-
Odp: tu są RAWy APZta - obrabiajta jeśli chceta
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Z czym problem z załacznikiem. Ma być mniejszy od 1024Kb i jpg, i wejdzie.
Dzięki za wyjaśnienie..
Problem z załącznikiem jest inny, ma tyle ile trzeba..
Nie działa mi okno "dodaj pliki" I jakoś nie mam siły by się tym zająć... :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Załącznika??? Teraz to ja durnowaty jestem.
Ale, może się czepiasz? Za to na pewno zbyt krótki był zlot na Wysowej byśmy się alkoholowo zapętlili razem. To byś wiedział. Kiedyś, może, zaspokoimy wzajemną ciekawość. Póki co zostaje #15.
Zdjęcie się dodaje jako załącznik..
A dwa to w Wysowej , fakt - lekko tylko się w sobotę zapętlałem z Bikerem... Że tak powiem symbolicznie. (pozdrawiam Bikera):grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Dzięki za wyjaśnienie..
Problem z załącznikiem jest inny, ma tyle ile trzeba..
Nie działa mi okno "dodaj pliki" I jakoś nie mam siły by się tym zająć... :roll:
Zgłoszę to do administracji, mam nadzieję grizz się nad problemem pochyli...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Zgłoszę to do administracji, mam nadzieję grizz się nad problemem pochyli...
Grizz mnie nie lubi... :grin:
A może problem jest u mnie... Cookie czy cóś... Pogadam jutro z Piotrkiem z Marek.. :grin:
Teraz już dawno śpi, czego i sobie życzę
Dobranoc więc...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Czy to takie ważne:) Ten na którym obrabiam zdjęcia 1920x1080.
Jeśli ściągnąłeś z #2 te dwa pliki, to obejrz je w przeglądarce windowsowej w oknie i w trybie pełno ekranowym. Wtedy zrozumiesz.
PS Zapraszam do obróbki i wspólnej zabawy.
-
Szykujecie sobie pokaz slajdow w jakims biurze????
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Masz laptopa to zrób sobie eksperyment
przeskaluj fotografię na wymiar np. 1200 w górę i wyswietl na monitorze o natywnej wysokości 7xx i 1080 i zrób dwie "odbitki" w natywnej wysokości, zoczaczysz własnoocznie, że automatyczne skalowanie pogarsza w sposób widoczny jakość ostrość i rozdzielczośc ogladanego pliku. Po co exif? Bo są w nim niektóre informacje o używanych programach. A poza tym szacunek dla oglądającego nakazuje go zachować. Chyba ,że jako zaawansowany zawodowiec nie będziesz pokazywał swego warsztatu, tylko czego wtedy szukasz na forum dla amatorów?
Sorki, ale chyba ogólnie wiadomo, że zdjęcie na ekranie monitora najlepiej wygląda w rozmiarze w jakim zostało wstawione. Mimo to nie widzę powodu aby wstawiać różne rozmiary bo ktoś ma w pionie rozdzielczość tylko 768 pix. Jest jeszcze pewnie sporo użytkowników monitorów mających 1024 pix w pionie to może jeszcze trzeci rozmiar:wink:
Poza tym w monitorze o 1080 w pionie aby obejrzeć zdjęcie o tym rozmiarze, z poziomu przeglądarki, trzeba wejść w jej tryb pełnoekranowy (F11) bo też będzie przeskalowane.
Co do EXIF też mam duże wątpliwości. Jak użyję dwu programów czy więcej to najczęściej informacja będzie tylko o jednym.
edit
Końcówkę Twojej wypowiedzi pominę milczeniem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie. Chcemy by se każdy zrobił prywatny pokaz slajdów, ale tak, by obrazy w którymkolwiek bądź wymiarze nie przekroczyły wymiarów jego monitora. W pixelach.
---------- Post dodany o 23:51 ---------- Poprzedni post był o 23:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Co do EXIF też mam duże wątpliwości. Jak użyję dwu programów czy więcej to najczęściej informacja będzie tylko o jednym.
Zgoda. A czy przeczytałeś #2?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Sorki, ale chyba ogólnie wiadomo, że zdjęcie na ekranie monitora najlepiej wygląda w rozmiarze w jakim zostało wstawione. Mimo to nie widzę powodu aby wstawiać różne rozmiary bo ktoś ma w pionie rozdzielczość tylko 768 pix. Jest jeszcze pewnie sporo użytkowników monitorów mających 1024 pix w pionie to może jeszcze trzeci rozmiar:wink:
Poza tym w monitorze o 1080 w pinie aby obejrzeć zdjęcie o tym rozmiarze, z poziomu przeglądarki, trzeba wejść w jej tryb pełnoekranowy (F11) bo też będzie przeskalowane.
edit
Końcówkę Twojej wypowiedzi pominę milczeniem.
