Bąbelki to głównie turystyka podwodna a to znaczy dużo ludzi i tłok. Freediver nie robi takiego zamieszania.
Zobacz np na zdjęcia :
Jacques de Vos
Wersja do druku
Bąbelki to głównie turystyka podwodna a to znaczy dużo ludzi i tłok. Freediver nie robi takiego zamieszania.
Zobacz np na zdjęcia :
Jacques de Vos
Droplet zdjęcia Jacques'a to moja biblia, znam od dawna i często wracam.
Fotki jeszcze z zeszłorocznego moczenia, a dużymi krokami zbliżają się nowe!
13.
Załącznik 138469
14.
Załącznik 138470
Mątwy zdarza mi się spotykać raczej rzadko. A cudowne to stworzenia, wszystkie kameleony razem wzięte odpadają w przedbiegach! To i z jaką prędkością głowonogi te potrafią "wyświetlać" na swojej skórze przepełnia podziwem, a i przyprawić może o zawrót głowy. I o to chodzi, bo gdy ubarwienie nie zadziała jako kamuflaż to można zawsze spróbować drapieżnika skonfundować. A w ostateczności siknąć atramentem.
Masz racje, ze to cudowne stworzenia. Ja tez je uwielbiam podobnie jak i osmiornice.
Nie stawiala ci sie? No wiesz, co mam na mysli, podnosza te swoje ramiona jak slonie do gory zeby odstraszyc albo zmylic przeciwnika. :grin:
Nie, chyba jakaś już starsza zmęczona życiem sztuka i wiele jej się nie chciało. Bardzo cierpliwa była i jak już robiłem się baardzo natrętny to dopiero odpływała metr w tę czy w tamtą.
Sucho się tu zaczyna robić!
Salmonete to cierpliwe stworzenia, już nie pierwsza sztuka która cierpliwie gapi się w obiektyw i nie kwapi się do machania płetwami.
15.
Załącznik 140624
16.
Załącznik 140623
Tutejsze wody bardzo rozleniwiają. Dzień nie był zbyt słoneczny, głębokość ok 8m a światła tyle, że nawet nie rozpaczałem za bardzo z powodu zapomnianych baterii do lampy...
14 jest zarąbista :)
Swietne foty z glebin.
Fajne mątwy, szczególnie ta z 14-tki :grin:
Długo, oj długo. Ale znowu zaczynam nie oddychać, a i zdjęcia w tym czasie robić.
17.
Załącznik 157114
Peje diablo (Labrisomus muchipinnis) z galerii.
18.
Załącznik 157115
Grunt to pasować do wystroju kamienia.
19.
Załącznik 157116
Wiem że pod światło się nie robi, ale mnie zaciekawił to i może was - znaczy się dokumentacyjnie bo i ja pierwszy raz takiego golasa widziałem.
20.
Załącznik 157117
B&W bo i na 20m za wiele kolorów już nie ma. Dylemat tylko był czy lepiej w low czy high key.
ciekawi mnie jaki masz stosunek udanych/do nieudanych podwodnych fot? - bo to co pokazujesz to miejscami perełki ; )
Ślimaczek na 19 zaprezentował swoje podwozie, załapałeś go chyba w locie :-)
Fajne zdjęcia
Glee trochę tego jest, zazwyczaj zbliżam się do takiej gadziny coraz bardziej testując jej cierpliwość więc tu już są z 2-3 foty. Jak już się jest wystarczająco blisko no to 2-3 na wszelki wypadek (woda to nie stabilne medium, pływa wszystko, a głębia ostrości tak samo za mała jak na suchym lądzie). A jak dodasz do tego jeszcze kiepski spust migawki w obudowie do XZ-2 (tzn słabo wyczuwalny "półwcisk") to zawsze zaplącze się jeszcze jakiś przypadkowy kadr. Ale jednak jest tego mniej niż za czasów gdy robiłem zdjęcia na koncertach.
Droplet lewitował, a raczej na paluszkach po tym dywanie stąpał ;)
19 najbardziej mi się podoba :) fajnie że znów nadajesz.
