...no jakiś taki nieokreślony jak dla mnie, może daltonistą jestem, albo monitor w pracy przekłamuje;)
co do samej foty to najbardziej widział by się następujący mix: niebo i napisy na murze po lewej Helmutha, cała reszta (mówimy o zdjęciu;) od Mirka.
**** jasiu i pagorek.:mrgreen::mrgreen:
Link pomocniczy zapodaje http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_fioletowa
---------- Post dodany o 19:11 ---------- Poprzedni post był o 18:54 ----------
Poczytaj Mamie:mrgreen: o kolorach http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_kolor%C3%B3w
no faktycznie z tym fioletem to walnąłem jak wół na klepisko...bardziej kojarzy mi się to z kolorem szafirowym, na pewno nic majtkowego tam nie ma:) ale może to ja mam coś z oczami, słaby wzrok mam, bez okularów rozmycie tła jak w fufu to może i kolory widzę nie teges...;)
Bydgoszczy ciąg dalszy:
70
Załącznik 137167
71 - trochę polityczne ale co tam
Załącznik 137168
72
Załącznik 137169
73
Załącznik 137170
74
Załącznik 137171
reszta czeka w kolejce, natrzaskałem dużo fot na wszelki wypadek jakby były poruszone, większość wyszła akceptowalnie ostro i teraz mam kupę podobnych kadrów, z których muszę wybrać te moim zdaniem najlepsze. Poprzednio chodziłem z koleżanką i zrobiłem tylko kilka fot, teraz chodziłem sam bo koleżanka uczyła się do egzaminu:) i efekty widoczne (na egzaminie zresztą też;)
Tym razem znowu z Bydgoszczy wrzuta, ale trochę inna. Generalnie ta sama lokalizacja, podobne kadry, ale z różnym podejściem i moją prośbą o pomoc
75 balans bieli auto w gimpie plus troche zabawy kolorami
Załącznik 137198
76 lightroom i tu pytanie do mądrzejszych ode mnie: da się tak wyprostować fotę, żeby mieć proste wszystkie plany? konkretnie chodzi mi o trawnik w tle pod łukiem w prawym dolnym rogu - powinien być raczej poziomo
Załącznik 137199
77 fota surowa, wszystkie efekty prostowania wywaliłem, i tu prośba czy ktoś podejmie się wyprostowania foty tak, żeby ocalało to co prawym dolnym rogu? u mnie wszystkie próby kończyły się albo surrealistycznymi kątami albo utratą zbyt dużej części kadru
Załącznik 137200
78 tu jestem prawie zadowolony z balansu bieli, a gdyby nie niebieska lampa to już byłbym chyba całkiem zadowolony
Załącznik 137201
79 a tu inna koncepcja obejścia problemu kolorów ;)
Załącznik 137202
proszę więc oceniajcie i pomóżcie :)
No to moze zaznacz na fotce ten niebieski odblask od tej lampy,moze takZałącznik 137209Pozniej te zaznaczone miejsca zapisz jako warstwe i zbij na niej nasycene w ilus tam procentach.Wtedy Wyjdzie Ci takZałącznik 137210Czy to bedzie dobrze to wtedy sam ocenisz.Czy jeszcze raz powtorzyc operacje z wiekszym zakresem koloru czy tylko zmniejszyc raz jeszcze procent nasycenia niebieskiego w danej warstwie.
WB Mirkowy jest sensowny, co do prostowania: tak da się tylko pytanie: tak żeby "prosto" było, czy żeby zachować bryłę budynku, bo i tak i tak się da tylko
to drugi sporo roboty. Prostowanie w większości przypadków kończy się zniekształceniem budynku... ale niech się Tuzy z Tuzy wypowiadają.
Nie nie.To nie moj WB.Ja tylko podalem jak te niebieska poswiate od lampy zdjac najprosciej i najszybciej.WB bym raczej na cieplo pojechal jak w ciemna parna mokra noc bajkowa:mrgreen: O tak Załącznik 137212:mrgreen:Skrajnie w druga strone po bandzie
Coś takiego?
Załącznik 137217
Albo takiego ?
Załącznik 137229
Nie było mowy o prostowaniu dachu, tylko o zachowaniu PD :-P
Juz nie prostujcie tak mocno.Wg mnie ta sciana z tym lukiem powinna byc w formie trapezu gdzie lewy bok jest wyzszy.
no ja tu wymyśliłem, żeby skopiować warstwę, wyprostować trawnik w tle i wkleić pod łukiem budynku, na pojedynczym obrazku albo dach był krzywo, albo domek po prawej, albo traciłem za dużo, albo wychodził surrealizm. Co do balansu bieli to podoba mi się ten Mirka, choć ja chyba połączyłbym to z tym co osiągnąłem na pierwszej focie (to z gimpa)
ps. a o jajcach nie piszcie bo prześladują mnie w związku z zaliczeniem na studiach...
Nie wytrzymalem,poprostowalewm jak umialem,ale mi sie nie podoba tak naprawde.Nawet BW pokombinowalem.
Prostowane na trzech warstwach na oko bez lini pomocniczychZałącznik 137248Załącznik 137249