Pomijając końcówkę, która nie była adresowana bezpośrednio do Ciebie, a raczej jest odwołaniem do pomruków tu i ówdzie na forach w necie, w różnych wypowiedziach o potrzebie ochrony warsztatu, jakby nie można było dochodzić to podobnych wyników róznymi drogami i programami...
Po prostu sprawdź, myśmy sprawdzili. I mocno się zdziwili tym co zobaczyliśmy z jck... własnoocznie.
Zdobić dwie "odbitki" w zadanych rozmiarach to niewielka fatyga. A masz kotrolę nad obrazkiem, który ogląda nasz widz. Mój stacjonarny monitor ma 1600x1200 mnie jest naprawdę obojętne, ale np. mój tablet ma juz tylko wysokość ekranu 1080 tzw. fullHD, podobnie jak najczęściej uzywany laptop, to dziś jeden z 2 głównych dziś standardów w laptopach. Prosze tylko o szacunek dla oczu "konsumenta" pracy. To tak wiele? Dlaczego mamy pogorszać odbiór tym którzy mają słabsze maszyny do przeglądania forum, bo się nam nie chce drugi raz przeskalować już po zakończeniu pracy? To naprawdę chwilka przed komputerem.
---------- Post dodany o 23:56 ---------- Poprzedni post był o 23:51 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie, myślimy, raczej na końcu przygotujemy dwa katalogi w każdym z rozmiarów do ściągnięcia przez zainteresowanych, by mogli sobie sami porównać rózne wyniki. Oczywiście każdy może to zrobić także sam dla siebie. W najlepszym dla siebie wymiarze.
Nie da się powklejać tu do wątka kilku galerii bo wtedy kiepsko to wszystko chodzi. Próbowałem kiedyś z dwoma przy FM-emie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Pomijając końcówkę, która nie była adresowana bezpośrednio do Ciebie....
Powiedzmy, aż takiej wyobraźni nie mam aby odczytać, że ta wypowiedź była bardziej ogólna
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Po prostu sprawdź, myśmy sprawdzili. I mocno się zdziwili tym co zobaczyliśmy z jck... własnoocznie.
Sprawdzałem już nie raz i dość często o tym pisałem.
W każdym razie dziękuję za wyjaśnienia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
...
Mój monitor ma 1024pix w pionie.
I na pewno świetnie wyświetli zdjęcie o wysokości 7xx. a 1080 już przeskaluje i pogorszy jego wygląd, cóż elektronika wymusza swoje własne prawa.
Każdemu nie da rady dogodzić niestety... http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzielczość_ekranu
-
2 załącznik(ów)
Widzę to mniej więcej tak. Mam nadzieję, że o to chodziło.
Swoją drogą Andrzeju - skoro jesteśmy przy exifie - dlaczego takie parametry naświetlania - 1600 ISO zamiast natywnego - przy tak dużej ilości światła, tej ogniskowej i scenie? Miało to jakieś uzasadnienie, czy po prostu moment nieuwagi w kwestii ustawień aparatu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Swoją drogą Andrzeju - skoro jesteśmy przy exifie - dlaczego takie parametry naświetlania - 1600 ISO zamiast natywnego - przy tak dużej ilości światła, tej ogniskowej i scenie? Miało to jakieś uzasadnienie, czy po prostu moment nieuwagi w kwestii ustawień aparatu?
Dzięki! Dokładnie o to chodzi. Nadto, opisałeś zdjęcia tak, jak w podsumowaniu chciałem zaproponować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Zdjęcia robiłem z pływającego pomostu na wartkiej górskiej rzece. Czułem pod nogami lekkie jego drgania na wodzie. W takich warunkach chciałem mieć czas nie dłuższy niż 1/500 i dużą głębię ostrości. Te górki mają po 500, 600 m npm. są w odległości nieco ponad kilometra (0,8 NM). Chciałem złapać szczegół na roslinności i mieć ostrą powierzchnię wody. Dopiero światło wydobyło delikatną strukturę tych wieżyczek,które wcześniej pooglądałem sobie przez lornetkę i dodalo blasku roslinności.
