10 i 13 - mbsz - bardzo dobre.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
10 i 13 - mbsz - bardzo dobre.
Pozdrawiam.
Dzięki, dodajecie mi kopa do tego by bawić się dalej.
Dziś nic takiego, kurde jak mam możliwość rano pofocić to pogoda do kitu.
YM014
Załącznik 131338
YM014 tylko tak dalej, swietny watek.
Ślimak miodzio.
Uwaga ROBAL
YM015
Załącznik 131733
YM016
Załącznik 131734
Przy okazji dziękuję bardzo Bodzipowi i alnico za możliwość pomacania i potestowania sprzętu.
Drugi robal bardzo ładny. Pierwszy mam wrażenie, że nie trafiłeś z ostrością. Pozdrawiam.
Cieszy mnie nowy watek :)
Moim zdaniem na wielu zdjeciach jest problem z kontrastem, nie wpada Tobie jakies boczne swiatlo? Bo tak srednio w sumie to wyglada, ale jak to mowia, po malu do celu.
Jesli o szkla chodzi to na poczatek zainteresuj sie jakims Industarem 61, OM50macro czy Takumarem50 macro - sa w rozsadnych cenach, a w niczym nie ustepuja cyfrowym odpowiednikom ;)
pozdro
Też uważam, że siadł kontrast. Zapewne to Helios z pierścieniami :)
może to moja zasługa bo oststnio chyba za bardzo zmniejszam kontrasty w obróbce, pokombinuję inaczej., dzięki za uwagi.
Nyny a co powiesz o tym szkle
MC INDUSTAR - 61 L/3 L/Z
Zamówiłem to szkiełko zobaczę , jeśli będzie ostre to i tak zawsze przycinam do 2/3, często z raynoxem będę robił więc dla mnie pewnie wystarczy. Dokupię sobie pierścienie i sprawdzę z którym z nich do moich potrzeb będzie wystarczające powiększenie, w końcu nie muszę na trzech działać. poprawiłem robala , czy tak lepiej.
YM016 (poprawiony)
Załącznik 131747
Dobre zdjecia, wciqz ppolujesz, czy zdjecia zrobione latem?
No, takiej foty potrzebuję żeby zaspokoić swoje ego. To pierwsze bardziej naturalne ale to bardziej widowiskowe a o to chyba w oglądaniu chodzi :) Jak oglądam takie foty to od razu mam ochotę wyjść z aparatem na pole jak to mówią w Bytomiu.
[QUOTE= w Bytomiu godo sie "na plac" :)[/QUOTE]
W Rybniku ida na dwor :mrgreen:
Robert, jak myślisz ?
Załącznik 131809Załącznik 131808
Jak powiedziałem tak zrobiłem. Poszedłem na pole robić żuczki. Mój nie jest taki ładny ale nabieram wprawy. Nie było już prawie światła więc wysokie iso zepsuło trochę ostrość.
@Maciej44, zakładaj swój wątek, nie wstawia się zdjęć swoich w wątkach autorskich. ;)
Ech, a ja na wakacje nic do makro nie wziąłem :P
Ja walczę z rozbudową dyfuzora, będzie większy i mam nadzieję lepszy :)
Porawiony żuk zdecydowanie lepszy, kontrast wystarczający. Ładnie sobie z tym chrząszczem poradziłeś, chodzi mi o głębię ostrości, niestety te błyszczące pokrywy nie są łatwe do fotografowania.
dzięki Marcin, muszę jednak po zmianach kontrastu poprawić tło i troszkę kamienie, faktycznie trzeba pokombinować z pancerzem tego chrząszcza, ale warto bo fajny z "twarzy" jest. Trochę mała głębia ale musiałem gonić resztę grupy :) i nie było czasu na dłuższą zabawę.
YM015
Załącznik 131893
Ładnie sobie poczynasz. Co do błyskania to pomyśl o strobingu, kobietom służy to i chrząszczom nie zaszkodzi a mało kto o tym pamięta.
Pozdro
Ale ja mam tylko lampkę tą dodawana do EM5, i nie planujęna razie kupować niczego nowego :)
No i dobrze, po co więcej. Kup do tego chiński wyzwalacz najtańszy, albo kabel synchro.
Efekt będzie więcej wart niż eskperymenty z kolejnymi obiektywami.
zobaczymy, na razie poczekam na dostawę idustara i skończę dyfuzor, potem jakiś testy w terenie, idzie zima, będzie czas podszkolić się teoretycznie i praktycznie z jakimiś zmarzlinkami, sopelkami. Potem się zobaczy co dalej, mam chęć na rejs olymusclubu, to może spowodować zastój w zakupach.
Dyfuzor gotowy,dla porównania dekielek z 12-50
Załącznik 131917
Załącznik 131915
Załącznik 131916
YM011 jest najmniej robalowe, więc mnie nie odrzuca, a technika jest super. Egzotyczne obrazy.
No i to, że sam na własne oczy widziałem, że nie potrzeba do tego sprzętu za 10000 zł.
Udało mi się przetestować dyfuzor
YM017 (klikać)
Załącznik 131930
YM018
Załącznik 131929
YM018 dobre. Jak drugi obiektyw.
Ok nie wiedziałem, przepraszam :(
Cześć yamada,
Dyfuzor świetny :) Ma niezłą taśmę maskującą - idealnie ukryje się w suchych trawach :)
Dwa ostatnie - 17&18 - ciekawe, zaczyna się układać w kadrze. Dobra droga.
pozdrawiam,
no, sie udało na AF wyostrzyć nawet :)
spoko, po prostu zginie to foto bez komentarzy, zakładaj wątek i wstawiaj u siebie jeszcze raz :)
cze... maskowanie przypadkowe, taką taśmę miałem... ;) lepiej świeci niż poprzedni, tamten jednak za daleko był od przedniej soczewki, ten sięga troszkę za 12-50, więc i do innych powinien się sprawdzić, zobaczymy, może jutro na dłuższy spacer się wybiorę.
Światło ładnie rozproszone, czekam na więcej zdjęć. Super wygląda to maskowanie dyfuzora:grin:.
Yamada jesteś mistrzem krajobrazu. niebawem mistrzem makro...niech no tylko robale się pokażą, a dyfuzor to prawdziwy majstersztyk :)