Fajne fotki :-)
Dziękuję za pozytywny odzew, kolejne moczenie i następne zdjęcia. W dalszym ciągu bez zbędnego komplikowania sobie życia lampami, ramionami etc etc. Wszystko to na dnie szafy czeka na swoją kolej
21.
Załącznik 157995
Pejepeine (Xyrichthys novacula) to wielce cierpliwy model, pływa sobie powoli na wiele pozwalając. Lecz mocniej przestraszony błyskawicznie zagrzebuje się w piasku.
22.
Załącznik 157994
Pez lagarto, w tym przypadku raczej ukryty smok aniżeli przyczajony tygrys.
23.
Załącznik 157993
Seifía (Diplodus vulgaris)
24.
Załącznik 157992
Łąk na powierzchni tu nie ma, ale za to pod wodą już tak.
Jak widzą wam się kolory? Jeśli coś razi dziwnie po oczach to dajcie znać.
Fajne kadry, stawiam na 20. Kolorowe strasznie dają po oczach.
Ed.: Dopiero teraz przeczytałem ostatnie zdanie. Wygląda na to, że sam nie jesteś do końca zadowolony z kolorów :)
Pracuję nad tym, a nie ma lekko bo zwyczajnie zjechać z saturacji się nie da bo obraz robi się sprany. Zieleń toksyczna albo w żółć ucieka, na fiolet muszę mocno uważać bo mi go matryca laptopowa przekłamuje. Niebieski lubi uciec w zgniło-zielonkawy bądź szaro-bury. Czerwień miesza się z fioletem i gryzie zahaczona o zielony bo ten trzyma się z żółtym. No i bądź tu człowieku mądry ;)
Podoba mi się kompozycja "wydm" z jaszczurnikiem na 22.
Dla mnie też 22 najfajniejsza :)
Dawno oj dawno, aż zły na siebie jestem.
No ale dzięki temu od teraz mokre zdjęcia będą już regularniej.
25.
Załącznik 178677
Talasoma pawia (Thalassoma pavo)
26.
Załącznik 178676
Gallinita (Canthigaster capistrata)
27.
Załącznik 178678
Talasoma pawia (Thalassoma pavo)
28.
Załącznik 178679
Seifíe ( Diplodus vulgaris )
I uwierzycie, że te zdjęcia robione są w środku dużego miasta ;) ?
XZ-2 z soczewką INON +10 i błyskane jedną lampką:
29.
Załącznik 180460
30.
Załącznik 180458
31.
Załącznik 180459
Szersze kąty:
32.
Załącznik 183133
Ławica Pomadasys incisus, nie znam polskiej nazwy w wolnym tłumaczeniu było by "Chrapacz".
33.
Załącznik 183134
Rybka to Fula Negra (Abudefduf luridus), gąbka Verongia (Vrongia Areophoba)
Kilka mokrych obrazków więcej.
34.
Załącznik 184701
35.
Załącznik 184702
36.
Załącznik 184703
37.
Załącznik 184704
Pozdrawiam
To może ja z pewną nieśmiałością odświeżęZałącznik 191953
śmielej odświeżaj, mokre piksele oglądam z ciekawością
Ile bym się nie zastanawiał to kompletnie nie widzę nic złego w chodzeniu do wody codziennie.
Szkoda tylko że szef tego nie rozumie...
38.
Załącznik 192550
Nienadęta wydmuszka
39.
Załącznik 192551
Cierpliwy wieloszczet
40.
Załącznik 192549
Mątwa w zawieszeniu
Wszystkie zrobione XZ-2 i błyskane jedną lampką.
Od zaniedługo lampki będą dwie a i sporadycznie do wody wpadnie EM-5
Załącznik 192659 znowu się podłączyłem
Daawno oj dawno nic tu nie było, a zdjęcia się robią to i może coś powrzucam.
Zacznę edukacyjnie:
41. Widzicie rekina?
Załącznik 201604
42. Bo on Was na pewno
Załącznik 201603
To całkiem spory okaz Squatina squatina. Po hiszpańsku Angelote, angielsku Angel Shark, a po naszemu jakże sympatycznie Raszpla Zwyczajna (bądź Anioł Morski).
