-
Odp: Laptop dobry do obróbki zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czy zwykły klient, może wybrać laptop firmy X, model Y z systemem (A lub B) lub bez?
Afkors, wystarczy spokojnie poszukac,mi to zajelo mniej niz minute, pierwszy z brzegu przyklad:
dell z 8
http://www.kuzniewski.pl/p16360,dell...a-w-cenie.html
i identyczny tylko z pingwinkiem
http://www.kuzniewski.pl/p17097,dell...a-w-cenie.html
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
i3 może byc słabo
-
Dell 7537 z i7, wersja z IPS i z grafią GT750. Mam i po kalibracji jest ok (wiadomo, że nie jest to monitor za 10k PLN)
---------- Post dodany o 16:55 ---------- Poprzedni post był o 16:53 ----------
lub samsung np880.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
i3 może byc słabo
Tyle, ze to nie byla propozycja lapka, a odpowiedz na pytanie @helmuth'a :)
pozdro
-
-
Na pierwszy rzut oka bardzo biedne matryce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Na pierwszy rzut oka bardzo biedne matryce.
Gdzieś Ty rzucał okiem?
Ja znalazłem tylko taką informację o matrycy:
i taką:
-
-
Pewnie producent nie ma się czym pochwalić jeśli chodzi o ekran laptopa dlatego nie ma informacji o typie matrycy, kątach widzenia. Jak jest np. IPS to zazwyczaj jest podana taka informacja.
-
To tylko informacja o rozmiarze, rozdzielczości matrycy i tym, ze jest matowa. Nie ma nic o oddawaniu kolorów i kątach widzenia. Teoretycznie w/g tej specyfikacji te matryce mogłyby być nawet czarno/białe bez odcieni szarości (jak pradawne monitory z lat 80-tych do monochromatycznych kart Herculesa).
A określenei 'lepszy niż standardowy' odnosi sie zapewne do rozdzielczości matrycy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
TN w probooku SVA, raczej średnio, w lenovo to bodajże dopiero w t440s z fhd jest ips, ale cena zabija.
Akurat na tej samej stronie znalazłem opis mojego: http://lab.kuzniewski.pl/index.php/r...-elitebook-840
Patrz na alledrogro, jest jeden sprzedawca, u którego można wyrwać w dobrej cenie z gwarą nowe lub prawie nowe takie elitbooki z ips-em.
Pozdr
-
Lenovo nie znam, HP nie polecam (zobacz jaką oferują gwarancję), do rozważenia http://dellowo.pl/p/1595/Dell-Latitu...ceneo_spo=true i. Jednak ty sama dokonujesz wyboru. Mi wygodniej się pracuje na 15.6 z HD+ tj. 1600x900 lub na 17.3 z FHD tj. 1920x1080
-
Dzis widzialem pare fotek i testowanie koloru na tym BenQ SW2401PT(podobno 500€ trza dac)Gdybym musial kupic to bym dal tyle za niego.Warty tej sumy.
To tak do rozwazania lapka z dobrym monitorem.
-
WitamJa znalazłem dwa laptopy, które wydają się ok, jeden to Dell XPS 15 Touch (9530), a drugi to Macbook Pro, jak dla mnie mają tylko jedną wade cena.
-
Witam.Jakiś czas temu też szukałem lapka.Kupiłem u kuzniewski.pl.Wybór padł na HP ProBook 450 G0 Intel i5-3230M 8GB ramu,grafika integra plus radek hd 8750,daje rade...jest jedno ale,jak obrabiam fotki to podpinam monitor bo tu są kiepskie kąty widzenia itp(matryca matowa). Miałem z nim małe przygody...po miesiącu padła bateria,tel do HP na drugi dzień nowa bateria w domu.Nagle straciłem dźwięk przez kabel hdmi,drynię do HP(jak pech to pech),przysłali do domu inżyniera z HP,wymienili ponoć płytę główną i po sprawie.Wszystko teraz śmiga elegancko.Także na serwis nie mogę narzekać.Wykonanie lapka całkiem fajne.pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luzaczek82
HP ProBook wymienili ponoć płytę główną
O właśnie, z tym mi się kojarzy HP probook.
Na miejscu pytającej kupiłbym najtańszy laptop z matowym ekranem 1920x1080 (lub 1200). Bez Geforcea, bez Radeona tylko z integrą Intela. Procek? No cóż, nie zarabia laptopem więc nie widzę sensu wychodzenia poza i3-4000M. Pamięć operacyjna? Jeżeli to ma działać dłużej niż 3 lata to 2x8GB, dysk SSD crucial lub plextor, pojemność minimum 256GB, najlepiej jak laptop ma wolne, dodatkowe gniazdo msata pod taki właśnie dysk. Obok takiego dysku na msata wkładamy taki na sata, bardzo pojemny, z przeznaczeniem na magazyn plików. Laptop bez Windowsa, w domu można używać systemu w wersji testowej + co 100 dni restart licencji (Google rządzi).