Przechodziłem tamtędy czekając na swiatło w czasie około godziny kilkakrotnie się przymierzając. Można było zejśc do 800 do 400 już jak dla mnie nie bardzo. Szybkość prądu widać na tej czerwonej pławie w lewej stronie obrazu.
Pewnie można to było zrobic lepiej, dzięki za zwrócenie uwagi.
-
Tylko co to ma wspólnego z konkursem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tylko co to ma wspólnego z konkursem?
Ma wiele wspólnego z popRAWką(RAW do obróbki) a co z tego się wylęgnie zobaczymy.
Jeżeli Masz jeszcze pytania - pisz na PW do apz'ta lub do mnie(technikalia).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Ma wiele wspólnego z popRAWką(RAW do obróbki) a co z tego się wylęgnie zobaczymy.
Jeżeli Masz jeszcze pytania - pisz na PW do apz'ta lub do mnie(technikalia).
A czemu na PW i co Ty masz tu do tego znowu??:shock::?::?:
Nie lepiej wyjasnic wszystko przy wszystkich co sie chce i po co.Takie to troche dziwne. Zrobta tak i tak a nie inaczej moze wam pozniej wiecej powiem,albo i nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A czemu na PW i co Ty masz tu do tego znowu??:shock::?::?:
Temu, żeby nie robić bałaganu. A co ja? Ano ja tę działkę moderuję, więc technikalia wątku do mnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie lepiej wyjasnic wszystko przy wszystkich co sie chce i po co.Takie to troche dziwne. Zrobta tak i tak a nie inaczej moze wam pozniej wiecej powiem,albo i nie.
Myślę, że Andrzej sobie wszystko złoży do kupy i wrzucimy do pierwszego postu informacje: co, jak, gdzie, z kim i z jakiego powodu.
Dajcie trochę czasu, ok?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Temu, żeby nie robić bałaganu. A co ja? Ano ja tę działkę moderuję, więc technikalia wątku do mnie.
Aaaa.Ja zrozumialem,ze jesli ktos chce o cos APZ-eta zapytac to ma do Ciebie na PW pisac.Ty wtedy odpowiesz,a jak nie bedziesz umiec to PW przekazesz dalej.Wtedy sie wspolnie zastanowicie jak tu odpisac nieodpowiadajac:roll::grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Aaaa.Ja zrozumialem,ze jesli ktos chce o cos APZ-eta zapytac to ma do Ciebie na PW pisac.Ty wtedy odpowiesz,a jak nie bedziesz umiec to PW przekazesz dalej.Wtedy sie wspolnie zastanowicie jak tu odpisac nieodpowiadajac:roll::grin:
No, jest coś na rzeczy...Choć nie do końca.
-
Wątek wyczyszczony.
---
Poproszę o trochę czasu dla właściciela i pomysłodawców wątku: apz i jck. Ewentualnie sugestie techniczne bardzo proszę
do mnie, a na razie: katujcie RAWy jak chcecie. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Wątek wyczyszczony.
Podziękował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Zdjęcia robiłem z pływającego pomostu na wartkiej górskiej rzece.
Dzięki, mam jasność sytuacji.
-
2 załącznik(ów)
Nie jestem przekonany co do obróbki ale wrzucę (LR4 tylko)
Załącznik 133817 Załącznik 133818
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dzięki. Bardzo fajnie, tak jak chcieliśmy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie jestem przekonany co do obróbki ale wrzucę (LR4 tylko)
Ja do swojej też nie ;-) - dziś obrobiłbym to inaczej niż wczoraj. Swoją drogą - pewnie kierując się względami estetycznymi ściąłeś nieco dołu i to zdjęcie trochę odstaje w porównaniu "per pixel" względem innych.
-
2 załącznik(ów)
Bardzo chętnie wykorzystam ten wątek do nauki...
Co dzień to inne spojrzenie na materiał. Wczoraj wykonałem pseudoHDRka, dziś zacząłem od nowa i zamykam się w ramach jednego programu...
Załącznik 133821 Załącznik 133822
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
...Swoją drogą - pewnie kierując się względami estetycznymi ściąłeś nieco dołu i to zdjęcie trochę odstaje w porównaniu "per pixel" względem innych.
Tak jakoś za dużo tej wody mi się wydawało, ale żeby nie odstawało względem innych:wink: to edytowałem dodając bez kadrowania:). Wymogi dość "rygorystyczne":wink: i może kadrować nie należy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
(...) może kadrować nie należy ?
Można. apz wyraźnie to zaznaczył.