Rekin to dość nietypowy, przeżytek ewolucyjny, którego populacja gwałtownie spada mimo iż jest chroniony. Trudny do wypatrzenia, większość czasu spędza zagrzebany w piasku, a aktywny jest głównie nocą.
Niestaty gdy natknąłem się na ten piękny okaz zapięty miałem 60mm makro więc z szerszych planów nici. Aby zobaczyć większy kawałek owego chrzęstnoszkieletowca polecam filmik który nagrałem pod koniec ubiegłego roku:
https://www.youtube.com/watch?v=Gsr0zhZhnNI
43. Mało jest stworzeń brzydszych od kraba "en face"
Załącznik 201605
44. Ośmiornica na spacerze (ta sama z filmiku z innego wątku)
Załącznik 201606
Wysechł wątek totalnie!
Podwodne robienie zdjęć rządzi się swoimi prawami. Poza utrudnionym oddychaniem, jeszcze gorzej sprawa się ma z wymianą obiektywów. Ot trzeba przed wejściem do wody zdecydować jakie zdjęcia będziemy robić. Często tak właśnie bywa, że decydujemy się zabrać właśnie nie ten obiektyw który by się przydał. Jakimś wyjściem jest 12-50, który często zabieram na nurkowania na których nie wiem czego mam się spodziewać. 12mm to wystarczająco szeroko żeby co nieco zmieścić, filmik nagrać. 50 mm elegancko się nada na wąskie kadry, a po założeniu nań mokrej soczewki od biedy i macro się strzeli. Ale jak już coś robić to porządnie, prawdziwe macro to tylko stałka 60mm (w systemie olka), a jak ma być szeroko to minimum 9mm.
Takich przypadków mam bez liku, niemal na każdym nurkowaniu . Acz nieraz trafiają się prawdziwe kwiatki:
Pierwszy dorosły osobnik Langusty Kanaryjskiej jaki miałem okazje podziwiać postanowił dać się znaleźć gdy nurkowałem z 60mm macro. Skorupiak był pokaźny, jakieś 30cm długości i w kadrze trudno było go upchnąć:
45.
Załącznik 204715
Ale jak się okazuje, nie bezpodstawnie nazwana została owa langusta "Kanaryjską". Leniwa bestia nie ruszyła się z miejsca i gdy wróciłem tam dnia następnego z 9-18mm gotowym do akcji skorupiak czekał gotowy by pozować do zdjęć.
46.
Załącznik 204714
PS. Uprzedzając pytania zwłaszcza Saboora, tak to się je. Chyba musiały być całkiem smaczne gdyż wyłapano ich tyle, że gatunek ten objęty został ochroną
Ciekawe dlaczego to Langusta Kanaryjska bo podobne są w całym Morzu Śródziemnym, po polsku Krab Łopaciarz. One są tylko ciężko jej zobaczyć.
Muszę bardziej zgłębić temat, nie wiedziałem że w Śródziemnym też występują. Są leniwe, zapewne stąd ta nazwa.
Ale faktem jest, że na wyspach zbyt namiętnie je łapali i populacja jest licha.
Łopaciarz fajna nazwa :-D
Jakiś czas temu utopiłem jednego flasza, no cóż gdzie drwa rąbią...
Skutek tego taki że mam teraz jedną lampę i to dość niewielkiej mocy. Jak żyć?
Od dłuższego czasu bardzo podoba mi się nowy nurt, który od jakiegoś czasu coraz częściej widuję w fotografii podwodnej. Głownie wśród fotografów japońskich.
Całość wygląda jak typowe zdjęcia macro na powierzchni: mała głębia ostrości, dużo bokeh i bardzo jasne tonacje (Czyli generalnie rzecz ujmując zupełnie na opak temu co kanon zdjęć UW przyjmuje).
Zaczynając mokre foty, strzelając XZ'tem miałem podobną wizję dla swoich zdjęć. Z czasem coraz bardziej od niej odchodziłem, no a teraz postanowiłem się z nią przeprosić.