Nie ma sensu kupować do domu licencji Windows, nie ma sensu kupować gotowca ze sklepu. Lepiej poprosić koleżankę/kolegę z forum by z najtańszego dziada małym kosztem skroili komputer na miarę potrzeb osoby prywatnej, nie zarobkowo korzystającej z laptopa.
-
No, rzeczywiście bardzo wygodne dałeś rozwiązanie :twisted:
Idąc tym tokiem rozumowania, nie ma sensu by amator kupował lustrzankę jakieś obiektywy, po co mu i tak nie wykorzysta możliwości tego sprzętu?
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Idąc tym tokiem rozumowania, nie ma sensu by amator kupował lustrzankę jakieś obiektywy, po co mu i tak nie wykorzysta możliwości tego sprzętu?
Bardzo często niestety tak bywa:) Nie tak dawno widziałem jak pani namiętnie fotografowała lustrzanką zachód słońca nad morzem z użyciem wbudowanej lampy błyskowej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nie ma sensu kupować do domu licencji Windows,
Nosz myslalem, ze mnie juz nic nie zadziwi, a tu patrz takie zaskoczenie...
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
nie ma sensu kupować gotowca ze sklepu.
Wszystko zalezy od tego do czego, za ile, i jaki gotowiec, wiec tez nie do konca bym sie zgodzil.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Bardzo często niestety tak bywa:) Nie tak dawno widziałem jak pani namiętnie fotografowała lustrzanką zachód słońca nad morzem z użyciem wbudowanej lampy błyskowej.
Noo, miałem oczywiście na myśli świadomych użytkowników :) Choć muszę przyznać, że ostatnio byłem nad morzem i cyknąłem kilka rodzinnych portretów przy zachodzącym słońcu Fuji X100 z włączoną lampą błyskową :wink: Akurat w X100 lampa świetnie działa i z ustawioną korektą w miarę łagodnie doświetla twarz, nie psując przy tym dalszego planu.
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Gdzie napisałem, że jest wygodne? Nie jest wygodne, trzeba dokonać operacji chirurgicznej na nowym laptopie. Wiele osób ma z tym problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Idąc tym tokiem rozumowania
Mój tor rozumowania biegnie zupełnie gdzie indziej niż podany przez ciebie. Na forum można przeczytać o lokalnych inicjatywach, jaki to problem zgadać się na taką konsultację i ewentualną operację na lapku. Może ona np. posłużyć jako pretekst do makrofotografii.
Mój tor zakłada by złożyć najtaniej najlepszy komp. Najlepszy rozumiany jako wypadkowa środków finansowych, trwałości lub nie obudowy urządzenia, możliwości ingerencji w bebechy laptopa przez użytkownika bez utraty gwarancji oraz jakości zamontowanych w urządzeniu kluczowych podzespołów (dla obróbki zdjęć to chyba "ekran", cache procesora, szybkość i trwałość dysku SSD oraz szybkość ramu).
Na koniec: amator ma czas poczekać aż i3 sobie przeliczy, zawodowiec już nie (zakładając, że i7 czy Xeon mu się nie zagotuje i nie "wrzuci na luz").
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Nosz myslalem, ze mnie juz nic nie zadziwi, a tu patrz takie zaskoczenie...
*
Wiesz można być poprawnym politycznie i napisać kup sobie do domu licencję za 400 złotych będziesz lepiej spać, można też kwotę przekierować na 1TB msata SSD, na przykład. Co to znaczy dla pracy z Lajtrumem przekonam się już niedługo.
Jeśli jest to komp prywatny, na którym nie powstają pliki za które ktoś wystawia rachunek to może jednak zapytać się Google co i jak sobie zorganizować. Co innego przedsiębiorca/przedsiębiorstwo. Tu, niestety trzeba kupić to i tamto.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Wszystko zalezy od tego do czego, za ile, i jaki gotowiec, wiec tez nie do konca bym sie zgodzil.
Ależ oczywiście masz rację, tylko, że zazwyczaj wraz z dobrymi podzespołami cena rośnie w zastraszającym tempie. Mogłem koleżance polecić najnowsze dziecko MSI, jakiegoś Asusa z ekranem 4K, Delle w okolicy $2000 w USA (przed podatkiem) też są fajne tylko budżet znamy z góry.
HP ProBook? Naprawdę nie chce mi się liczyć w ilu już padła płyta. Pal sześć jak jest na gwarancji, gorzej jak walnie po gwarancji.
* - poczekaj na Windows 10 :mrgreen:
-
Wiesz jeśli ktoś już decyduje sie na laptoka, na którym ma zamiar w większym czy mniejszym stopniu obrabiać zdjęcia (do czego nie namawiam) to jednym (nie jedynym oczywiście) z najważniejszych kryteriów wyboru chyba jest jakość ekranu, niestety producenci nadal nas nie rozpieszczają. Najczęściej jest tak, że te względnie lepsze matryce, na których cokolwiek widać są montowane do topowych konfiguracji, więc już w komplecie masz całkiem wydajnego i niestety nie taniego lapka.
Oczywiście można też się bawić i kombinować z kupnem i wymianą matrycy, niestety nie zawsze taśma, ilość pinów pasuje.
