bo to może być różnica czy się wali seriami przez godzinę czy ekranik musi cały dzień świecić gdy na spacerze się kadrów szuka.
Wersja do druku
bo to może być różnica czy się wali seriami przez godzinę czy ekranik musi cały dzień świecić gdy na spacerze się kadrów szuka.
No właśnie wróciłem z rajdu. Zestaw Em1 hld i 50 -200 jedna bateria zrobił 1200 zdjęć.
Stabilizacja włączona na auto, korzystałem z wizjera na ekranie wyświetlone parametry. Aparat włączony przez 4h, temperatura ok 3 Sto. Zdjęcia w wolnych chwilach przeglądane. Nakręciłem jeszcze klika filmików.
Jak dla mnie Super!
Zdjęcia robiłem w RAW.
Co do szybkości działania AF z podpiętym 50-200 to byłem pod wielkim wrażeniem. Działałem głównie na AF-C, noo i w końcu Olympus dawał radę naprawdę sprawnie, bardzo celnie jak w warunkach strasznego kurzu unoszącego się w powietrzu naprawdę nieźle celował. AF z śledzenie się nie do końca sprawdza ale może to być spowodowanie że korzystam z obiektywów 4/3. Ogólnie praca z OMD zaczyna mi się podobać. :)
jak masz jakies fotki z rajdu to zapodaj ;D zobacze jak sie sprawdzał z 50-200. SWD?
Fotki można obejrzeć na moim blogu wieckowskipiotr.blogspot com
obiektyw bez SWD ale naprawdę daje rade.
przepraszam ze nie umieściłem zdjęć ale nie mam dostępu do komputera.
Przepraszam,to będą jeszcze jakieś zdjęcia,podsumowania,cokolwiek? Bo myślę,że nie ja jedyny oczekiwałem czegoś więcej po tym teście :D
A co tu testować jak aparat od ponad roku na rynku i testów już bez liku? Tomek napisal o swoich odczuciach i wystarczy.
To prawda , testów jest sporo a najwięcej sponsorowanych...:-)
No ale wszystko przeciez napisalem.. i wydaje mi sie, ze tak naprawde o wiele wiecej konkretow niz w normalnych testach, ktorych mase w necie.
Foty sa... nie wiem co mialbym wam jeszcze wrzucic?
No chyba porownanie obiektywow m.ZD 45 i starego ZD 50 MACRO (przez adapter) ale.. musialbym wam udowadniac wyzszosc starego obiektywu na fotach w skali 1:1, poza tym pewnie wiekszosc i tak mialaby odmienne zdanie wiec... :)
m.ZD 45 jest bardzo dobrym obiektywem i jesli ktos nie ma sterego ZD 50 Macro to 45-tka jest dobrym zakupem. Ma szybszy nieco AF (nieco, a w ciemniejszym otoczeniu to nawet wolniejszy i mniej pewny niz stare ZD 50 MACRO), jest deko jaśniejsza.. no i mniejsza i to koniec plusów, a nie... wydaje sie ze ma mniejsze aberracje. ZD 50 MACRO jest za to bardziej kontrastowy i w moim odczucie wiecej detali oddaje i ma bardziej gładki i spokojny bokeh w ogole, a na brzegach obrazu bliki swiatła w nieostrościach są bardziej okrągłe (m.ZD 45 daje takie nieco bardziej elipsoidalne bliki)
Aparat jest świetny i jakby mnie tylko było stać to bym w ciemno brał.
Zrezygnowałbym z m.ZD 45 i zostawił sobie swojego ZD 50 MACRO a do E-M1 dokupil raczej cos pokroju 12-40 f/2.8 (czy cos w ten desen)
T.
Zgadza się. Szczególnie 12-60 chętnie bym na E-M1 zobaczył jak sie spisuje choć ten nie ma stałej światłosiły, a szkoda.
Jednak myślę, że dedykowany 12-40 do E-M1 jest dobrym rozwiązaniem, choćby ze względu na kompaktowość. 12-60 jest deko klockowaty z E-M1 :)
Z 14-54 bym raczej uważał, albo.. inaczej.. nie tyle uważał, co raczej nie wydaje mi sie dobrym partnerem do E-M1. To nie jest specjalnie wybitny obiektyw.
Z tego co wiem (testowane), to nie jest nawet jakoś specjalnie lepszy od kitowego 14-42 (poza światłem).
11-22 no to mogłoby być ciekawe na korpusie m43 w sumie... tylko też duże :)
Ciekawie jak na matrycy z E-M1 (albo nawet E-M5) spisywałby się taki 14-35 f/2 SWD? :) Poza tym, że byłby wiekszy niż aparat :)
T.
Tu masz troche racji. Kit jest bardziej nierówny jakościowo i faktycznie na brzegach może być różnie. Mój ma chyba jedna strone (lewo/prawo) gorszą, ale trzeba w 1:1 oglądać by wyłapać.
Jakkolwiekw centrum kadru i kit i 14-54 to ta sama półka ostrości i jakości.
Poniżej masz kadr w rodziałce HD z 14-42 na szerokim końcu. Ja na brzegach mydła nie widze ;-)
Załącznik 134888
T.
Nie szok tylko realia i kwestia zrównoważonego korzystania z baterii. Rozsądnego gospodarowania prądem i skonfigurowania aparatu tak aby nie wywalać energii na niepotrzebne rzeczy. Jakiś czas temu podałem PDFa z metodologią testu żywotności baterii w/g C I P A. Wystarczy przeczytać jak mierzy sie te 300 zdjęć aby wyrobić sobie pogląd czy to miarodajne wyniki czy jakiś wynik pomiaru w studio nie przekładający się zbytnio na realia.
Teraz zrobiłem 657 zdjęć na jednej baterii. Trzy dni pracy w temperaturze od -10 taka temperatura z grubsza codziennie od 5:30 do 11:00 później potrafiło się rozgrzać do + 18 w najcieplejszym momencie dnia.
Na nogach z grubsza od 5:30 do 18:30
Noclegi w namiocie żeby było trudniej
Może kluczem do sukcesu jest to, że bateria nie wiedziała że ma zrobić trzysta zdjęć. W każdym razie dała radę
---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post był o 21:40 ----------
Sęk w tym, że ekranik nie musi świecić. co w magiczny sposób spowoduje, że żywotność baterii drastycznie się zmieni względem danych podawanych przez C I P A
Szkoda Tomasso, że nie skorzystałeś z mojej propozycji :( ;).
Hej :)
Moje pijackie zdjęcie w DITL-u jest robione Sigmą 30/1.4 na f=1,6
Nie mam M5 ale mam E-PL5 (ta sama matryca)
Duże ZD 14-35 też mam i często wykorzystuję (kościoły, cerkiewki). Korygowany optycznie i jasny, a także dobrze współpracujący z mikro jest nie do przecenienia. Ostatnia seria zdjęć tym obiektywem robionych jest w wątku z jaskini Demianowskiej.
Komicznie, fakt. Założyłem nawet osłonę aby jeszcze bardziej "ładnie" wyglądało :mrgreen:
Załącznik 134935
Poniżej zdjęcie z tego obiektywu + E-PL5. Proszę zwróć uwagę jak delikatny jest obrazek. (35 mm, 2.0)
Załącznik 134936
Poniżej RAW do pobrania
Załącznik 134937
A czy ja mówię że to źle? Zdjęcia wchodzą zapewne świetnie :-)
Ale jak porównać z 12-40?
To ja wrzuce 12-40 w pelnej dziurze :-)
Załącznik 134953a
Załącznik 134964
Ostatnia filiżanka najładniejsza ;) :)