Otwarty MZD 60mm macro ślicznie maluje rozmywając w sposób przyjemny dla oka to co poza głębią ostrości, natomiast to co ostre jest nadaj bardziej niż zadowalającej jakości. Dzięki "małej" matrycy GO jest wystarczająca by coś w niej zmieścić. Otwarty obiektyw przepuszcza więcej światła i nagle okazuje się, że moja słaba lampka daje radę (wsparta szerokokątną latarką dla wypełnienia czy raczej ocieplenia cieni).
Kilka przykładów:
47.
Załącznik 204840
48.
Załącznik 204841
49.
Załącznik 204842
Por favor Adalberto:)
Zlapalem Cie wreszcie, niestety tam gdzie bylem na razie mnie nie bedzie, zatem bede zagladal tukej.
Mam nadzieje, ze bedzie watek na bogato, sliczny swiat, pelen kolorow i dostojnosci, zapodawaj kiero!
Hasta manana, asta lavista, mi amor amigo!:)
Nie tylko ryby w wodzie pływają.
50.
Załącznik 207467
51.
Załącznik 207466
52.
Załącznik 207468
53.
Załącznik 207469
Zdjęcia podwodne przy świetle zastanym / naturalnym wymagają niezwykłej żonglerki podczas obróbki. Dużo kręcenia i machania suwakami, piksele aż piszczą zwłaszcza, że ISO potrafi wjechać w okolice 1600.
Co ciekawe bodaj po raz pierwszy znalazłem zastosowanie dla trybu S. Zazwyczaj focę w A, nieraz M. Natomiast S użyłem może kilka razy przy panoramowaniu. Tutaj za to doskonale sprawdza się kombinacja Auto ISO (200-1600) + S na 1/200s.
Zdjęcia robione MZ 9-18 w standardowym płaskim porcie.
Na wyspach organizowanych jest całkiem sporo zawodów (bardziej to określenie pasuje niż "konkurs") w fotografii podwodnej. Największą famę ma Fotosub na Lanzarote: Mar de Lava. Wraz z oswojoną syreną postawiliśmy wziąć w nim udział. Jako iż w samych zawodach nie dozwolona jest żadna obróbka zdjęć wiedziałem, że większych szans nie mam, lecz jedna z kategorii taką możliwość dawała:
Była to kategoria "Museo Atlantico" czyli foty zrobione w obrębie podwodnego muzeum. Jako iż samo to miejsce było baardzo wysoko na mojej liście rzeczy do odwiedzenia to i wzięliśmy się do dzieła.
Sama wizyta trwa tylko 45min, rzeźb jest sporo tak więc cała akcja musiała być dobrze zaplanowana, aby wyjść z wody ze zdjęciami po które przyszliśmy.
Głębokość to ok 14m, więc trochę było wiosłowania góra-dół (zdjęcia robione zgodnie z tradycją na bezdechu).
54.
Załącznik 213019
55.
Załącznik 213020
56.
Załącznik 213021
57.
Załącznik 213022
Mimo iż konkurencja była duża bo brali udział wszyscy najlepsi fotografowie UW z Kanarów to ostatnie z prezentowanych tu zdjęć zostało wybrane przez jury jako najlepsze.
gratuluję :)
wszystkie zdjęcia świetne, mnie osobiście najbardziej podoba się w kręgu- 56
Myślałem o tym miejscu na Lanzarote ale odpuściłem po obejrzeniu zdjęć w sieci. Większość zdjęć była nieciekawa. Nie ta pora/światło i zawiesina. Oferowane pory nurkowania nie odpowiadały mi.
Na Lanzarote można znaleźć wystarczającą ilość naturalnego piękna, jeszcze.
Niemniej ja nie miałem takiego j pomysłu na zdjęcie ze światłem ani tak fotogenicznej modelki.
Bardzo podobają mi się te zdjęcia. Gratuluję konkursu, wiem co to prezentacja surowego zdjęcia UW.
Bardzo zazdroszczę nurkowania na wyspach wiosennych ;-)