Probooka nie miałem, elitebooka mam i jakość wykonania i jak na razie działanie bez najmniejszych zastrzeżeń, gwara do połowy 2017r więc na razie śpię spokojnie :wink:
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Oczywiście można też się bawić i kombinować z kupnem i wymianą matrycy
Do tego ja nie namawiam i dlatego proponuję rozwiązanie najtańszy z 1920x1080, najlepiej na IPS nie TN, powymieniać co tylko można bez utraty gwarancji, oddać do oprofilowania ekranu. To wszystko co można wycisnąć z laptopa w sensie obróbki zdjęć.
-
ja zrobiłem inaczej
kupiłem laptopa z ekranem 17" i wymieniłem matrycę HD+ czyli 1600x900 na znacznie lepszy model o wyższej rozdzielczości FHD 1920x1080 (dopłacając do interesu 300 zł).
Na tej HD+ była tragedia. Kąty widzenia były tak małe, że pionie nie dało się tak ustawić ekranu, aby kolory były jednakowe na dole i na górze monitora.
-
Na jakimś forum wyczytałam, że polecają coś takiego: http://www.komputronik.pl/product/18..._53238G75.html
Jakie są Wasze opinie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Acer to takie: ni pies ni wydra, ja bym nie kupił.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Bardzo dobry wybor.
Zobacz, czy nie dostaniesz do niego jakiejs uzywanej stacji dokujacej i masz sprzet wystarczajacy na pare lat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Bardzo dobry wybor.
Zobacz, czy nie dostaniesz do niego jakiejs uzywanej stacji dokujacej i masz sprzet wystarczajacy na pare lat.
Popieram.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Brak dysku SSD. Jest magnetyczny, zakładam, że bardzo wolny. Procesor, ram czy baza Lightrooma będzie hamowane przez najsłabsze ogniwo czyli dysk magnetyczny (HDD), szukaj lapka z dyskiem półprzewodnikowym (SSD).
Plusy: 1920x1080 na 15,6 calach, matowy ekran.
Minusy: procesor starej (trzeciej) generacji, licencja Windows zapewne związana z wolnym dyskiem.
Wnioski sprawdź czy ten model jest dostępny z dyskiem SSD.
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Przeczytaj proszę pierwszy (na samej górze) komentarz. To samo co z Acerem czyli wolny dysk!
Poza tym miałem kiedyś Della, miał całkiem spoko ekran, niestety padła mi dodatkowa karta graficzna i laptop poszedł. W linku wyżej też masz taką, moim zdaniem taka karta przy dzisiejszych procesorach (czwartej generacji; z wbudowaną kartą graficzną), do obróbki zdjęć jest zbędna a czsami wręcz szkodliwa (jak się zepsuje).
Wydaje mi się, że ten Dell może być dostępny z dyskiem ssd. Jeśli tak, brałbym Della, ma więcej ramu i jest większy, jest szansa, że proc nie będzie się aż tak gotował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Ja polecam. Właśnie taki posiadam, sprawuje się rewelacyjnie. Mój ma matryce IPS.W tej specyfikacji tego nie wyczytałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jarema
Ja polecam. Właśnie taki posiadam, sprawuje się rewelacyjnie. Mój ma matryce IPS.W tej specyfikacji tego nie wyczytałem.
Możesz/mógłbyś sprawdzić czy ma miejsce (wolne gniazdo msata) na dysk SSD?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jarema
A jak to sprawdzić?
Upewnij się, że nie masz plomb gwarancyjnych na śrubkach.
Odkręć te śrubki, podnieś plastikową pokrywę i szukaj bardzo wąskiego gniazda, do którego można włożyć część o długości ~ 5cm. Tu, na przykładzie HP
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/d...name=c03260376
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jarema
A jak to sprawdzić?
Soft Sandra Ci odpowie,abo rozkrecac jak papierow nie ma.:wink:
-
Chyba nie ma.Szukałem w sandrze ale nie znalazłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
(koszt rzędu ~800zł za ekran, który da się sensownie skalibrować).
Do tysiaka da się kupić w miarę dobry monitor? Też myślałem czy nie dokupić do lapka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Do tysiaka da się kupić w miarę dobry monitor? Też myślałem czy nie dokupić do lapka.
Zależy co uważasz za w miarę dobry.
Dla amatora bez bardzo wysokich wymagań coś się znajdzie. Kwestia jeszcze ile cali by miał mieć.
-
Dysk SSD koniecznie! Mam 6 letniego Compala, ostatnio zastanawiałem się, czy nie kupić nowego sprzętu, ale kupiłem dysk SSD, stary włożyłem zamiast CDROMa, przeinstalowałem okienka i nei ten laptop. Dyski SSD dają mega kopa. Firmowego mam Lenovo T530 na i5 i też SSD i do fotek też bardzo fajny.
-
Potwierdzam. Dzisiaj właśnie reanimowałem żony laptopa. Nowa pasta na procesor i grafikę do tego Dysk Crucial SSD M500 120GB. Nie mogłem poznać szatana. Diametralny spadek temperatury, cisza i niewiarygodna prędkość. Gorąco polecam dyski SSD!!!