-
To się pogubiłem już:) Zostawię jak jest bo coś z usuwaniem pamiętam miałem dziwne problemy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
To się pogubiłem już:) Zostawię jak jest bo coś z usuwaniem pamiętam miałem dziwne problemy.
Jak w tytule, jak chcecie, prosiłbym by zostawało po kadrowaniu nie mniej jak 66% kadru. W każdym przypadku pokazujecie swoją wizję z użyciem udostępnionego foto-materiału, wykluczyłbym tylko montaż z użyciem innego materiału.
Stemplowanie może mieć miejsce jak najbardziej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Ja do swojej też nie ;-) - dziś obrobiłbym to inaczej niż wczoraj. Swoją drogą - pewnie kierując się względami estetycznymi ściąłeś nieco dołu i to zdjęcie trochę odstaje w porównaniu "per pixel" względem innych.
Można wymienić jak chcesz. Na razie docieramy rzeczy.
---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:49 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
To które zostają?
---------- Post dodany o 20:53 ---------- Poprzedni post był o 20:50 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Bardzo chętnie wykorzystam ten wątek do nauki...
Co dzień to inne spojrzenie na materiał. Wczoraj wykonałem pseudoHDRka, dziś zacząłem od nowa i zamykam się w ramach jednego programu...
Załącznik 133821 Załącznik 133822
Świetnie Piotr! Jest wszystko.
---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post był o 20:53 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak jakoś za dużo tej wody mi się wydawało, ale żeby nie odstawało względem innych:wink: to edytowałem dodając bez kadrowania:). Wymogi dość "rygorystyczne":wink: i może kadrować nie należy ?
Czyżbyś nie zauważył, że kadrowaliśmy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
To które zostają?
Tak jak były wrzucone, czyli pierwsze zostają. Poproszę o usunięcie tych co później dodałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak jak były wrzucone, czyli pierwsze zostają. Poproszę o usunięcie tych co później dodałem.
Dobra, dwa pierwsze, kadrowane.
PS W #1 mamy nową, usystematyzowaną wersję regulaminu.
-
2 załącznik(ów)
Edytujemy po raz drugi:
Dziękujemy za udział w obróbce pierszego raw'a. Na początku przyszłego tygodnia dopracujemy możliwość ściągnięcia katalogów z plikami w obu wielkości z zewętrzenwego ftp-a. Prosimy o zapoznanie się zasadami zebranymi w #1, wszelkie do nich uwagi proszę przesyłać na PW do Saboor-a lub apz-ta.
Tymczasem kolejne zdjęcia z wody, burzy nad Dubrownikiem.
Fotografia powstała podczas podejścia z morza do Mariny ACI w Dubrowniku w odległości kilku mil morskich od brzegu, gdy nad ladem zaczęła sie burza. Światło było niezłe, bo wieczorne po 18.00 i czym byliśmy bliżej, tym pogoda robiła sie bardziej paskudna. Samo podejście pod most, robiłem już w naciągniętym kapturze sztormiaka w padającym deszczu i zapadającym zmroku.
Załącznik 133898Załącznik 133897
Załącznik 133896
Zapraszam do obróbki.
-
2 załącznik(ów)
-
2 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Poszalałem sobie nieco:)
Dzięki.
Cytat z regulaminu: 3. (...) Nie zmieniamy nazwy pliku a jedynie uzupełniamy o własny nick i wysokość w sposób NAZWA_nick(wysokość).
Uzupełniłem, ale pamiętaj proszę na przyszłość.
---------- Post dodany o 17:40 ---------- Poprzedni post był o 17:31 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
To ja se też:
A co by nie. Dzięki.
Notka moda:
nie cytujemy załączników ani zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Poszalałem sobie nieco:)
Mnie przy podobnej obróbce wychodzi "halo" wokół chmur... muszę przycisnąć swojego C1... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Mnie przy podobnej obróbce wychodzi "halo" wokół chmur... muszę przycisnąć swojego C1... :)
C1 używałem triala przez miesiąc. Nie pamiętam już zbyt jakie tam były suwaki, czy jest odpowiednik Clarity z LR. Tu w LR wykorzystałem gotowy preset modyfikując go jeszcze. W tym presecie tak ogólnie to "zwykły" kontrast jest bardzo mocno obniżony, a Clarity mocno podniesiony do góry. Może to powoduje, że jest prawie bez efektu "halo"
Dodatkowo jeszcze filtr połówkowy na niebie był z podniesionym nieco Clarity.